Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Gözübüyük promoveert op UEFA-lijst

KNVB Media
KNVB Media
11 december 2015, 16:30

Foto: KNVB Media

KNVB-scheidsrechter Serdar Gözübüyük (30) is van groep 2 naar groep 1 gepromoveerd op de internationale lijst van de UEFA. Dat heeft de scheidsrechterscommissie van de UEFA Gözübüyük en de KNVB vrijdag medegedeeld.

“Dit is geweldig nieuws en een enorme blijk van waardering”, zegt Serdar Gözübüyük. Arbiters in groep 1 komen onder andere in aanmerking voor wedstrijden in de Europa League en de Champions League. “Als scheidsrechter ben je een sportman, en wil je het hoogst haalbare bereiken. Dit is voor mij dan ook een belangrijke stap voorwaarts in mijn internationale carrière.”

Dick van Egmond, coördinator scheidsrechterszaken van de KNVB. “Voor Serdar is de promotie een compliment voor zijn ontwikkeling als scheidsrechter. Hij is één van de jongste arbiters in groep 1, en dat is een prestatie op zich. Ik kijk er naar uit om Serdar op een hoger niveau aan het werk te zien.”

Pol van Boekel naar groep 2

KNVB-arbiter Pol van Boekel heeft te horen gekregen dat hij is ingedeeld in groep 2 op de internationale lijst van UEFA. De veertigjarige leidsman maakte sinds 2011 deel uit van groep 1, maar kreeg van de UEFA te horen dat hij een stapje terug moet doen.

Arbiter Pol van Boekel: “Dit is natuurlijk enorm teleurstellend. Ik wil in de komende wedstrijden op nationaal en internationaal niveau goed presteren. Dat is mijn uitdaging als scheidsrechter. Alleen op die manier kan ik aantonen dat ik in een hogere groep van UEFA thuishoor.”

Van Egmond: “De UEFA houdt naast de prestaties van de scheidsrechter, ook de diversiteit van landen in de verschillende groepen in de gaten. De promotie van Serdar heeft in die zin dus gevolgen voor Pol. Dat is vervelend, maar ook dat is onderdeel van topsport. Pol blijft gewoon international en maakt niet voor niets deel uit van het team van Kuipers. Ook voor hem liggen er nog voldoende sportieve uitdagingen in het verschiet.”

Gözübüyük is sinds 2012 FIFA-international. Sindsdien had hij de leiding over twaalf internationale wedstrijden, waaronder één duel in de voorronde Champions League, tien wedstrijden in de Europa league en één kwalificatieduel voor het wereldkampioenschap. In het Nederlandse betaald voetbal stond hij tot nu toe 191 maal op het veld, waaronder 98 duels in de Eredivisie, 75 in de Jupiler League en 17 in het KNVB bekertoernooi. Van Boekel mag zich sinds 2008 FIFA-international noemen. In die tijd kwam hij tot 28 internationale wedstrijden, waarvan vier in de voorronde van de Champions League, 21 in de Europa League en drie EK-kwalificatieduels. In de vaderlandse competitie heeft Van Boekel 297 duels achter zijn naam staan, waaronder 167 in de Eredivisie, 98 in de Jupiler League en 30 in de KNVB beker. Daarnaast heeft hij eenmaal de leiding over de KNVB bekerfinale en de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal gehad.

Internationale lijst

De KNVB heeft zeven scheidsrechters op de internationale lijst van UEFA. Bjorn Kuipers en Bas Nijhuis maken deel uit van de hoogste categorie, de Elitegroep. Kevin Blom, Danny Makkelie en Serdar Gözübüyük zitten in groep 1. Pol van Boekel en Richard Liesveld zijn de internationals in groep 2.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen