Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Barbara Kathmann (PvdA): 'Met brede coalitie kunnen we beweegarmoede in 2030 opgelost hebben'

KNVB Media
KNVB Media
15 maart 2021, 17:11

Bewegingsarmoede bestrijden is een zeer belangrijk punt voor Barbara Kathmann, die hier voor het stadion van Sparta een balletje trapt. - Foto: KNVB Media

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen hebben leden van het KNVB Bondsbestuur gesprekken gevoerd met kandidaat-Kamerleden over de toekomst van de sport. Centraal in deze gesprekken stond de samenwerking tussen KNVB, sport en politiek. De KNVB heeft in totaal met zes politici gesproken. In aflevering 4: Barbara Kathmann (PvdA) over de grote rol van sport in de samenleving.

Bio:

  • Naam: Barbara Kathmann
  • Partij: PvdA
  • Functie: Wethouder van de gemeente Rotterdam, gaat voor Tweede Kamerzetel (plek 7)
  • Weetjes: Van 2012 tot 2018 was Barbara projectleider en later directeur van de Giovanni van Bronckhorst Foundation, dat een onderwijsprogramma met sport aanbiedt aan kinderen in groep 7 en 8. Ze is getrouwd en moeder van drie jongens.
  • Persoonlijkheid: Nuchter, optimistisch en van het niet lullen maar poetsen

Wat is je favoriete voetbalmoment aller tijden?

"Eigenlijk het hele WK 2010, dat was natuurlijk echt legendarisch. Dat was één grote euforie. Ik vind het heel moeilijk om te kiezen tussen het WK 2010 en het kampioenschap van Feyenoord in 2017. Die staan voor mij beide op 1. Moet ik per se kiezen, dan neig ik naar het kampioenschap van Feyenoord. Eerst de wedstrijd tegen Excelsior en daarna die apotheose thuis tegen Heracles Almelo. Ik hou uiteraard ook van Oranje, het Nederlands elftal is een ultiem symbool van verbinding."

Welke rol heeft sport in de samenleving?

"Een enorm grote en belangrijke rol! Het is daarom van groot belang als mensen juist nu beseffen hoe groot het risico is dat er veel sportverenigingen op omvallen staan. Bewegingsarmoede en sportarmoede zijn enorme zorgpunten in onze maatschappij. We hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd om die specifieke armoede te lijf te gaan. We moeten ervoor zorgen dat iedereen - clubs en de mensen - overeind blijft door middel van steunpakketten vanuit de lokale en landelijke overheid."

We weten allemaal één ding: in die geldla van sport zit gewoon

"Voetbal is een tak van sport waarin je goed ziet hoeveel mensen er deel uitmaken van en deelnemen aan breedtesport. De politiek moet zich daarvan zeer bewust zijn. Er moet nu een offensief in de steigers staan, dat ervoor zorgt dat als alles weer opengaat, we er als sport klaar voor zijn. Daar moeten we de sport bij helpen. Dus daar ligt wel een grote opgave."

Welke rol heeft de overheid om sport mogelijk te maken?

"Ik vind dat we het bewegingsonderwijs niet moeten onderschatten. Niet ervan uitgaan dat rekenen en taal altijd belangrijker zijn. Voldoende bewegen en je energie kwijt kunnen als kind, zijn juist voorwaarden om goed te presteren in de schoolbanken. Onderzoeken liegen er niet om, wat de negatieve effecten zijn van bewegingsvrijheden. Ook op schoolprestaties."

"Op scholen moeten er echt vakdocenten staan. De kwaliteit van bewegingsonderwijs is belangrijk. Echte sportlessen kunnen kinderen namelijk inspireren om voor een sport te kiezen. Dat is belangrijk. Elke les moet ook uitdagend zijn. Dat moet je kunnen, daar moet je als docent voor opgeleid zijn."

Wat zouden we als samenleving moeten investeren in sport? En waarom? (De begroting landelijke overheid voor sportbeleid ligt nu rond de 200 miljoen euro, red.)

"Het probleem is verkokering. We weten allemaal één ding: in die geldla van sport zit gewoon te weinig geld. Jullie (KNVB, red.) doen steeds aan alles mee, en dan moet je constant met de pet rond. Sport zou in de breedte een toevoeging moeten kunnen leveren aan de samenleving en daar is niet alleen inzet van de betrokken mensen bij nodig, maar ook financiële injecties vanuit de overheid."

"Er is een brede coalitie nodig, samen een vuist maken om hierin op te trekken. Met een duidelijke agenda. Steeds blijven zorgen dat je die Kamerleden blijft bestoken en blijven uitnodigen voor gesprekken. Soms hebben Kamerleden ook informatie nodig om daarop verder te gaan, daar moet ook voor gezorgd worden."

Bestrijden van bewegingsarmoede is een belangrijk punt voor u.

"Natuurlijk. Die bewegingsarmoede oplossen, dat scheelt miljarden euro’s. Een gezonde bevolking is goud waard. Je zou dus een sportagenda kunnen opstellen 2030 ‘beweegarmoede opgelost’ dat scheelt ons zoveel miljard aan dit en zoveel miljard aan dat en wie krijgen we daarin mee. Kort samengevat is het dat."

"Ook zorgverzekeraars staan vooraan om te helpen met preventie. Dus wederom die brede coalitie om dit aan te pakken. Ik denk dat dat ook een slimme weg is om te bewandelen. Ik wil zeker mijn tanden in dit issue zetten, het belang van sport beter aan het licht brengen."

Er komen twee belangrijke toernooien aan, het EK en de Olympische Spelen. Wat verwacht je van de Oranje Leeuwen en Leeuwinnen?

"Ik ben eerlijk gezegd nu in de ban van de korte termijn. EURO2020. Ik ben enorm chauvinistisch. Bij ons thuis liggen de schema’s van het EK al klaar. Ik heb drie jongens van wie twee voetballers en één hockeyer. Ik pleit ervoor dat bij elke avondwedstrijd van het EK de school dag daarop twee uur later begint. Het oranjegevoel moet Nederland het hart sneller doen laten kloppen. We pakken de dubbel. Twee keer winst. Olympische Spelen voor de vrouwen en het EK voor de mannen."

Lees via de linkblokken hieronder ook de andere artikelen in deze reeks.

Harmen Krul (CDA): 'We moeten voorkomen dat sport een ondergeschoven kindje wordt' Harmen Krul (CDA): 'We moeten voorkomen dat sport een ondergeschoven kindje wordt' Harmen Krul over de rol van sport en sportverenigingen in het onderwijs.

Lisa Westerveld (GroenLinks): 'Onderwijs moet meer aan sport doen' Lisa Westerveld (GroenLinks): 'Onderwijs moet meer aan sport doen' Lisa Westerveld over de rol van de overheid om sport voor iedereen mogelijk te maken.

Rudmer Heerema (VVD): 'Sport heeft te weinig 'stem' in politiek Den Haag' Rudmer Heerema (VVD): 'Sport heeft te weinig 'stem' in politiek Den Haag' Rudmer Heerema over het belang van meer aandacht voor sport in de politiek.

Van der Laan (D66): 'Sport faciliteert een fitte en veerkrachtige samenleving' Van der Laan (D66): 'Sport faciliteert een fitte en veerkrachtige samenleving' Oud-international Jeanet van der Laan vindt dat het belang van sport meer en beter onderkend moet worden.

Van Nispen (SP): 'Waar anders dan in het voetbal vind je zulke waardevolle rolmodellen?' Van Nispen (SP): 'Waar anders dan in het voetbal vind je zulke waardevolle rolmodellen?' Michiel van Nispen legt uit wat zijn plannen voor de sport zijn.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen