Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Galerij, aflevering 12: Ereleden en Bondsridders

KNVB Media
KNVB Media
23 februari 2017, 10:00

Het Stamboek van Ereleden en Bondsridders ligt in de bestuurskamer van het Trainingscentrum op de KNVB Campus. - Foto: KNVB Media

De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In aflevering 12 van de KNVB Galerij aandacht voor het Stamboek van Ereleden en Bondsridders, aangeboden aan de KNVB in 1949.

Gerard Bouwer, hier geflankeerd door KNVB-voorzitter Michael van Praag, is een van de twee huidige Ereleden. De andere is Jan Schaalje.

Zonder vrijwilligers geen voetbal en daarom koestert de KNVB de tienduizenden mensen die zich jaarlijks vrijwillig inzetten voor de voetbalsport. Tegenwoordig worden zij onder meer voor hun inzet 'bedankt' via campagnes als de Week van de Vrijwilliger en Jouw Vrijwilliger in Oranje.

In de beginjaren van de bond bestaat die waardering vooral uit het toekennen van een onderscheiding die al bij de oprichting van de bond statutair wordt vastgelegd: het ere-lidmaatschap. International Bok de Korver, bondsvoorzitter Jr. J.W. Kips en KNVB-secretaris en FIFA-oprichter Carl Hirschmann behoren tot de eerste leden die door de bondsvergadering tot Erelid worden benoemd.

Buitenlandse bondsridders

In 1922 besluit het bondsbestuur tot de instelling van een bondsonderscheidingsteken. Dit teken is bedoeld voor mensen die 25 jaar of langer een leidende functie binnen de voetbalbond vervullen en zich gedurende die periode 'bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt'. De drager van dit teken mag zich bondsridder noemen. Het bondsbestuur dankt onder meer Hans Meerum Terwogt (scheidsrechter, later sportjournalist), Oranje-international Abe Lenstra en Ajax-voorzitter M.J. Koolhaas op die manier voor hun bijdrage aan de voetbalsport.

Opmerkelijk is dat ook buitenlandse bestuurders voor deze onderscheiding in aanmerking blijken te komen. Zo worden de FIFA-bestuurders Jules Rimet (Frankrijk, in 1929), R.W. Seeldraayers (België, in 1929) en Sir Stanley Rous (Engeland, in 1949) eveneens tot bondsridder van de KNVB benoemd.

Ruud Gullit, Phillip Cocu, Giovanni van Bronckhorst, Frank de Boer en Edwin van der Sar werden in 2011 tot Bondsridder benoemd.

Het Stamboek

Het aantal Ereleden en Bondsridders loopt dusdanig op, dat ze zelf besluiten de KNVB bij het 60-jarig jubileum in 1949 een boek aan te bieden waarin alle gedecoreerden zijn opgenomen. De schenkers van het boek spreken de hoop uit dat 'de KNVB tot in lengte van jaren mag groeien en dat in de toekomst nog talrijke ere-leden en bondsridders worden ingeschreven'.

Het voorwoord van het Stamboek, onder anderen getekend door Pim Mulier.

Ze worden niet teleurgesteld: het ledenaantal van de voetbalbond is sinds 1949 gegroeid van zo’n 315.000 naar ruim 1,2 miljoen leden en regelmatig worden er nieuwe Bondsridders en - heel soms - Ereleden bijgeschreven. Helaas niet meer in het Stamboek, want dat wordt al sinds 1953 - slechts vier jaar na de ontvangst van het boek - niet meer bijgewerkt. Tegenwoordig zijn de namen van de Ereleden en Bondsridders alleen te vinden op de website van de KNVB. Het Stamboek heeft een plaats gekregen in de bestuurskamer van het Trainingscentrum op de KNVB Campus.

Ereleden en bondsridders Ereleden en bondsridders Dit zijn alle Ereleden en Bondsridders van de KNVB.

KNVB Galerij

In de rubriek KNVB Galerij krijgen ‘verborgen’ memorabilia van de KNVB Campus de aandacht die ze verdienen. Eerder verschenen in deze serie onder meer Het schilderij van Pim Mulier, een uniek zwart-wit tenue van het Nederlands elftal en een door Louis van Gaal gesigneerde vaan.

Voor de teams van morgen

De KNVB Campus stuurt graag vrijblijvend informatie of een passend voorstel. Vul de gegevens in op onderstaand contactformulier en er wordt zo spoedig mogelijk contact met u opgenomen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen