Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Terugkijken: webinar 'Het positioneren van vrouwenvoetbal'

KNVB Media
KNVB Media
30 juni 2020, 13:30

Marinka Heijkoop van vv de Alblas en Roos Brouwer, senior medewerker voetbalontwikkeling van de KNVB. - Foto: KNVB Media

In deze onzekere tijden bieden we amateurclubs en vrijwilligers de mogelijkheid om op een eenvoudige en laagdrempelige manier toch met voetbal bezig te blijven. In diverse webinars en online programma’s bespreken we de komende weken met verschillende sprekers thema's die juist in deze periode voor clubs en vrijwilligers van belang kunnen zijn.

Maandag 29 juni spraken we over het positioneren van vrouwenvoetbal binnen je vereniging. Marinka Heijkoop (bestuurslid bij vv De Alblas), Linda Helbling (hoofdtrainer bij DTS Ede) en Roos Brouwer (senior medewerker voetbalontwikkeling bij de KNVB) spraken over de verschillende fases waarin vrouwenvoetbal bij verenigingen zich bevindt en gaven tips en voorbeelden hoe je de positionering kan verbeteren.

Terugkijken Terugkijken Kijk het webinar hier terug. Positionering Meiden en Vrouwenvoetbal binnen de vereniging Positionering Meiden en Vrouwenvoetbal binnen de vereniging Lees meer over de verschillende fases.

Overige vragen

Tijdens de uitzending zijn niet alle ingestuurde vragen van kijkers aan bod gekomen. De vragen die niet zijn behandeld, inclusief de antwoorden vanuit de KNVB vind je hieronder terug.

 

Hoe anders zou je de trainingsstof voor een O13 aanbieden voor jongens of meisjes?

De trainingsstof is niet afhankelijk van het geslacht, wel van het team en de individuen binnen het team. Het is belangrijk dat bij het uitvoeren van de trainingsstof er uitdaging geboden wordt aan de jeugdspelers. Dat oefeningen kunnen lukken en mislukken en dat jeugdspelers succeservaring kunnen hebben. Als de oefenstof te makkelijk is, gaan kinderen zich vervelen en hebben zij het gevoel dat ze niets leren. Terwijl ontwikkelen en beter leren voetballen belangrijke onderdelen zijn van de intrinsieke motivatie. Meer informatie daarover: https://www.knvb.nl/assist-trainers/trainersinformatie/het-team/iedere-jeugdvoetballer-is-uniek

Als de oefenstof te moeilijk is dan ervaren jeugdspelers geen succes en zullen ze ook sneller gaan uitstromen. Het is dus belangrijk dat een trainer continu bekijkt of de oefeningen lopen, of de jeugdspelers het kunnen uitvoeren en ook succes aan beleven. Als dat niet lukt is het belangrijk om de oefeningen makkelijker of moeilijker te maken. Tips daarvoor kun je bijvoorbeeld vinden op: https://rinus.knvb.nl/

Het is dus heel belangrijk om je als trainer te verdiepen in de individuen binnen het team. Bij meidenvoetbal is de kans vaak wat groter dat een trainer te maken krijgt met niveauverschillen. Het is belangrijk dat een trainer daarop in speelt, en dat toch iedere speelster een uitdaging vindt in de aangeboden oefenstof. Het kan dus belangrijk zijn om te differentiëren. 

Zie ook: https://www.knvb.nl/info/57928/ieder-kind-beleeft-plezier-én-ontwikkeling-aan-voetballen

 

Wij zitten nu in fase 3 met meer dan 100 meiden, nu is de vraag hoe lang blijft de MO11 nog bestaan gezien het advies is tot O12 gemengd te gaan voetballen?

Dat is op dit moment nog onduidelijk. Er is nu eerst de stap gezet om alle meiden, gemengde en jongens teams in de O9 in één groep te zetten. En niet meer in te delen op basis van geslacht in deze categorie. Wat overigens niet wil zeggen dat er geen poule kan ontstaan met alleen meidenteams, dit is alleen niet het uitgangspunt. Hier zijn afgelopen jaar goede resultaten mee gehaald in de pilot: https://www.knvb.nl/assist-wedstrijdsecretarissen/veldvoetbal/aanbod-competities/gelijkwaardige-competities/gemengde-competities

Dit gaan we komend seizoen weer monitoren, net als de teams die de stap naar de Jeugd Onder 10 gaan maken. Pas als we daar een goed beeld van hebben dan kunnen we bepalen of en op welke wijze dit gevolgen kan gaan krijgen voor de Meiden Onder 11 competitie.

 

De KNVB biedt geen MO9-competitie aan, terwijl hier bij de meiden veel behoefte aan is. Waarom wil de KNVB per se meiden met jongens laten voetballen?

Daarover is de laatste tijd veel informatie verschenen op KNVB Assist. De belangrijkste reden is dat we dan gelijkwaardiger en leukere wedstrijden kunnen organiseren voor zowel meiden, gemengde als jongens teams: https://www.knvb.nl/assist-wedstrijdsecretarissen/veldvoetbal/aanbod-competities/gelijkwaardige-competities/gemengde-competities

In de verschillende pilots is gebleken dat de meiden die hebben deelgenomen in de pilots, de gemengde competitie als zeer leuk hebben ervaren. En na deze ervaring zelfs een voorkeur hadden voor het spelen in deze competitie.

Let op: er is wel een verschil tussen het met jongens voetballen en tegen jongens voetballen.

Gemengde competities zijn iets anders dan gemengde teams.
Meer informatie over gemengde teams: https://www.knvb.nl/nieuws/assist-trainers/assist-trainers/60705/aan-de-slag-met-gelijke-kansen-en-gemengd-voetbal

En: https://www.knvb.nl/assist-trainers/clubontwikkeling/gelijke-kansen-en-gemengd-voetbal/verdieping-gemengd-voetbal

 

Naar welke aantallenverhouding mannen-vrouwen in % streven we in NL qua voetbal?

Uiteindelijk zou het mooi zijn als het voetbal een afspiegeling is van de maatschappij.

Landelijk gezien komt de verhouding voetballende mannen en vrouwen daar nog niet bij in de buurt. Wel komt die verhouding steeds meer in balans. Of dit een reëel streven is en op welke termijn, is op dit moment onduidelijk. Wel zien we lokaal dat de verhoudingen erg kunnen verschillen. Er zijn bijvoorbeeld verenigingen die voor 50% uit vrouwen bestaan en voor 50% uit mannen. Er zijn verenigingen waar vrouwen zich meer en eerder thuis voelen dan bij andere verenigingen. Dat is niet vreemd als we ons bedenken dat bijna iedere vereniging is opgericht door en voor mannen. Gelukkig zien we wel dat vrouwen zich bij steeds meer verenigingen thuis en gewaardeerd voelen.

 

De KNVB heeft testen lopen om nieuwe meisjes onder de 13 bij jongens te laten voetballen om vervolgens vanaf M013 de keus te geven om met meiden te voetballen. Gaat dit volledig doorgevoerd worden?

Wij testen het gemengde voetbalaanbod momenteel niet in O13. Op basis van onze visie testen wij t/m O12. Over de doorvoering verwijzen we naar vraag 2.

 

De KNVB heeft onze club in eerste fase goed geholpen. In welke mate wil/kan de KNVB verenigingen verder ondersteunen?

Fijn dat jullie goed geholpen zijn. De KNVB heeft verschillende producten en diensten die kunnen helpen bij de ontwikkeling van de vereniging. Bij het positioneren van het meiden- en vrouwenvoetbal maar ook binnen andere thema’s. Om te bekijken welk product of dienst, ondersteuning of advies het beste past bij de vereniging kun je het beste contact opnemen met onze collega’s in de regio.

De KNVB Technisch Jeugdcoördinator en de KNVB Verenigingsadviseur kunnen op basis van de wensen en behoeften inschatten waar de vereniging het beste mee geholpen is. Voor de medewerker in de regio zie: https://www.knvb.nl/assist-bestuurders/ondersteuning

Aanmelden overige webinars

Wil je de komende weken nog meer webinars voor amateurclubs bekijken? Meld je dan aan voor een van onderstaande webinars of bekijk het volledige aanbod op knvb.nl/samenvooruit. 

Met zaalvoetbal je club versterken Met zaalvoetbal je club versterken Donderdag 2 juli, 20.00 uur. In gesprek met Sarina Wiegman: een droom van een WK In gesprek met Sarina Wiegman: een droom van een WK Dinsdag 7 juli, 20.00 uur. SamenVooruit SamenVooruit Kijk voor het volledige overzicht op knvb.nl/samenvooruit.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen