Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Veertien feiten over de Johan Cruijff Schaal XXIII

Stephan Oexman
KNVB Media
4 augustus 2018, 12:00

Voormalig teamgenoten Giovanni van Bronckhorst en Mark van Bommel strijden zaterdag om de Johan Cruijff Schaal. - Foto: KNVB Media

In Eindhoven strijden PSV en Feyenoord zaterdagavond om de eerste prijs van het seizoen: de Johan Cruijff Schaal. Een voorbeschouwing aan de hand van veertien feiten.

 • De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal is de maatschappelijke wedstrijd van het jaar. Met de deelnemende clubs, maatschappelijk partner de Johan Cruyff Foundation en de KNVB is dit jaar het thema ‘Houd de jeugd in beweging’ vastgesteld. Van de verkochte kaarten voor de Johan Cruijff Schaal XXIII gaat € 1,- naar de Johan Cruyff Foundation.
  Dankzij deze bijdrage kan de Cruyff Foundation onder meer bij twee scholen (één in Eindhoven en één in Rotterdam) een Schoolplein14 realiseren. Met Schoolplein14 worden schoolpleinen weer aantrekkelijk gemaakt, door lijnen en kleurvlakken (coatings) op de grond en muur aan te brengen. Op deze manier wordt de jeugd gestimuleerd om te bewegen. Daarnaast zal met het geld één Cruyff Court worden vervangen.
 • De wedstrijd is op zaterdag in plaats van de traditionele zondag, omdat – toen de speeldagenkalender werd vastgesteld – het nog mogelijk was dat PSV komende dinsdag in de Champions League zou moeten spelen. De aftrap in het Philips Stadion is om 18.00 uur. Vorig jaar vond de wedstrijd ook op zaterdag plaats, toen in verband met de finale van WEURO 2017.

Van Bronckhorst, Van Persie, De Jong en Van Bommel gingen vrijdag op de foto met de deelnemers van de KNVB Voetbalkampen.

 • Het is voor de 23e keer dat de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal wordt gehouden. Het is de traditionele seizoensopener, die dit jaar voor de tweede keer niet meer in de ArenA maar in het stadion van de landskampioen wordt gespeeld.
 • Van de voorgaande 23 edities om de Johan Cruijff Schaal, ging de prijs 13 keer naar de landskampioen. Ook de laatste drie jaar ging de schaal naar de landskampioen; PSV in 2015 en 2016, vorig jaar was de wedstrijd een prooi voor Feyenoord.
 • PSV heeft de Johan Cruijff Schaal elf keer gewonnen, meer dan ieder ander. Ajax heeft de prijs acht keer gewonnen. Feyenoord won de Johan Cruijff Schaal drie keer, waaronder de editie van vorig jaar (na strafschoppen tegen Vitesse).
 • Het is de vijfde keer dat PSV en Feyenoord met elkaar om de supercup strijden. Van de voorgaande ontmoetingen won PSV drie keer (1992, 2008 en 2016) en Feyenoord één keer (1991).
 • Namens de Johan Cruyff Foundation reikt zaterdag bondscoach Ronald Koeman, samen met directeur betaald voetbal Eric Gudde, de Johan Cruijff Schaal uit aan de winnaar. Als coach won Koeman de prijs twee keer, met Ajax (2002) en AZ (2009). Hij was bovendien trainer en speler voor PSV en Feyenoord.

Koeman en Gudde reiken Johan Cruijff Schaal XXIII uit Koeman en Gudde reiken Johan Cruijff Schaal XXIII uit Lees meer over de prijsuitreiking.

 • Er zijn zo’n 5.000 supporters van Feyenoord bij de wedstrijd aanwezig. Vorig jaar waren er maar 1.200 kaarten beschikbaar voor de bezoekende supporters, wat leidde tot een supportersboycot van de Arnhemmers en hierdoor een leeg bezoekersvak. Op zijn zachtst gezegd geen ideaal begin van de nieuwe opzet van deze wedstrijd.
  De flexibele houding van alle betrokken partijen heeft dit jaar geleid tot een regeling die recht doet aan de ambitie van de KNVB om van de Johan Cruijff Schaal een echte finale te maken met een aanzienlijke hoeveelheid uitsupporters.

Uitvak bij Johan Cruijff Schaal vergroot Uitvak bij Johan Cruijff Schaal vergroot In juni werd bekend dat het uitvak vergroot is voor deze wedstrijd voor 5.000 Feyenoord-fans.

 • Er zijn dit seizoen twee spelregelexperimenten, die zaterdag voor het eerst kunnen worden toegepast. Staat het na 90 minuten gelijk, worden er strafschoppen genomen volgens de ABBA-procedure. Daarnaast kunnen teamofficials gele en rode kaarten krijgen.

Dennis Higler geeft uitleg over spelregelwijzigingen Dennis Higler geeft uitleg over spelregelwijzigingen Meer informatie over de spelregelwijzigingen dit seizoen.

 • Het is de eerste keer dat het Replay Center ingezet wordt. Danny Makkelie zit achter de schermen in Zeist en heeft Erwin Zeinstra naast hem zitten als assistent.
 • Het is de tweede keer dat Serdar Gozubuyuk de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal fluit. In 2016 floot hij ook de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal, die toen eveneens tussen PSV en Feyenoord ging (1-0).

Gözübüyük arbiter bij wedstrijd om Johan Cruijff Schaal Gözübüyük arbiter bij wedstrijd om Johan Cruijff Schaal Meer over de aanstellingen voor de Johan Cruijff Schaal.

 • Nog nooit stond na 90 minuten de brilstand (0-0) op de scoreborden tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. In drie edities werd er maar liefst zes keer gescoord tijdens de 90 minuten; in 2004 (Ajax – FC Utrecht 2-4), in 2009 (AZ – sc Heerenveen 5-1) en in 2012 (Ajax – PSV 2-4).
 • Mark van Bommel coacht vanavond zijn eerste officiële wedstrijd voor PSV. Als speler won hij vier keer de Johan Cruijff Schaal; in 1999, 2002, 2002 en 2012. Giovanni van Bronckhorst won de Johan Cruijff Schaal nooit als speler, maar kon de trofee vorig jaar omhoog houden als coach van de Rotterdammers.
 • De wedstrijd wordt uitgezonden op het open kanaal van FOX, gratis op kanaal 11 (o.a. Ziggo, Canal Digitaal, Caiway, Tele2) of 14 (o.a. KPN). Uiteraard is het duel - evenals voorgaande jaren - ook rechtstreeks te volgen op FOX Sports 1.

Duel Johan Cruijff schaal terug op FOX Duel Johan Cruijff schaal terug op FOX In 2014 en 2015 was de traditionele openingswedstrijd van het voetbalseizoen ook al te zien op FOX.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen