Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Dennis Higler geeft uitleg over spelregelwijzigingen

KNVB Media
KNVB Media
1 augustus 2018, 15:00
1:47

Dennis Higler geeft uitleg over de nieuwe spelregels. - Foto: KNVB Media

In het komende voetbalseizoen worden een aantal spelregelwijzigingen doorgevoerd. Scheidsrechter Dennis Higler legt uit hoe de nieuwe spelregels werken.

Met de invoering van de vierde wissel is afgelopen seizoen geëxperimenteerd in de TOTO KNVB Beker. Die regel wordt nu ook doorgevoerd in het amateurvoetbal. De vierde wissel mag in worden gezet tijdens de verlenging van een wedstrijd. Wanneer een club in de reguliere speeltijd twee keer heeft gewisseld, dan mag het in de verlenging dus nog twee wissels doorvoeren.

ABBA-procedure

Strafschoppenseries worden het komende seizoen volgens de ABBA-procedure genomen.

Daarnaast gaat de KNVB komend seizoen in het betaald voetbal en het amateurvoetbal bij strafschoppenseries experimenteren met de ABBA-procedure.  De serie begint met een speler van Team A, daarna mogen twee spelers van Team B aanleggen vanaf elf meter. Ook wanneer beide teams vijf strafschoppen hebben gehad en de wedstrijd is nog niet beslist, blijft de ABBA-procedure van kracht. “De druk ligt om en om bij een van de ploegen. Dit maakt de strafschoppenprocedure eerlijker”, aldus Higler.

De nieuwe spelregel is zaterdag tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal voor het eerst van toepassing. Voor dit duel geldt dat als er na 90 minuten geen winnaar is, er direct strafschoppen volgen. Deze worden volgens de ABBA-procedure genomen.

Kaarten voor teamofficials

In het betaald voetbal kunnen komend seizoen teamofficials, zoals de trainer/coach, teammanager en verzorger, een gele en rode kaart krijgen. Dit is een duidelijker communicatiemiddel vanuit de scheidsrechter naar de desbetreffende teamofficial, maar ook naar het publiek. Twee keer geel telt uiteraard ook hier als een rode kaart. Deze regel is niet van toepassing in het amateurvoetbal.

De experimenten zijn voorgesteld door de IFAB, de internationale spelregelcommissie. Omdat de KNVB een aanjagende rol wil blijven spelen in de innovatie van het voetbal, worden de spelregels komend seizoen getest in het Nederlandse voetbal.

Spelregeldocumenten Spelregeldocumenten Alle informatie over spelregels.

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen