Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Wat is futsal?

Futsal is de internationale benaming voor zaalvoetbal. De naam is afkomstig van de twee Spaanse woorden Fútbol (voet) en Sala (zaal).

Futsal staat bekend als een dynamische, spectaculaire en snelle sport. Het wordt gespeeld op een klein veld, 5 tegen 5, en de sport kenmerkt zich door veel flitsende acties, heerlijke hoogstandjes, fraaie goals en supersnelle combinaties. Door het hoge tempo in het spel is futsal voor spelers, fans en toeschouwers een zeer aantrekkelijke sport. Zowel om te beoefenen als om naar te kijken. Dit geldt voor zowel de breedte- als de topsport.

De veldposities

Het dynamische karakter van futsal betekent dat spelers vaak op meerdere plekken op het veld zijn te vinden, maar over het algemeen heeft iedere speler een ‘vaste positie’ als specialisme. Sommige spelers staan bekend als allrounders, die alle posities kunnen vervullen. Elk land speelt in een ander systeem, maar de meest gebruikte formatie is de 1-3-1 formatie, ook wel de ‘ruitopstelling’ genoemd. In het algemeen bestaat een team uit de volgende posities:

 • De keeper… Het kleine veld zorgt ervoor dat er vaker doelpogingen worden ondernomen die de keepers moeten verwerken. Om dit te vergemakkelijken hebben keepers vaak hun vingers afgeplakt in plaats van handschoenen te dragen. De keeper voetbalt daarnaast ook vaak mee. 
 • De verdediger… Is meestal de laatste man vóór de doelman, maar is ook belangrijk bij het starten van de aanval en een belangrijk onderdeel in de aanval.
 • De flankspeler… Vaak zijn dit de meest bekwame en creatieve spelers. Cruciaal in zowel aanval als verdediging. Moeten snel omschakelen van aanval naar verdediging en andersom.
 • De pivot… Is de meest vooruitgeschoven speler op het veld. Heeft niet alleen als taak om te scoren, maar houdt vaak ook de bal vast, zodat teamgenoten aan kunnen sluiten of vrijkomen voor het doel. 

De verschillende futsalcompetities

National team competities

 • UEFA Futsal EURO (titelhouder Portugal)
 • UEFA Women's Futsal EURO (titelhouder Spanje)
 • UEFA Under-19 Futsal EURO (titelhouder Spanje)
 • FIFA Futsal World Cup (titelhouder Argentinië)
 • Olympische Spelen jeugd – jongens (titelhouder Brazilië)
 • Olympische Spelen jeugd – meiden (titelhouder Portugal)

Clubcompetities

 • UEFA Futsal Champions League (titelhouder FC Barcelona Futsal)
 • Nederlandse Eredivisie Futsal (titelhouder: Hovocubo)
 • Nederlandse Eredivisie Vrouwen Futsal (titelhouder: TTP Rotterdam)

Eredivisie zaalvoetbal Eredivisie zaalvoetbal Klik hier voor de website van de Eredivisie zaalvoetbal.

Facts & Figures

Meest succesvolle Europese landen: Spanje, Portugal, Rusland, Italië

Meest succesvolle Europese teams: Inter FS , Barça, Playas de Castellón, Murcia FS (Spanje), Kairat Almaty (Kazachstan), FC Dynamo en Dina Moskva (Rusland), Benfica & Sporting CP (Portugal)

Futsal legendes: Falcão, Manoel Tobias, Konstantin Eremenko, Luis Amado, Schumacher, Javi Rodriguez, Kike, Ricardinho, Ortiz

Facts & figures Facts & figures Kijk voor meer facts & figures op de website van de UEFA.