Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Belonen

Vrijwilligers worden in principe niet betaald. Dat betekent dat ze hun werk om andere redenen dan geld doen. Welke zijn dat? Hoe kun je daar als vereniging op inspelen? En welke alternatieve beloningsvormen zijn er?

Speel in op motieven

Mensen verrichten onbetaald werk omdat ze er iets anders uithalen dan geld. Vrijwilligers, zeker de jonge generatie, weten heel goed wat ze bij jouw vereniging komen ‘halen’. Veel voorkomende motieven zijn nieuwe mensen ontmoeten / netwerk uitbreiden, levenservaring verbreden, sociale erkenning / positie in de samenleving verwerven, ‘cv-building’, nieuwe vaardigheden leren, enzovoort. Als je de motieven kent, kun je er op inspelen met alternatieve beloningen. Schrijf bijvoorbeeld een aanbeveling voor iemands cv of overhandig een door de voorzitter ondertekend vrijwilligerscertificaat.

Weet wat je te bieden hebt

Er zijn vaak meer manieren om vrijwilligers te belonen dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding, bijscholing / training, vrijwilligerscertificaat, onderscheiding of een erelidmaatschap. Maar ook van attenties zoals een verjaardagskaart of een kerstgeschenk gaat een blijk van waardering uit. Kleine informele gebaren zoals een compliment of schouderklop worden door mensen over het algemeen zeer gewaardeerd. Welke beloning je geeft hangt af van de individuele behoefte van vrijwilliger.

Beloning: regel het goed

Wil je vrijwilligers belonen voor hun inzet of tegemoet komen in reis- en onkosten? Dat kan. Verenigingen mogen vrijwilligers onder voorwaarden belastingvrij belonen tot een maximumbedrag van  € 180,- per maand en € 1.800,- per jaar. Daarnaast is het verstandig om een bedrijfsaansprakelijkheids- en een ongevallenverzekering voor vrijwilligers af te sluiten. Dit kan bij diverse verzekeringsmaatschappijen. Zorg ook dat één persoon verantwoordelijk is voor deze financiële zaken, bijvoorbeeld de vrijwilligerscoördinator of penningmeester.

Voorwaarden Voorwaarden Lees hier meer over de voorwaarden belastingvrij belonen.

Blijf in gesprek

Tevreden vrijwilligers worden gewaardeerd om hun inzet én vinden bij jouw vereniging wat ze zoeken. Als je dat zo wilt houden, doe je er verstandig aan om hun verwachtingen en wensen blijvend te checken. Dat geldt vooral voor vrijwilligers die al langer bij je vereniging actief zijn. Na verloop van tijd kunnen immers nieuwe wensen ontstaan.

Waardering en beloning zijn één van de voorwaarden om vrijwilligers voor je te behouden. Over andere manieren om te zorgen dat vrijwilligers op lange termijn betrokken blijven, lees je op de pagina over behouden.

Behouden Behouden Vrijwilligers blijven niet vanzelf aan je vereniging verbonden; de concurrentie met andere vrijetijdsbesteding is groot. De uitdaging is om aantrekkelijk te blijven voor vrijwilligers.

Heb je vragen over de beloning van vrijwilligers? Dan kun je ook terecht bij de verenigingsadviseur in jouw regio. Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning De KNVB is er voor de clubs. Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs.

Downloads

Praktijkverhalen

Meer vrouwen als vrijwilliger

Elke vereniging die graag meer vrijwilligers aan zich wil binden, kan gaan focussen op het werven en behouden van meiden en vrouwen voor vrijwilligersfuncties. Onbedoeld en ongewild laten veel clubs maar liefst de helft liggen van hun potentiële trainers, scheidsrechters en bestuurders.

Laatste nieuws