Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

SV Bedum ontwikkelt haar jeugdopleiding met K&P Programma

KNVB Media
KNVB Media
11 juni 2019, 10:00

Ook in het seizoen 2018/’19 hebben wederom veel verenigingen deelgenomen aan het Kwaliteit & Performance Programma. - Foto: SV Bedum

Ook in het seizoen 2018/’19 hebben wederom veel verenigingen deelgenomen aan het Kwaliteit & Performance Programma. Het programma richt zich op het doorlichten en verder ontwikkelen van jeugdopleidingen waarbij verenigingen een status kunnen bemachtigen.

In het huidige seizoen is de grens van 120 deelnemende amateurverenigingen doorbroken. SV Bedum is een van de verenigingen die in het seizoen 2018/’19 heeft deelgenomen. Aan de hand van een aantal vragen aan Vincent Geerling, voorzitter van de jeugdcommissie van SV Bedum, wordt de essentie en toegevoegde waarde voor het doorontwikkelen van jeugdopleidingen van verenigingen toegelicht.  

Waarom hebben jullie deelgenomen?

“We wilden graag een bevestiging dat we de zaken voor onze jeugd goed voor elkaar hebben. Ook waren we benieuwd waar nog ruimte voor verbetering ligt, zodat we verder kunnen werken aan onze ambities. Na meerdere positieve referenties over het K&P Programma, hebben we daarom besloten deel te nemen.”

“We wilden graag een bevestiging dat we de zaken voor onze jeugd goed voor elkaar hebben."

Hoe is het K&P Programma bij SV Bedum verlopen?

In het geval van SV Bedum heeft er in het voorjaar van 2018 een eerste adviesgesprek plaatsgevonden op de vereniging. Tijdens het adviesgesprek werd het programma toegelicht en de verwachtingen besproken. Het voornaamste doel van deze avond was om te adviseren met betrekking tot het na te streven ambitieniveau. SV Bedum heeft haar ambitieniveau toen vastgesteld op het behalen van de status Lokale Jeugdopleiding.

De periode na het adviesgesprek stond in het teken van het voorbereiden op de audit. In de aanloop richting deze audit, die gepland stond in maart 2019, heeft SV Bedum zichzelf via een online omgeving geëvalueerd op alle eisen die gesteld worden aan de status Lokale Jeugdopleiding.

Om de ontwikkelpunten bij SV Bedum op te vangen is er tijdens de review een waardevolle brainstorm geweest over verschillende thema’s.

“Het beleidsplan en de opleidingsvisie die we al hadden zijn gedurende het traject geactualiseerd en herschreven naar de situatie waar we de jaren ervoor naartoe hebben gewerkt. De eisen van het programma hebben ons richting gegeven om onze beleidsplannen, zowel voetbaltechnisch als organisatorisch, op een hoog niveau te kunnen vastleggen."

Wat heeft de audit jullie opgeleverd?

Op 18 maart heeft de audit bij SV Bedum plaatsgevonden. Namens NMC Bright kwam Harm Zeinstra samen met Technisch Jeugdcoördinator Ab van der Velde van de KNVB langs. Het doel van dit bezoek was om op basis van de ingevulde online omgeving een nog scherper beeld van de jeugdopleiding van SV Bedum te krijgen.

“Tijdens de audit zijn meerdere zaken besproken en hebben we feedback gekregen op alle stukken die we hebben aangeleverd. Het auditrapport dat we kort na de audit hebben ontvangen was zeer uitgebreid en gaf ons inzage in hetgeen er goed gaat."

Het K&P Programma is zo ingericht dat je een helder kader krijgt waarbinnen je aan de slag kan.

Zo bleek dat de visie op voetballen, trainen en coachen helder is beschreven in het Technisch Jeugdplan en tevens als ‘Paarse draad’ in de praktijk gebracht wordt door het enthousiaste technisch kader van SV Bedum. Er worden duidelijke spelprincipes gehanteerd die terugkomen in een jaarplanning voor alle trainers. Er is genoeg ruimte en vrijheid voor de trainers om de trainingen creatief in te richten, maar er zijn wel duidelijke richtlijnen gesteld vanuit de club.

“Het gaf ons echter ook inzicht in een aantal verbeterpunten om de laatste stap naar het door ons gewenst niveau van de jeugdopleiding te kunnen gaan maken. Zo moeten we ervoor gaan zorgen dat we meer mensen in een actieve rol krijgen binnen de jeugdopleiding.”

Wat heeft de review jullie opgeleverd?

Om de ontwikkelpunten bij SV Bedum op te vangen is er tijdens de review een waardevolle brainstorm geweest over verschillende thema’s. “De breed samengestelde groep experts gaven vanuit verschillende invalshoeken hun visie op hoe we binnen onze jeugdopleiding de laatste stappen zouden kunnen maken", aldus Vincent Geerling. “De review heeft ons dan ook nieuwe ideeën opgeleverd om gericht aan de slag te gaan.”

Er worden duidelijke spelprincipes gehanteerd die terugkomen in een jaarplanning voor alle trainers.

Ook NMC Bright-procesbegeleider Harm Zeinstra vond de review erg geslaagd. “Er is gekeken naar een andere organisatiestructuur, een goede invulling van het kaderbeleid en extra handvatten voor de interne scouting van SV Bedum. Met waardevolle inbreng van externe experts vanuit MVV Alcides, Be Quick 1887 en de KNVB zijn we gezamenlijk tot meerdere concrete verbeterideeën gekomen.”

Voor de interne scouting kwam het idee om spelers een paar keer per seizoen zelf de mogelijkheid te geven om zich in te schrijven om mee te trainen met het eerste team in zijn/haar leeftijdscategorie. Ook het organiseren van mixtoernooien per leeftijdscategorie geeft de club waardevolle inzichten om alle spelers goed in beeld te krijgen.

Wat zou je willen meegeven?

“Het K&P Programma is zo ingericht dat je een helder kader krijgt waarbinnen je aan de slag kan. De online omgeving is duidelijk en zorgt voor een goede structuur gedurende het hele programma. Als daar vragen over waren dan konden we altijd terecht bij NMC Bright. De audit en review, waarbij NMC Bright en de KNVB een belangrijke rol vervullen als spiegel, zijn zeer waardevol voor elke vereniging.”

Voetbaltechnische ondersteuning Voetbaltechnische ondersteuning Het Kwaliteit- & Performance Programma is een model waarmee de KNVB betaald voetbalclubs en amateurverenigingen ondersteunt met het (voetbaltechnische) jeugdbeleid.

Alles voor trainers

Opleidingen van beginners tot het betaald voetbal

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen