Veelgestelde vragen wedstrijdsecretarissen

Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen.

Veld- en zaalvoetbal

Wat zijn de regels voor het verplaatsen van wedstrijden in datum en/of tijd?

Voor clubs is het mogelijk om wedstrijden te verplaatsen. Naast het verplaatsen van de datum en/of tijd kunnen de wedstrijden ook verplaatst worden naar het terrein van de tegenstander. Verenigingen kunnen zowel in de categorie A als de categorie B tot acht dagen voor de wedstrijd via de accommodatiebezetting van Sportlink eenzijdig de aanvangstijd aanpassen. Dit geldt voor alle wedstrijden in de categorie A, met uitzondering van de standaardteams heren en vrouwen tot en met de eerste klasse, en alle divisiewedstrijden in het jeugdvoetbal. 

Verplaatsen van wedstrijden in datum en/of tijd veld Bekijk hier alle informatie over het verplaatsen van wedstrijden.

Waarom is het in het seizoen 2018/'19 verplicht om uit te wijken naar kunstgras voor eerste elftallen mannen?

Standaard mannenteams die uitkomen in de 1e klasse en lager met een goedgekeurd kunstgrasveld zijn voor het seizoen 2018'19 vanaf 25 januari 2019 verplicht uit te wijken naar kunstgras bij een incidentele afgelasting van het hoofdveld (natuurgras). De KNVB probeert hiermee de verschillen tussen het aantal gespeelde wedstrijden in de competitie zo klein mogelijk te houden zonder dat er nog meer midweekse wedstrijden moeten worden ingepland. Verplicht uitwijken naar kunstgras voor eerste elftallen mannenBekijk hier alle informatie.

De wedstrijd wordt gestaakt, wat nu?

Gedurende het seizoen kan het clubs overkomen dat zij te maken krijgen met een gestaakte wedstrijd waar een team of elftal van hun vereniging bij betrokken is. Om het proces rondom gestaakte wedstrijden te verduidelijken, is er een animatiefilmpje gemaakt waarin duidelijk wordt uitgelegd wat de KNVB precies verwacht van een vereniging op het moment dat het te maken heeft met een gestaakte wedstrijd. Een gestaakte wedstrijd, wat komt daar bij kijken?Bekijk hier de animatie over wat erbij komt kijken wanneer er een wedstrijd gestaakt wordt.

Ik ben vrij en zoek een tegenstander om een oefenduel tegen te spelen. Hoe kan ik zien welke clubs ook vrij zijn?

In Sportlink Club kun je een overzicht opvragen van alle teams die vrij zijn. Vrije teams op te vragen in Sportlink ClubBekijk hier alle informatie.

Wat doe ik bij een melding over een trainerslicentie na een wedstrijd?

Een trainer moet het aanvraag- verlengingsformulier invullen en een kopie van het diploma en zijn behaalde studiepunten meesturen. Dit formulier is aan te vragen via assist@knvb.nl als de trainer geen formulier heeft ontvangen. Ongeveer twee maanden voordat de licentie verloopt ontvangt de trainer het formulier via de mail.

Verenigingen die zijn gepromoveerd en een trainer hebben met een te lage licentie kunnen dispensatie aanvragen. Controle trainerslicentieHier vind je alle informatie over trainerslicenties en de controle daarvan.

Hoe vraag ik een snipperdag aan?

In de categorie B-veldvoetbal is het per seizoen mogelijk per team voor één wedstrijd een snipperdag aan te vragen.

Snipperdagen veldBekijk hier alle informatie over snipperdagen in het veldvoetbal. Snipperdagen zaalBekijk hier alle informatie over snipperdagen in het zaalvoetbal.

Hoeveel spelers met dispensatie mogen er per categorie meedoen?

Spelers mogen één jaar ouder zijn in categorie B. Bij 11 tegen 11 geldt een maximum van drie spelers, bij 8 tegen 8 zijn dit twee spelers. Voor 6 tegen 6 is één dispensatiespeler toegestaan. In categorie A is geen leeftijdsdispensatie mogelijk. Leeftijdsdispensatie veldIn de gehele categorie B kan met dispensatiespelers worden gespeeld. Dat geldt dus ook voor het seizoen 2018/'19. Maar welke regels gelden er hiervoor? Leeftijdsdispensatie zaalIn de gehele categorie B kan met dispensatiespelers worden gespeeld. Dat geldt dus ook voor het seizoen 2018/'19. Maar welke regels gelden er hiervoor?

Hoe ziet de speeldagenkalender voor het seizoen 2019/'20 eruit?

Net als in de voorgaande twee seizoenen wordt er ook in het amateurvoetbaljaar 2019/’20 na de zomervakantie afgetrapt. Eind augustus staan de eerste bekerwedstrijden op het programma. Het grootste deel van de competities starten half september. Speeldagenkalender amateurvoetbal seizoen 2019/’20 bekendBekijk hier alle informatie over de speeldagenkalender voor het seizoen 2019/'20.

Met welke balmaten wordt er gespeeld in het jeugdvoetbal?

In het pupillen- en juniorenvoetbal wordt gespeeld met verschillende balmaten en bijbehorend gewicht. Klik hieronder voor de juiste balmaten per leeftijdscategorie.

Balmaten in het jeugdvoetbal; zo zit hetWelke bal er voor de verschillende leeftijdscategorieën gebruikt moet worden, is hier weergegeven.

Wat zijn de contributiebedragen per lid en de wedstrijdgelden?

Ieder seizoen stelt de KNVB de contributiebedragen voor leden vast. Bovenop de contributie komt de premie voor collectieve aansprakelijkheids- en ongevallenverzekeringen.

Overzicht jaarlijkse financiële verplichtingenKlik hier voor alle informatie.

Welke eerste elftallen moeten verplicht uitwijken naar kunstgras?

Voor eerste elftallen (mannen senioren veldvoetbal) geldt dat voor competitiewedstrijden alleen mag worden uitgeweken naar een goedgekeurd kunstgrasveld, wanneer dit voorafgaand aan de start van de competitie door de vereniging is aangegeven.

Uitwijken naar kunstgrasBekijk hier alle informatie over het uitwijken naar kunstgras.

Welke promotie- en /degradatiebesluiten gelden voor het seizoen 2018/'19?

Daar waar het ene team het komende seizoen strijdt om promotie naar een hogere klasse, daar doen andere ploegen er alles aan om zich te handhaven op het huidige niveau. Wat zij ervoor moeten doen om dit te bewerkstelligen, is te vinden in de promotie- en degradatiebesluiten.

Besluiten promotie en degradatie veldBekijk hier de promotie- en degradatiebesluiten die gelden in de verschillende districten.

Welke spelers moeten het Spelregelbewijs halen?

Met ingang van het seizoen 2014/’15 zijn spelers uit 1998 verplicht het spelregelbewijs te halen. Elk seizoen komt er een nieuw geboortejaar bij.

SpelregelbewijsBekijk hier alle informatie over het spelregelbewijs.

Wat is belangrijk om te weten van de wedstrijdvormen 6 tegen 6 en 8 tegen 8 van het pupillenvoetbal?

Vanaf dit seizoen spelen ook pupillen in de categorie Onder 10 jaar in de wedstrijdvorm 6 tegen 6 en spelen zowel de pupillen in de categorieën Onder 11 en Onder 12 jaar in de wedstrijdvorm 8 tegen 8.

Wedstrijdvormen; 5 belangrijke aandachtspuntenBekijk hier alle informatie.

Blijft een schorsing voor een rode kaart of 5x geel uit het afgelopen seizoen staan voor het seizoen erna?

De registraties van gele kaarten van het afgelopen seizoen komen te vervallen. Iedere speler begint het seizoen 2018/’19 dus met nul registraties. Straffen, die in het seizoen 2017/’18 zijn uitgesproken, ook als gevolg van registraties van gele kaarten, vervallen niet en worden meegenomen naar het seizoen 2018/’19.

Kaarten en uitsluitingen eindfase seizoen 2017/'18Klik hier voor alle informatie.

Wat zijn de mogelijkheden om tijdens de flexibele winterstop (tussen 9 januari t/m 10 maart) wedstrijden te verplaatsen?

Als team uit de A-categorie veldvoetbal heb je zelf de mogelijkheid om wedstrijden voor- of achteruit te verplaatsen. Zo kan je als team zelf de start van de tweede seizoenshelft bepalen en handig inspelen op eventuele vakanties, trainingskampen of bijvoorbeeld carnaval.

De flexibele winterstop, hoe werkt dat?Bekijk de animatie over de mogelijkheden van de flexibele winterstop.

Ik heb een vraag over de indeling of het aanmelden van een nieuw team. Waar kan ik terecht?

Je kunt hiervoor terecht bij de afdeling competitie. Stuur een mail met vermelding van het team en eventuele klasse en poule. Hieronder de mailadressen. Bekijk ook de pagina op KNVB Assist voor meer informatie.

TeaminschrijvingAlle informatie over het inschrijven van teams en belangrijke data vind je op KNVB Assist.

Hoe moet ik na 15 juni een overschrijving aanvragen?

In Sportlink meld je het lid aan via “bestaand lid” en dan overschrijving aanvragen. Vervolgens vraag je overschrijving categorie A of categorie B aan en bevestig je de keuze. Voor de categorie A geef je een dispensatiereden aan en voeg je een document toe waaruit de dispensatiereden blijkt. Een oud-lid maak je weer lid via 'wijzigen lidsoort'. Klik daarna op 'sport' en 'spelactiviteit toevoegen'. Wanneer er een overschrijvingsverzoek verschijnt, beantwoord je deze met 'Ja'.Handelingen overschrijving SportlinkAlle informatie over de handelingen die verricht worden bij een overschrijving binnen Sportlink vind je in het Support Center.

Wat is de uiterste datum voor de internationale overschrijving en waar moet een overschrijving aan voldoen?

Voor een overschrijving van een buitenlandse vereniging naar een vereniging in Nederland is dit 31 januari 2019 uiterlijk 23.59 uur.  Er moet een papieren overschrijvingsformulier worden ingevuld voor veldvoetbal of zaalvoetbal. Daarnaast dient de overschrijving aan een aantal voorwaarden te voldoen. Internationale overschrijvingenAlle informatie over internationale overschrijvingen vind je hier.

Wanneer ben je 'vastgespeeld' in het seizoen?

Er zijn regels verbonden aan de speelgerechtigdheid van een voetballer. Alle informatie vind je op onderstaande pagina. Wanneer ben je 'vastgespeeld'?Hoeveel wedstrijden mag een voetballer in een hoger elftal meedoen voordat deze is vastgespeeld? Bekijk hier alle informatie.

Terug naar boven