Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Lisa Westerveld (GroenLinks): 'Onderwijs moet meer aan sport doen'

KNVB Media
KNVB Media
16 maart 2021, 17:04

Lisa Westerveld, zelf nog actief bij Quick 1888 in Nijmegen, wil ervoor zorgen dat sportclubs de plek blijven waar mensen elkaar tegen komen. - Foto: Rob Koppers

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen hebben leden van het KNVB Bondsbestuur gesprekken gevoerd met kandidaat-Kamerleden over de toekomst van de sport. Centraal in deze gesprekken stond de samenwerking tussen KNVB, sport en politiek. De KNVB heeft in totaal met zes politici gesproken. In aflevering 5: Lisa Westerveld (GroenLinks) over de rol van de overheid om sport voor iedereen mogelijk te maken.

Bio:

  • Naam: Lisa Westerveld
  • Partij: GroenLinks
  • Functie: Tweede Kamerlid, sportwoordvoerder, gaat voor herverkiezing
  • Weetjes: Voetbalt al vanaf haar 10e, wilde profvoetbalster worden en vindt het mooi dat deze droom voor de huidige generatie reëler is. Ze voetbalt nu zelf nog bij Quick 1888 in Nijmegen.

Wat is je favoriete voetbalmoment?

Westerveld: "Is dat mijn eigen voetbalmoment? Of überhaupt? Toen ik op de universiteit zat (Nijmegen, red.) zijn wij een eigen voetbalclub begonnen: FC Kunde. Was een heel leuk team, sommigen hadden ervaring, anderen niet. We hebben uiteindelijk een kampioenswedstrijd gespeeld met enorm veel pech, maar wel met 1-0 gewonnen. Toen zijn we dus kampioen geworden. Dat was zo’n mooi moment, na alles wat we dat jaar hadden opgebouwd. Toen belde ik mijn vader, onvergetelijk."

"Een ander moment dat ik heel mooi vind, is de WK-finale van de vrouwen. Dat ik zo enorm uitkeek naar die finale. Toen was ik als supporter zo trots op de Nederlandse vrouwen."

Welke rol heeft sport in de samenleving volgens jou en GL?

Er moet een concreet plan komen om iedereen weer aan het bewegen te krijgen

"Ik ben woordvoerder onderwijs, jeugdzorg en sport. Wat ik heel vaak merk in discussies over sport en bewegen op school is dat de Minister van Onderwijs naar de Minister van Sport wijst en andersom. Wat ons betreft zou je er echt voor moeten zorgen dat op basisscholen minimaal 2 uur per week een vakdocent bewegingsonderwijs geeft. Gelukkig wordt dat nu mogelijk gemaakt door een initiatiefwet van collega Van Nispen. Maar het is nog niet genoeg. Schoolpleinen zijn plekken waar veel bewogen kan worden. Dat verdient ook meer aandacht. Het is uit onderzoeken aangetoond dat kinderen die meer bewegen beter presteren op school. Leg dus ook bij lerarenopleidingen de focus op de rol van beweging."

"Bewegen is zo enorm belangrijk, en dan zie je dat bij onderwijs gewoon te weinig gedaan wordt of bestuurders die zich gewoon niet aan de afspraken houden en dat er niet genoeg vakdocenten worden aangenomen. Daarom ben ik blij met die initiatiefwet. We zien dat er iets moet veranderen, we zien dat kinderen minder bewegen. We weten dat kinderen steeds minder buitenspelen, en dat de plek waar je opgroeit daar ook invloed op heeft. Er moet een concreet plan komen om iedereen weer aan het bewegen te krijgen."

Welke rol heeft de overheid om sport mogelijk te maken?

"Een grote, maar deze rol kan beter worden ingevuld. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de weeffouten voor de sport in de financiële regelingen (NOW-regeling), dan constateer ik een soort blinde vlek voor sport. Daar moet beter naar gekeken worden. De rol van de overheid op het gebied van het mogelijk maken van sporten zou ook uitgebreider moeten worden. Het is namelijk zo dat kinderen met iets meer vermogende ouders over het algemeen meer sporten. Wij willen ervoor zorgen dat sporten niet afhangt van vermogen van ouders. Dat sporten voor iedereen toegankelijk is en dat de mogelijkheden qua sporten voor iedereen gelijk zijn."

Wat zouden we als samenleving moeten investeren in sport? En waarom? (De begroting landelijke overheid voor sportbeleid ligt nu rond de 200 miljoen euro, red.)

"Er is veel te weinig gedaan met signalen over het belang van sporten op scholen. Op sommige scholen doen ze het goed en van sommige scholen weten we dat er nog te weinig gebeurt. Dit is iets van de lange adem, onder de aandacht blijven leggen en blijven drukken op het belang hiervan. De initiatiefwet van Van Nispen (SP) is al een goede stap, zodat wettelijk wordt vastgesteld dat er minimaal 2 uur bewegingsonderwijs moet zijn zodat scholen zich er ook wettelijk aan moeten houden. Het gebruik van iPads en telefoons het aantal minuten dat jongeren gamen is tijdens coronatijd enorm toegenomen, dus ik hou mijn hart vast wat dit voor gevolgen heeft."

Sport wordt gezien als los onderwerp terwijl het eigenlijk gewoon integraal onderdeel is van gezondheid en ook van onderwijs.

"Wat we ook een keer zouden kunnen organiseren is een debat met de Minister van Onderwijs en die van Sport. Dit hebben we een keer gedaan voor onderwijs voor kinderen met een handicap, dan zitten deze ministers naast elkaar en dan kun je niet meer naar elkaar wijzen."

Hoe kijkt je aan tegen het Nederlands voetbal? Wat kan er beter? Wat moet er anders?

"Nou, wat ik in ieder geval vanuit de sport en KNVB mooi vind is het enthousiasme. Iedere keer geven jullie voor debatten informatie mee waar dingen goed gaan en niet goed gaan. Jullie zijn dagelijks bezig met het voetbal. Heel goed is dat jullie altijd ruim op tijd informatie geven over bepaalde zaken die sport en voetbal aangaan. Als Kamerlid heb je heel veel aan zulke informatie. Echt super fijn. We hebben het ook gehad over sport en veiligheid, dat jullie open staan om de discussie aan te gaan over bepaalde zaken. Daar word je beide beter van denk ik."

We onderschatten soms hoe belangrijk vrijwilligers zijn, die staan week in week uit alles te doen voor de club

"Waar ik mij de komende vier jaar voor wil in gaan zetten is hoe we ervoor zorgen dat die sportclubs echt de plek worden waar mensen elkaar tegenkomen. Dat we ook kunnen zorgen dat ouderen aan het bewegen blijven (walking football en mensen met een handicap). Je ziet steeds vaker dat voor deze doelgroepen de toegankelijkheid toeneemt. Wat mij betreft is het sportveld echt de plek om mensen tegen te komen en dat moeten we zo houden."

"We onderschatten soms hoe belangrijk die vrijwilligers zijn, die staan week in week uit alles te doen voor de club en daar krijg je ook een clubgevoel van. We nemen soms misschien te makkelijk aan met zijn allen dat zij dit allemaal doen. Je zoekt toch een manier om die vrijwilligers eigenlijk iets beter te kunnen waarderen."

Op welke manier kunnen we samen jongeren / jeugd in beweging brengen? Welke rol zie je voor de overheid en welke rol voor sportbonden?

"Je ziet in deze crisis dat het gevaar is dat mensen hun lidmaatschap opzeggen. Je moet het wel heel goed kunnen volhouden om in tweetallen te blijven trainen. We moeten samen ervoor zorgen dat de sport aantrekkelijk blijft."

Lees via de linkblokken hieronder ook de andere artikelen in deze reeks.

Harmen Krul (CDA): 'We moeten voorkomen dat sport een ondergeschoven kindje wordt' Harmen Krul (CDA): 'We moeten voorkomen dat sport een ondergeschoven kindje wordt' Harmen Krul over de rol van sport en sportverenigingen in het onderwijs.

Barbara Kathmann (PvdA): 'Met brede coalitie kunnen we beweegarmoede in 2030 opgelost hebben' Barbara Kathmann (PvdA): 'Met brede coalitie kunnen we beweegarmoede in 2030 opgelost hebben' Barbara Kathmann over de grote rol van sport in de samenleving.

Rudmer Heerema (VVD): 'Sport heeft te weinig 'stem' in politiek Den Haag' Rudmer Heerema (VVD): 'Sport heeft te weinig 'stem' in politiek Den Haag' Rudmer Heerema over het belang van meer aandacht voor sport in de politiek.

Van der Laan (D66): 'Sport faciliteert een fitte en veerkrachtige samenleving' Van der Laan (D66): 'Sport faciliteert een fitte en veerkrachtige samenleving' Oud-international Jeanet van der Laan vindt dat het belang van sport meer en beter onderkend moet worden.

Van Nispen (SP): 'Waar anders dan in het voetbal vind je zulke waardevolle rolmodellen?' Van Nispen (SP): 'Waar anders dan in het voetbal vind je zulke waardevolle rolmodellen?' Michiel van Nispen legt uit wat zijn plannen voor de sport zijn.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen