Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Rudmer Heerema (VVD): 'Sport heeft te weinig 'stem' in politiek Den Haag'

KNVB Media
KNVB Media
15 maart 2021, 14:29

Volgens Rudmer Heerema, zelf fanatiek sporter, heeft de coronacrisis duidelijk gemaakt wat de rol van sport in onze samenleving is. - Foto: Wikimedia

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen hebben leden van het KNVB Bondsbestuur gesprekken gevoerd met kandidaat-Kamerleden over de toekomst van de sport. Centraal in deze gesprekken stond de samenwerking tussen KNVB, sport en politiek. De KNVB heeft in totaal met zes politici gesproken. In aflevering 3: Rudmer Heerema (VVD) over het belang van meer aandacht voor sport in de politiek

Bio:

  • Naam: Rudmer Heerema
  • Partij: VVD
  • Functie: Tweede Kamerlid, woordvoerder Sport, gaat voor herverkiezing
  • Weetjes: Trotse vader van Benthe, Rudmer is AZ-supporter
  • Hobby’s: Sporten, tattoos

Wat is je favoriete voetbalmoment?

Heerema: "Dat is geen moment, maar de hele laatste dag van de competitie voorjaar 2007. Ajax, PSV en AZ konden kampioen worden op de slotdag. PSV werd kampioen, vooral omdat AZ in Rotterdam verloor van Excelsior. We redden het niet, maar de sensatie dat je het ene moment virtueel kampioen was en het andere moment weer niet, dat was onvergetelijk om mee te maken."

"Dit was zowel een rampjaar als topjaar voor de sport." Foto: Sebastiaan

Welke rol heeft sport in de samenleving?

"Dit was een rampjaar voor de sport, we konden zelf niet sporten we werden belemmerd in het fit, gezond en weerbaar worden. We konden niet genieten van sociale contacten die we hadden op de vereniging en we konden ook niet kijken naar de meeste takken van sport omdat de meeste sport stilgelegd was, vooral in de eerste lockdown. Tegelijkertijd is het ook een topjaar geweest voor de sport. Nog nooit is het zo vaak over sport gegaan en iedereen beseft nu wat het belang van sport in onze samenleving is. Ten eerste om het zelf te doen, fit gezond en weerbaar te worden, ten tweede omdat je vrienden en vriendinnetjes mist op je vereniging en tot slot omdat je wilt zien dat je helden wedstrijden winnen op het hoogste niveau. Nu dat zo duidelijk is geworden, geeft dat ook precies aan wat de rol van sport in onze samenleving is en dat we deze kracht in Rutte IV moeten gaan versterken."

Welke rol heeft de overheid om sport mede te faciliteren?

"Ik heb daar wel ideeën bij en dan gaat het niet om één tak van sport. Dan gaat het niet om breedte- of topsport of sport als middel of doel. Dan gaat het echt om hoe kunnen we sport in die samenleving zo verankeren dat het al die aspecten omvat binnen ministeries, zodat we sport ook gebruiken in het onderwijs. Dat het een middel is om kinderen van de straat te houden door middel van sport. Dus niet één aspect eruit pakken waarom sport belangrijk is in onze samenleving. Sport heeft te lang te weinig stem gehad in politiek Den Haag. De stem van sport klinkt te weinig door, en dat komt omdat er weinig begroting is."

Licht u dat laatste eens toe.

Je moet er zeker geld voor over hebben om mensen zo sportief mogelijk oud te laten worden

"Ik denk dat ik de enige ben die er de hele dag mee bezig is en we hebben maar twee debatten per jaar dat we echt met sport bezig zijn. Het is dus van belang dat er meer Kamerleden zich bezig gaan houden met sport en er meer debatten komen over sport met meer partijen. Wat ook van belang is, is dat de sport zich ook gaat laten zien als er problemen zijn. Waar ik aan de ene kant heel blij mee ben is dat de sport een van de weinige sectoren is die zelf de mouwen opstroopt en zelf het probleem aanpakt in plaats van het handje ophouden bij de overheid. Dat zie ik andere sectoren niet zo doen."

Wat zouden we als samenleving moeten investeren in sport? En waarom? (De begroting landelijke overheid voor sportbeleid ligt nu rond de 200 miljoen euro, red.)

"Dat is het lastige, die begroting in Den Haag is in de basis maar 165 miljoen euro, dat is natuurlijk niets in vergelijking met dat totale budget van 365 miljard. Ik ben bereid om mij in te zetten om dat budget groter te laten worden. Er is laatste jaren al structureel 35 miljoen bijgekomen, maar we moeten nog wel meer stappen in financiële zin zetten."

"De preventiediscussie is een hele interessante. Het is moeilijk om die naar financiële impact te vertalen, want we krijgen ook altijd terug dat als mensen gezonder leven en langer leven ook langer gebruik maken van sociale voorzieningen waar ze anders geen gebruik van zouden hebben gemaakt. Ik benader het anders. Ik zit veel meer op de kwaliteit van leven en dat mensen gezonder ouder willen worden en dat dat ook de doelstelling van een land moet zijn om mensen zo sportief mogelijk oud te laten worden. Daar moet je zeker geld voor over hebben."

Hoe kijk je aan tegen het Nederlands voetbal? Wat kan er beter? Wat moet er anders?

"Wat ik goed vind van de KNVB is dat ze ‘Den Haag’ weten te vinden en daar ook gehoor vinden voor hun lobby. Overheid, politiek en KNVB hebben elkaar gevonden. Als je het puur hebt over de amateurverenigingen, dat die infrastructuur zijn hoofd boven water houdt, daar ben ik trots op. Vrijwilligers houden die structuur overeind. Daar ligt meteen ook de kwetsbaarheid omdat als één of meer van die mensen wegvallen, de vereniging ook in elkaar kan storten."

Lees via de linkblokken hieronder ook de andere artikelen in deze reeks.

Harmen Krul (CDA): 'We moeten voorkomen dat sport een ondergeschoven kindje wordt' Harmen Krul (CDA): 'We moeten voorkomen dat sport een ondergeschoven kindje wordt' Harmen Krul over de rol van sport en sportverenigingen in het onderwijs.

Lisa Westerveld (GroenLinks): 'Onderwijs moet meer aan sport doen' Lisa Westerveld (GroenLinks): 'Onderwijs moet meer aan sport doen' Lisa Westerveld over de rol van de overheid om sport voor iedereen mogelijk te maken.

Barbara Kathmann (PvdA): 'Met brede coalitie kunnen we beweegarmoede in 2030 opgelost hebben' Barbara Kathmann (PvdA): 'Met brede coalitie kunnen we beweegarmoede in 2030 opgelost hebben' Barbara Kathmann over de grote rol van sport in de samenleving.

 

Van der Laan (D66): 'Sport faciliteert een fitte en veerkrachtige samenleving' Van der Laan (D66): 'Sport faciliteert een fitte en veerkrachtige samenleving' Oud-international Jeanet van der Laan vindt dat het belang van sport meer en beter onderkend moet worden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen