Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

SV Kilder kan weer trots zijn op haar accommodatie

Ruud Scheper
KNVB Media
24 juli 2018, 8:53

De kantine met daarop de negentig zonnepanelen. - Foto: SV Kilder

Trots, dat zijn ze bij SV Kilder op de prachtig vernieuwde accommodatie. “Het is een mooi uithangbord naar andere verenigingen”, denkt ook bestuurslid Pim Elshof. “We ontvangen bezoekende teams weer met plezier.” En dat was een paar jaar terug wel anders…

Je accommodatie is het hart van je club, daar moet je trots op kunnen zijn

“Je accommodatie is het hart van je club.” Pim Elshof, bestuurslid huisvesting van SV Kilder uit het gelijknamige dorp, weet er alles van. “Die accommodatie moet dus in orde zijn, je moet er trots op kunnen zijn.” Een paar jaar geleden was dat niet bepaald het geval bij de club die onder de rook van Doetinchem ligt. “Zeker de kleedkamers waren aan vervanging toe. Je schaamde je er bijna voor wanneer er teams op bezoek kwamen.”

Zes nieuwe kleedkamers

Heel vreemd was dat overigens niet. Veertig jaar stonden die kleedkamers er al en omdat de club in de loop der jaren steeds verder was gegroeid, was het viertal kleedkamers bovendien uitgebreid met twee noodlokalen. In de nieuwe plannen was er plaats voor zes nieuwe kleedkamers. De bouw, die medio 2015 was begonnen, was aan het begin van het seizoen 2016/2017 gereed met behulp van de talloze vrijwilligers en betaald uit eigen, opgespaarde middelen.

De bouw van de kleedkamers, die medio 2015 was begonnen, was aan het begin van het seizoen 2016/2017 gereed met behulp van de talloze vrijwilligers en betaald uit eigen, opgespaarde middelen.

Maar nadat de bouw gereed was, verlegde de vereniging haar blik naar de kantine. Eigenlijk kon daar ook wel wat aan gebeuren, zeker aan het sanitaire gedeelte. “De kantine verdiende op een aantal punten wel een vernieuwing”, zag Elshof. “Eigenlijk vanaf dat moment is het duurzaamheidsverhaal gaan spelen.”

Isolatieglas

Je moet als voetbalclub breder denken dan het voetbalgebeuren alleen

Want nu de kantine toch op de schop ging, was het dan niet handig om direct ook maatregelen te treffen zodat de lasten in de toekomst wat gedrukt werden? Ja, zo luidde het volmondige antwoord. Vol goede moed ging de vereniging aan de slag. Enkel glas werd vervangen door isolatieglas (HR++) en de muren en het dak werden voorzien van speciaal isolatiemateriaal.

Op het dak wilde de vereniging graag zonnepanelen laten leggen, maar op het platte dak was slechts ruimte voor 45 panelen, veel te weinig om de vereniging van energie te kunnen voorzien. Een ingenieus plan werd bedacht door vele, bouwkundig onderlegde vrijwilligers van de club. Het platte dak werd aangepast in een schuine constructie waardoor niet 45, maar negentig zonnepanelen konden worden geplaatst.

Win-winsituatie

Op hetzelfde moment was ook het dorpshuis, vijftien meter verderop, bezig met dergelijke maatregelen. Laten we samen optrekken, zo klonk het over en weer. Het resulteerde in een ondergrondse kabel die de meterkasten met elkaar verbindt. “Een win-winsituatie”, verklaart Elshof. “Zij hadden een overcapaciteit, waar wij gebruik van konden maken, terwijl zij nu geen eigen verbinding en dus geen vastrecht meer hoeven te betalen. Voor een vereniging scheelt dat al snel zo’n duizend euro.”

Pim Elshof: 'Vanaf ons hoofdveld kijk je prachtig op de kantine uit, met de zonnepanelen daarop. Dat is wel iets om trots op te zijn'.

Een unieke kans, zo noemt het bestuurslid het. “Een unieke kans omdat het ons wat oplevert, maar ook omdat je samen kunt optrekken. Je moet als voetbalclub breder denken dan het voetbalgebeuren alleen. In een dorp ben je een belangrijk sociaal instrument. Als je dan verbinding kunt zoeken met andere verenigingen in datzelfde dorp, dan moet je dat zeker niet laten.”

Leningen

Het eigen vermogen was met de verbouwing van de kleedkamers wel verdwenen, waardoor voor de verbouwing van de kantine en de komst van de zonnepanelen een lening afgesloten moest worden. Dat deed SV Kilder door een garantstelling aan te vragen bij de Stichting Waarborgfonds Sport en de gemeente, terwijl ook de Rijksoverheid via subsidies haar bijdrage leverde. “Daarnaast hebben we de club van vijftig opgericht”, vertelt Elshof. “Leden en sponsoren betalen jaarlijks vijftig euro zodat die lening afgelost kan worden. Uiteindelijk zal het even duren voordat de kosten zijn terugverdiend, maar we hebben berekend dat de kosten uiteindelijk gerechtvaardigd worden door de besparingen die het oplevert.”

Het levert je niet alleen een besparing op, maar het straalt ook wat uit. Naar andere verenigingen, sponsoren én de samenleving

Ja, hij zou het andere verenigingen zeker aanraden. “Als je net als wij op een punt staat dat je moet investeren in je accommodatie dan zou ik zeker naar het duurzaamheidsverhaal gaan kijken. Het levert je niet alleen een besparing op, maar het straalt ook wat uit. Naar andere verenigingen, sponsoren én de samenleving. Vanaf ons hoofdveld kijk je prachtig op de kantine uit, met de zonnepanelen daarop. Dat is wel iets om trots op te zijn.”

Duurzaamheid Duurzaamheid Steeds meer voetbalverenigingen zijn bewust of onbewust bezig met duurzaamheid. Duurzame voetbalaccommodaties zijn helemaal van deze tijd en hebben de toekomst.

Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Alles voor trainers

Opleidingen van beginners tot het betaald voetbal

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen