Praktijkverhalen

Hieronder staat een aantal praktijkverhalen over het thema accommodatie.

Duurzaamheid

'Energiescan heeft heel wat in beweging gezet'Ze waren laaiend enthousiast bij Albatross uit het Gelderse Ugchelen na de kick-offbijeenkomst van De Groene Club in Zeist. Hoe is dat nu, dik drie maanden later?

‘Verduurzaming; daar krijg ik nou energie van!’In november 2018 besloot Spartaan’20 mee te gaan doen aan het verduurzamingstraject van De Groene Club. Nog maar een paar maanden verder heeft de club uit Rotterdam al flinke stappen gezet.

Spartaan'20 op weg naar een duurzame toekomstPrecies een maand na de energiescan schuift energieadviseur Tim Hofman van De Groene Club voor een tweede keer aan bij Spartaan’20 uit Rotterdam.

'Ik wist meteen; met de Groene Club wil ik iets doen'Albatross uit het Gelderse Ugchelen is een van de 37 clubs die eind 2018 is gestart met het verduurzamingstraject van De Groene Club. Vrijwilligster Gwendolyn de Munnik is laaiend enthousiast.

SC Overamstel wil milieuvriendelijkste sportpark wordenDe plannen van SC Overamstel liegen er niet om. Het energiezuinigste sportpark van Nederland worden, daar streeft de Amsterdamse vereniging naar. SV Kilder kan weer trots zijn op haar accommodatieTrots, dat zijn ze bij SV Kilder op de prachtig vernieuwde accommodatie. “Het is een mooi uithangbord naar andere verenigingen”, denkt ook bestuurslid Pim Elshof. “We ontvangen bezoekende teams weer met plezier.”

‘Met simpele maatregelen kun je veel geld verdienen’Op het moment dat een paar jaar geleden de kleedkamers van R.K.S.V. De Tukkers aan renovatie toe waren, besloot de club uit Albergen het moment direct aan te pakken om verduurzamingsmaatregelen door te voeren.

SV Kronenberg trots op splinternieuwe kleedlokalenDe kleedkamers van SV Kronenberg waren wat gedateerd. Secretaris Henk Selen kan er niet onderuit. Maar sinds vorig jaar zomer kijken bezoekende teams bewonderend naar de prachtig verbouwde kleedlokalen.

ONT: ‘Verduurzamen én besparen. Wie wil dat niet?’Aan enthousiasme over de verduurzamingsmaatregelen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd geen gebrek bij het Friese ONT. Zeker niet bij voorzitter Jeen Visser, de kartrekker achter het project.

Sponsors betalen zonnepanelen vv HattemVol trots laat voorzitter Jan Dirk Sprokkereef de onlangs verbouwde kantine zien. Niet alleen werd de buitenkant beter geïsoleerd en het dak voorzien van zonnepanelen, maar ook de binnenkant van het clubhuis van v.v. Hattem onderging een heuse metamorfose.

‘Zie sportverenigingen als een groot energiebedrijf’Verduurzamen? Direct doen! Tenminste als het aan Jos van Son en SV Orion ligt. Door de 250 geïnstalleerde zonnepanelen wordt er bij de club uit Nijmegen meer energie gegenereerd dan er nodig is.

Achilles 1894 bespaart flink op energierekeningVierhonderd zonnepanelen plaatsen en zo enorm op de energiekosten besparen. Rudi Smit van Achilles 1894 uit Assen zag het helemaal voor zich. Het liep allemaal wat anders, maar de besparing kwam er.

SC Brummen profiteert van verduurzamingNee, ze stonden niet massaal op de banken bij sportclub Brummen toen voorzitter Bert Garssen een paar jaar geleden voorstelde om de club duurzamer te maken. Maar inmiddels is heel de club om. En dat is geen wonder, want het levert de voetbalvereniging een enorme besparing op.

NSV'46 verdient in twee jaar zonnepanelen terug Dat het plaatsen van zonnepanelen geen investering voor de lange termijn hoeft te zijn, bewijst NSV'46. De club verwacht de kosten in 2018 al te hebben terugverdiend.

Dussense Boys: ‘Zonnepanelen? Doen!'Dat zonnepanelen milieuvriendelijk zijn was niet de hoofdreden voor Dussense Boys om er 36 te plaatsen. “Het is een mooie bijkomstigheid, maar het ging ons vooral om de eigen portemonnee."

Energieneutraal is het strevenMet diverse energiebesparende maatregelen heeft RKVV Montagnards het energieverbruik met tweederde teruggebracht. Maar het ultieme streven is om onderaan de streep op de energierekening een nul te noteren.

VV Berkum bespaart duizenden euro’sVV Berkum is een voorbeeld voor andere verenigingen op het gebied van duurzaamheid met hun zonnepanelen, vier zonneboilers en ledverlichting. Er zijn zelfs plannen om van windenergie gebruik te maken.

VV Den Ham: de groene kampioenVV Den Ham is bijzonder actief op het gebied van duurzaamheid. Het beschikt over zonnepanelen, een biomassakachel, ledverlichting en scheidt en reduceert op ludieke wijze het afval. Met als gevolg een fikse daling van de energiekosten.

VVS’46 houdt de nul op de energiemeterVVS’46 is de eerste vereniging in Noord-Holland die zelf stroom opwekt voor de accommodatie. Met onder andere zonnepanelen en aardwarmte voorziet de club volledig in eigen energiebehoefte voor de kantine, kleedkamers en de eigen sporthal.

Clubgebouw en kleedkamer

Kantine SC Leeuwen meer dan een plek voor 3e helftNa een heftige brand wankelde de vereniging op haar benen, maar met een grote hoeveelheid steun vanuit de gemeenschap en ver daar buiten werd de rug gerecht. Het gevolg: een gloednieuwe, duurzame en multifunctionele kantine.

Hoe financier je een nieuwe accommodatie?Een nieuwe accommodatie, het is een droom van menige voetbalclub. Maar wat doe je wanneer je dat alleen niet kunt bekostigen? De tips van SC Klarenbeek.

SDV Barneveld lanceert ‘Netjes hè’Vies achtergelaten kleedkamers, trainingsmateriaal dat niet wordt opgeruimd, verlichting die ’s avonds nog aan staat, een overvloed aan slecht geparkeerde auto’s. Het zijn slechts voorbeelden die veel verenigingen herkennen.


Terug naar boven