Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Gözübüyük arbiter bij wedstrijd om Johan Cruijff Schaal

KNVB Media
KNVB Media
31 juli 2018, 12:00

Na de editie van 2016 leidt Serdar Gözübüyük opnieuw de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. - Foto: KNVB Media

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal XXIII staat onder leiding van scheidsrechter Serdar Gözübüyük. Landskampioen PSV en KNVB Bekerwinnaar Feyenoord treffen elkaar zaterdag 4 augustus voor deze officiële openingswedstrijd van het seizoen 2018/'19. Gözübüyük fluit om 18.00 uur voor de aftrap in het Philips Stadion.

Twee jaar geleden floot de 32-jarige arbiter voor het eerst een wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Ook toen streden PSV en Feyenoord om de eerste prijs van het nieuwe voetbalseizoen. De Eindhovenaren zegevierden met 1-0 door een treffer van Davy Pröpper.

Gözübüyük krijgt aan de zijlijnen assistentie van Rob van de Ven en Charl Schaap. Als vierde official zal Dennis Higler fungeren. Danny Makkelie is aangesteld als videoreferee (VAR) en wordt bijgestaan door assistent-videoscheidsrechter Erwin Zeinstra (AVAR).

ARAG KNVB Replay Center ARAG KNVB Replay Center Zo ziet het ARAG KNVB Replay Center eruit.

ABBA-principe

Mocht de wedstrijd in de reguliere speeltijd geen winnaar opleveren, dan volgt direct een beslissende strafschoppenserie. Gözübüyük zal in dat geval de primeur hebben van de eerste scheidsrechter die in Nederland het ABBA-systeem gaat hanteren. 

Bij de ABBA-procedure begint team A met een strafschop, is vervolgens team B twee keer aan de beurt, vervolgens weer team A twee keer, enzovoort. Ook als er na twee keer vijf strafschoppen een gelijke stand is, gaat de strafschoppenserie door volgens dit principe – uiteraard met sudden death. 

Spelregelexperimenten Spelregelexperimenten Lees meer over de twee spelregelexperimenten in dit nieuwe voetbalseizoen.

PSV recordhouder

Feyenoord won vorig jaar in De Kuip de vernieuwde opzet van de strijd om de Johan Cruijff Schaal - locatie is het stadion van de landskampioen - door na verlenging en strafschoppen bekerwinnaar Vitesse te verslaan. Zaterdag hebben de Rotterdammers de kans om de trofee voor de vierde keer mee naar huis te nemen. PSV is recordhouder met elf gewonnen schalen.

Johan Cruijff Schaal Johan Cruijff Schaal Lees meer over de officiële opening van het nieuwe voetbalseizoen.

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen