Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Pure Energie Eredivisie Vrouwen
Het officiële kanaal van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Futsal Euro 2022
De officiële toernooipagina voor het EK Futsal 2022.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Koppen is een wezenlijk onderdeel van het voetbalspel. Toch kan koppen klachten geven als het te vaak achter elkaar, met een verkeerde techniek of een te zware bal plaatsvindt.
De KNVB volgt het beleid van de UEFA en de FIFA. Zolang er nog geen onomstreden bewijs is dat het koppen schadelijk is, blijft het toegestaan. Dat geldt ook voor (jonge) kinderen. De juiste koptechniek leer je spelenderwijs en met een lichte bal.
Voor het koppen is een juiste techniek met goed aanspannen van de nekspieren belangrijk
Voor het koppen is een juiste techniek met goed aanspannen van de nekspieren belangrijk. De kopballen met het voorhoofd geven, met een goede controle en een beweging van het hoofd naar de bal toe, vrijwel geen beweging in de nek. Gebeurt het aanspannen van de nekspieren onvoldoende, is de bal te zwaar of te hard opgepompt, dan is het mogelijk dat het hoofd kleine, ongecontroleerde bewegingen maakt. Dat kan klachten geven. Daarom is het af te raden om te trainen en te spelen met een zware bal.
In het jeugdvoetbal wordt er relatief weinig gekopt. Met de huidige wedstrijdvormen in het pupillenvoetbal is dat nog minder geworden. Koppen leer je tijdens het voetballen, bijvoorbeeld wanneer hoge ballen in de buurt van een speler komen. Het oefenen van koppen tijdens een training kan, maar dan wel met een lichte bal. Het liefst een met ‘foambal’ of een zacht opgepompte bal, zodat de techniek goed geoefend kan worden. Het structureel oefenen van koppen via geïsoleerde trainingen wordt afgeraden.
Ook voor volwassenen geldt dat bij het koppen een goede techniek en een juist gewicht van de bal essentieel zijn. Als er bij herhaald koppen klachten ontstaan van duizeligheid of hoofdpijn, is dat een signaal dat de belasting of de techniek van het koppen aangepast moet worden.
Het Voetbal Medisch Centrum (VMC) van de KNVB is hét centrum waar iedere sporter terecht kan voor een deskundig sportmedisch onderzoek, een behandeling of revalidatie van een blessure.
VMC, zorg voor elke sporter.