Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Documentaire 'Einde Speeltijd!' waarschuwt voor matchfixing

KNVB Media
KNVB Media
1 oktober 2017, 21:52

Zondag werd de documentaire 'Einde Speeltijd!' op NPO 2 uitgezonden. - Foto: KNVB Media

Uit de zondag uitgezonden documentaire 'Einde Speeltijd!' van Iwan van Duren en Tom Knipping, blijkt dat de bekende matchfixer Wilson Raj Perumal in het recente verleden gesignaleerd is bij een wedstrijd in Nederland.

Al eerder waarschuwden de KNVB, de ECV en de CED alle BVO’s voor de aanwezigheid van de Singaporees. In Nederland heeft hij spelersmakelaars, clubs en spelers in Nederland onder een schuilnaam benaderd. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat hij spelers met valse contracten probeert te verleiden om voor hem actief te worden.

Opsporingsdiensten

De KNVB heeft de informatie over Perumal gedeeld met de opsporingsdiensten. Zij beschikken over de juiste bevoegdheden en expertise om hier op een adequate manier opvolging aan te kunnen geven. Natuurlijk blijft de KNVB de ontwikkelingen aandachtig volgen en wordt, daar waar mogelijk, verantwoordelijkheid genomen.

De KNVB, ECV en CED staan voor voetbal waarop je kunt vertrouwen. De integriteit van de competities is ons grootste goed. De KNVB heeft sinds 2009 verschillende acties ondernomen om matchfixing tegen te gaan. Enkele voorbeelden hiervan zijn: een meldplicht voor spelers en officials, een tiplijn, een gokverbod voor spelers én voorlichting aan scheidsrechters, staf en spelers.

Maatregelen tegen matchfixing Maatregelen tegen matchfixing Meer informatie over de maatregelen die zijn genomen tegen matchfixing.

Verbeteren

Alhoewel de KNVB veel heeft bereikt inzake preventie en de casus omtrent Kargbo succesvol is vervolgd binnen het tuchtrecht, beschikt de KNVB als sportbond niet over opsporingsbevoegdheden als telefoontaps, het volgen van betalingsverkeerd en dergelijke. Daarom is er bij de politiek en overheid de afgelopen jaren structureel gepleit voor de volgende drie zaken:

  1. Verbetering van internationale informatie-uitwisseling
  2. Prioriteit bij deskundige opsporingscapaciteit
  3. Onderzoek naar strafbaarstelling matchfixing

Matchfixing is ontoelaatbaar en crimineel en er moet hard tegen worden opgetreden. Niet criminelen, maar voetballers bepalen wie de wedstrijd wint. Verbetering van informatiedeling, opsporing en wetgeving zijn echter van wezenlijk belang voor de aanpak van matchfixing. Voetbal is een evenement waaraan velen in het stadion en daarbuiten plezier beleven. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat het voetbal eerlijk en betrouwbaar blijft.

Matchfixing Matchfixing Bekijk ook de themapagina over matchfixing.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen