Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Watertaxi staat klaar voor eilandvoetballers vv De Monnik

Francis Grondhuis
KNVB Media
3 december 2017, 10:00

Op het idyllisch gelegen sportveld aan het Duinpad werkt vv De Monnik de thuiswedstrijden af. - Foto: vv De Monnik

Wie woont, werkt of vakantie viert op Schiermonnikoog is altijd aangewezen op de boot. Dat geldt ook voor de voetballers van vv De Monnik. Elk competitieweekeinde steken zij - of bezoekende teams - met Wagenborg Passagiersdiensten de Waddenzee over voor een potje voetbal. En laat dan nu ook al jarenlang de hoofdsponsor van de vereniging zijn.

Afgelopen zomer tekende De Monnik-voorzitter Jelle de Jong een nieuwe driejarige overeenkomst met het familiebedrijf. Een formaliteit. Al 33 jaar is het bedrijf dat de veerdiensten Holwerd-Ameland en Lauwersoog-Schiermonnikoog verzorgd verbonden aan vv De Monnik (en tevens aan Geel Wit op Ameland). Dat zal ook de komende jaren zo blijven, mits er geen gekke dingen gebeuren. "We zijn aan elkaar vergroeid", vertelt De Jong, in het dagelijks leven beheerder van Het Dorpshuis op het eiland. "Om de drie jaar zitten we om de tafel, drinken een kop koffie en kijken hoe het ervoor staat."

En vervolgens worden met een glimlach alle handtekeningen gezet. ''vv De Monnik is Wagenborg en andersom ook een beetje", stelt De Jong vast. "In heel Friesland en Groningen doen wij aan eilandpromotie. Bezoekende teams maken de overtocht en zien wedstrijden bij vv De Monnik vaak als een uitje. Het is heel simpel. Gaat het goed met Schier, dan gaat het ook goed met Wagenborg."

Club en hoofdsponsor al 33 jaar aan elkaar verbonden. Afgelopen zomer tekenden De Monnik-voorzitter Jelle de Jong (links) en Ger van Langen, directeur Wagenborg Passagiersdiensten op de middenstip van het sportpark op Schiermonnikoog een nieuwe sponsorovereenkomst.

Terug in de standaardklasse

Dit seizoen is vv De Monnik op zaterdag weer actief in de standaardklasse, de 5e klasse C. Een bewuste keuze, na een tijdje in de luwte van de reserveklasse te hebben gebivakkeerd. Vanuit de A-jeugd stroomden afgelopen zomer veel spelers door naar de senioren en om die binnenboord te kunnen houden, diende De Monnik zich weer in de standaardklasse te melden.

Zonder de watertaxi kunnen we met het eerste elftal niet actief zijn in de standaardcompetitie. Spelers moeten op tijd terug zijn op het eiland vanwege hun werk in de horeca

Een goed moment om de hoofdsponsor lief aan te kijken. "Een aantal jongens werkt hier op het eiland in de horeca. Als zij na een wedstrijd op het vasteland pas om 18.30 uur met de boot terug zouden kunnen, dan zouden ze te laat op hun werk zijn. Niet haalbaar, dus stoppen met voetbal. Gelukkig hebben we Wagenborg bereid gevonden voor ons een watertaxi te faciliteren, zodat er twaalf man met één tocht in een kwartiertje over de Waddenzee worden geblazen. Op elk gewenst tijdstip. Voor ons echt een uitkomst, anders konden we niet in de standaardklasse actief zijn."

Juist die stap is van groot belang voor de club, aldus De Jong die vier jaar geleden de voorzittershamer van de legendarische eilander Jan Berend Bazuin overnam. "Onze oudste jeugd heeft nu perspectief en kan doorgroeien. En daarnaast houdt het de vereniging levendig." Zes teams telt De Monnik, twee seniorenelftallen en vier jeugdteams. Met 170 leden op 940 inwoners zit de club stevig verankerd in het eilandleven. Ja, je kan zwemmen, tennissen, paardrijden, badmintonnen en golfen op het kleinste bewoonde Waddeneiland, maar de voetbalclub speelt als enige in competitieverband. Sinds 1979 maken de rood-blauwen deel uit van de competitie in district Noord.

Het eerste elftal van vv De Monnik draait in de middenmoot van de 5e klasse C.

Om de twee weken naar de wal

Als eilandclub meespelen in de competitie is soms complexe materie

Dat is niet altijd eenvoudig te regelen. "Iedereen vindt het ontzettend leuk dat 'de eilanden' meespelen in de competitie, maar het vereist wel enige flexibiliteit en medewerking. Ook vanuit de KNVB en de competitieplanning. We hebben maar één veld, zonder verlichting. Wij zijn altijd gebonden aan boottijden en werkomstandigheden. Al onze teams op één dag plannen, dat gaat dus niet. Het is soms complexe materie." 

Ook het feit dat de jeugdteams om de twee weken naar het vasteland moeten voor hun uitwedstrijden noemt De Jong 'best pittig'. Dit weekend speelden toevallig alle vier teams - JO8, JO10, JO13 en JO15 - zaterdag een uitwedstrijd. De Jong neemt het tijdschema van JO8 erbij, dat om 09.30 uur aan de aftrap bij sv Bedum - juist, de club waar Arjen Robben leerde voetballen - stond:

  • 06.15 uur Opstaan
  • 07.00 uur Met de bus naar de boot
  • 07.30 uur Afvaart
  • 08.15 uur Aankomst Lauwersoog
  • 08.30 uur Met auto's naar Bedum
  • 09.30 uur Aftrap sv Bedum JO8-2 - vv De Monnik JO8-1
  • 10.00 uur Terug naar Lauwersoog
  • 11.00 uur Visje en patatje eten en wachten op de boot
  • 12.30 uur Afvaart
  • 13.30 uur Terug op het eiland

Een flinke onderneming dus voor ouders, leiders en spelertjes. "Voor een kind is het best een belasting", stelt De Jong (51), die meteen beseft dat het wel is verbeterd in vergelijking met de tijd dat hijzelf als jeugdspelertje van De Monnik over het veld dartelde. "Destijds was er nog geen 'middagboot' in de dienstregeling. Waren we om 10.00 uur uitgevoetbald, moesten we de hele dag aan wal blijven en konden we pas om 17.30 uur met de boot terug. Met de jeugd gingen we dan 's middags altijd naar het plaatselijke zwembad om de dag door te komen."

Nieuwe contacten opdoen

Er is genoeg te doen op het eiland qua sport en ontspanning, maar alleen de voetbalclub speelt in competitieverband. Die contacten houdt De Monnik levendig

Het leven en het voetballen op een eiland blijft niettemin heel bijzonder. Deze zomer verwelkomde De Monnik zelfs vier spelers 'van de wal'. Zij zochten een nieuwe club nadat hun vv 't Zandt, uit het noorden van Groningen, het niet meer kon bolwerken en besloot de deuren te sluiten. "Zij kwamen altijd op ons jaarlijkse Hemelvaarttoernooi en spelers kenden elkaar daardoor. Waarom niet hier spelen? Het praktische voordeel is dat zij nu heel veel uitwedstrijden van ons eerste en tweede team spelen", aldus De Jong wiens eigen zoon Jari op het vasteland studeert, maar voor het voetbal elke vrijdagavond terugkeert naar Schier. "Dat enthousiasme voor de vereniging willen we aan boord houden."

't Zandt hield het precies 85 jaar vol, vv De Monnik bereikt op 23 juni 2018 die respectabele leeftijd. Het jubileum zal groots worden gevierd. "Iedereen groeit hier op met De Monnik. Jongens en meisjes, het is een sociaal gebeuren. Er is genoeg te doen op het eiland qua sport en ontspanning, maar alleen de voetbalclub speelt in competitieverband. Daardoor kom je andere teams tegen en maak je nieuwe contacten buiten het eiland. Dat houdt De Monnik levendig."

Eilandenregeling

Gaan er in het seizoen 2017/'18 één of meerdere teams van jouw vereniging voor beker- of competitiewedstrijden naar clubs die gevestigd zijn op een van de Waddeneilanden? Dan komt de club wellicht in aanmerking voor de zogenoemde 'Eilandenregeling'. Dit geldt ook voor verenigingen in Zuid I die in Zeeuws Vlaanderen gebruik moeten maken van de Westerscheldetunnel.

Eilandenregeling Zuid I Eilandenregeling Zuid I Lees meer over de eilandenregeling (Westerscheldetunnel) in district Zuid I.

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen