Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Gemengd voetbal; positief voor zowel jongens als meiden

KNVB Media
KNVB Media
30 april 2019, 13:01

Gemengd voetbal draagt bij aan de ontwikkeling van zowel jongens als meiden. - Foto: KNVB Media

Om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren is het van belang dat kinderen met gelijkgestemden voetballen. Dat is nog best een uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat kinderen samenspelen met teamgenoten met dezelfde leeftijd, ambitie, motivatie en niveau? Om deze factoren te matchen wordt steeds vaker gekozen om gemengd voetbal als uitgangspunt te nemen, waarbij jongens en meiden samen met elkaar voetballen. En draagt positief bij aan de ontwikkeling van zowel jongens als meiden.

DZC’68: gemengd voetbal tot en met Onder 12 en daarna

DZC’68 is zo’n club waar in de beginfase van de jeugdopleiding jongens en meiden samen voetballen. “In de vroegere F’jes en E’tjes speelden jongens en meiden bij ons altijd al gemengd, daarna ging het over in aparte jongens- en meidenteams”, vertelt Wim Hoopman, coördinator vrouwenvoetbal bij DZC'68. “Toen kwam er een verzoek van een MO11-team. Of het toch nog mogelijk was om samen met jongens te spelen.” En dus werd er in Doetinchem overleg gevoerd tussen bestuur en coördinatoren. “Drie jaar geleden hebben we als club het besluit genomen dat we tot en met de Onder 12 alleen nog gemengd voetballen.”

Ontwikkeling op voetbal én social gebied

Ralf Timmer, hoofd opleidingen van de Achterhoekse club, ziet een hoop pluspunten in het aanbieden van gemengd voetbal. “We moeten er bij DZC’68 voor zorgen dat iedereen met veel plezier kan voetballen op zijn of haar niveau. Met gemengd voetbal benutten we nu alle mogelijkheden om ieder kind op zijn of haar niveau te laten spelen. We zien als resultaat hiervan dat kinderen zich sneller ontwikkelen en een betere plek in het team vinden. Niet alleen in het voetbal, maar ook op sociaal gebied.”

Met gemend voetbal benut DZC'68 alle mogelijkheden om elk kind op zijn of haar niveau te laten spelen.

Dat dit beleid aanslaat is te merken bij de spelers en speelsters. “Eerst heb ik alleen met meiden gespeeld, maar nu speel ik in een team met elf jongens en vier meiden. Ik vind het eigenlijk heel leuk”, vertelt speelster Linzy Steketee. “Jongens hebben echt leuke humor. Op het veld moet ik nu wel meer knokken en harder werken. Met de meiden waren we vaak aan het giechelen, maar met de jongens erbij is het iets serieuzer geworden. Dat vind ik fijn.”

Ook Boyd Stevering, middenvelder bij een JO-12-team van DZC'68, ervaart het als positief om gemengd te voetballen. "Je hebt daardoor verschillende karakters in de groep. Met meiden praat je over andere dingen dan met jongens en dat is goed voor je ontwikkeling. Op het veld merk je geen verschil. Net als jongens kunnen meiden ook ontzettend goed voetballen. Je bent één team en het maakt daarin niet uit of je een jongen of een meid bent."

Veertig meiden

Wij faciliteren ook in hogere leeftijdsdcategorieën dat meiden in selectieteams voetballen. Opleiden doen we niet alleen voor heren 1, maar ook voor vrouwen 1

“Er spelen nu ongeveer veertig meiden in achttien verschillende teams”, vervolgt Hoopman enthousiast. “Naast alle meiden  in de onderbouw, recreatief en prestatief, hebben we nog negen meiden die in selectieteams voetballen. Dit faciliteren wij ook in hogere leeftijdscategorieën. Het hoofd van onze scouting verwoordde vorige week mooi waarom we dat doen. ‘Opleiden doen we niet alleen voor heren 1, maar ook voor vrouwen 1'. We moeten ervoor zorgen dat ieder kind zich kan blijven ontwikkelen."

Ook de trainers van DZC’68 ervaren het samenspelen van jongens en meiden als positief. “Jongens zijn bijvoorbeeld wat rustiger en letten wat meer op hun woorden. Dat moet ook wel, anders geven die meiden ze een draai om de oren”, vertelt Robert Steketee. “Ik ben trainer van de JO13-2 waarin zowel jongens als meiden voetballen, dat is bij ons eigenlijk vrij normaal. Op schoolpleinen zie je dat natuurlijk ook al steeds meer. Voor wat betreft mijn trainingen doe ik niks anders.”

'Hé Henk, jij moet vandaag tegen een meisje voetballen'. Tegenstanders die dat zeggen komen van een koude kermis thuis

Op het veld zijn de jongens en meiden goed aan elkaar gewaagd. “Meiden ondervinden qua voetbal meer weerstand in dit team, bijvoorbeeld met fysieke duels. Ze willen absoluut niet onderdoen voor die jongens en zijn hierdoor ook wel bereid harder te knokken. Soms hoor je vóór een wedstrijd bij een tegenstander nog wel eens gekscherend: ‘Hé Henk, jij moet vandaag tegen een meisje voetballen’. Nou, die komen toch van een koude kermis thuis kan ik vertellen.”

Hoopman vervolgt: “Los van de voetbalontwikkeling zien we op sociaal gebied ook mooie dingen gebeuren. Jongens en meiden lopen bij ons allemaal door elkaar heen en ik zie ze geregeld na hun eigen wedstrijd samen op de tribune zitten om andere teams aan te moedigen.

Tip: begin vanaf onderaan

Een tip die Hoopman aan andere verenigingen zou willen meegeven: “Begin vanaf onderaan. Als je gemengd voetbal bij de jongste leeftijdscategorieën introduceert, is het zowel voor kinderen als hun ouders gelijk normaal. Het is daarnaast cruciaal dat je als betrokkenen bij de vereniging op één lijn zit. Je moet er met z’n allen achter staan en samen het standpunt van gemengd voetbal uitdragen.”

KNVB voorstander van gemengd voetbal

Ook de KNVB is er voorstander van om jongens en meiden in de jeugd samen te laten voetballen. “Alle kinderen kunnen van elkaar leren en plezier met elkaar beleven, daarin speelt sekse geen rol”, vertelt Roos Brouwer, medewerker Voetbalontwikkeling bij de KNVB. “Door jongens en meiden samen te laten voetballen, vergroot je de kans dat ieder kind met gelijkgestemden kan spelen en een gelijke kans krijgt. Dat kan op basis van bijvoorbeeld (voetbal)leeftijd, motivatie, ambitie en niveau.”

Je vergroot de kans dat ieder kind met gelijkgestemden kan spelen en een gelijk kans krijgt

De KNVB geeft hier zelf ook richting aan, weet Talent Performance Coach Jos Bolt. “De KNVB organiseert door het hele land scouting en voetbalactiviteiten voor diverse leeftijdscategorieën. De grootste talenten krijgen een uitnodiging voor het deelnemen aan trainingen of het spelen van wedstrijden bij de selecties van het Jeugdplan Nederland (JPN). In deze programma’s spelen jongens en meiden gewoon gemengd.”

JPN-programma's versterkt

Dit is een verandering ten opzichte van hoe de bond dat vroeger organiseerde. “Het beleid van de KNVB is dat wij ieder kind de ruimte willen bieden om zich maximaal te ontwikkelen. We merkten dat een aantal meiden niet meer de maximale prikkel binnen het meidenvoetbal kreeg. We hebben toen de samenwerking tussen JPN-programma’s voor meiden en jongens versterkt. In de praktijk betekent dit dat er nu zeven meiden in een JPN-programma met jongens spelen in district Noord/Oost. Niet alleen meiden profiteren hiervan, ook jongens worden meer uitgedaagd door omringd te zijn met gelijkgestemden.”

We merkten dat een aantal meiden niet meer de maximale prikkel binnen het meidenvoetbal kreeg

Aniek Janssen, speelster bij RKHVV JO13-1, is één van de meiden die in het JPN-programma inmiddels gemengd voetbalt. “Het was wel even wennen in het begin, maar het is heel leuk. Het spel gaat sneller en ik heb meer uitdaging in vergelijking met het JPN-programma voor meiden”. Ook Veerle Buurman speelt in het JPN-programma samen met jongens. Twee weken geleden deed zij nog mee in een wedstrijd van het Onder 13-team tegen Almere City FC. “Ik leer heel veel door met de jongens te voetballen bij JPN. Niet alleen de fysieke kracht en de snelheid, maar ook op mentaal gebied. Ik moet blijven doorgaan en willen winnen. Mijn droom is om ooit bij de Leeuwinnen te spelen. Als je goed kan voetballen als meisje, zou het denk ik het beste zijn om zo lang mogelijk samen met jongens te blijven voetballen.”

Lars van Silfhout, verdediger van de JO13-1 van VV Bennekom, was aangenaam verrast over het niveau van de meiden die hij tegenkwam bij het JPN-programma. "Ik had nog niet eerder met meiden gevoetbald, maar Aniek en Veerle lieten gelijk zien van hetzelfde niveau te zijn als de jongens. Daardoor vond niemand het vreemd dat er gemengd werd gevoetbald. Het gaat om kwaliteit, niet om of je een jongen of meid bent. Iedereen is gelijk."

Scouten op voetbalkwaliteiten

Talentcoach van JPN Pierre le Grand is betrokken bij de teamsamenstelling van het JPN-trajct. “Het geslacht is feitelijk niet bepalend voor de kwalificatie of iemand wel of niet op een bepaald niveau heeft. Ze worden uiteindelijk gescout op basis van hun voetbalkwaliteiten die zijn opgevallen tijdens hun wedstrijden met een clubteam”. Onder voetbalkwaliteit schaart de Talentcoach een palet aan handelingen. “We hebben het dan over voetbalhandelingen met bal, zoals dribbelen, aannemen van de bal, passen, schieten en koppen. En zonder bal wordt gelet op zaken als vrijlopen, dekken, knijpen en jagen binnen het aanvallen en verdedigen.”

JPN-talentcoach Pierre le Grand: "Voetballers worden uiteindelijk gescout op basis van hun voetbalkwaliteiten die zijn opgevallen tijdens wedstrijden met een clubteam."

Ik verwacht dat steeds meer meiden beter worden in het voetballen, waardoor de JPN-trajecten in de toekomst mogelijk gemengder worden

Hoe de Talentcoaches omgaan met een gemengde groep op het veld? “Er wordt onderscheid gemaakt in karakters. Elke speler benader je weer anders. Ik probeer duidelijk te zijn, zowel in kinder- als in voetbaltaal. Buiten de lijnen zijn er wel wat verschillen. Zo vragen wij de gastvereniging bijvoorbeeld om een extra omkleedruimte klaar te maken.”

Le Grand ziet toekomst in het samen voetballen van jongens en meiden bij JPN. “Ik verwacht dat steeds meer meiden beter worden in het voetballen. Dit maakt dat er wel vaker meiden zullen gaan meedoen in de JPN trajecten, waardoor deze op termijn mogelijk gemengder gaan worden."

Roord en Hoogma: van Quick’20 tot profvoetballers

Jill Roord: 'Voetballen met jongens is heel belangrijk geweest voor mijn carrière.'

Jill Roord en Justin Hoogma zijn het sprekende voorbeeld van hoe gemengd voetbal kan bijdrage aan de ontwikkeling van spelers. Roord speelt voor Bayern Muchen en kwalificeerde zich met de Oranje Leeuwinnen voor het WK in Frankrijk komende zomer, terwijl Hoogma uitkomt voor de Duitse profclub FC St. Pauli. Ooit speelde de twee echter samen in de jeugd van Quick’20 uit Oldenzaal. Roord toen nog als rechtsbuiten en Hoogma als centrale verdediger.

“Vanaf de toenmalige F- tot en met C-pupillen heb ik samen met Justin gevoetbald. Eerst bij Quick’20 en later ook nog een jaar bij FC Twente”, vertelt de middenvelder Roord. “We konden het heel goed met elkaar vinden, zowel op als naast het voetbalveld. We speelden altijd partijtjes samen en waren aan elkaar gewaagd.” Roord voelde zich in het team dan ook compleet op haar gemak. “Ik lag goed in de groep en het was heel normaal dat ik erbij hoorde. Ik was gewoon onderdeel van het team, net als de anderen. Van ouders en tegenstanders kreeg ik ook vaak leuke reacties.”

Justin Hoogma: 'Gemengd voetbal is een goed initiatief. Het moet om niveau gaan en niet om het geslacht van een kind.'

Destijds was het voor beide al heel gewoon om samen te voetballen. Hoogma: “Op jongere leeftijd zijn we allemaal gewoon kinderen die lekker willen voetballen. Het maakt dan echt niet uit of je een jongen of meisje bent.”

Roord heeft in haar voetballoopbaan veel gehad aan gemengd voetbal. “Ik heb vanaf het eerste moment dat ik ging voetballen met jongens gespeeld. Dat is voor mijn carrière heel belangrijk geweest. Zeker in de jeugd, dat is waar je het meest leert.” Weerstand is daarbij van groot belang volgens de 40-voudig international. “Je wilt als speler op het hoogste tempo en met de hoogste weerstand spelen. Door met jongens te voetballen, speelde ik met spelers die fysiek meer ontwikkeld waren en sneller handelden. Dat paste beter bij mij.”

Gemengd voetbal stimuleert niet alleen de ontwikkeling van meiden, maar ook die van jongens vindt Hoogma. “Gemengd voetbal is een goed initiatief. Het moet om niveau gaan en niet om het geslacht van een kind”.

Meer informatie en contact

Ben je op zoek naar meer informatie over gemengd voetbal? Heb je als vereniging behoefte aan ondersteuning op het gebied van gemengd voetbal? De KNVB heeft op ieder gebied experts in dienst die verenigingen persoonlijk op weg kunnen helpen. Zowel bij grote als kleine vraagstukken staat de adviseur klaar voor clubs.

Q&A gemengd jeugdvoetbal Q&A gemengd jeugdvoetbal Vind hier antwoorden op veelgestelde vragen over gemengd voetbal.

Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Kom in contact met de experts uit de regio.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen