4-12 jaar

Veel kinderen staan te trappelen om eindelijk ‘op voetbal’ te mogen. Voor de allerkleinsten is Welpenvoetbal een uitdagende en speelse voetbalvorm om kennis te maken met de bal. Daarnaast kunnen clubs jonge leden aan zich binden door samen te werken met basisscholen en de wijk in te gaan om straatvoetbalactiviteiten te organiseren.

Vrienden- & vriendinnendagen

Dit is een middag waarop jongens en meiden die al lid zijn een vriendje, vriendinnetje, klasgenootje, neefje, nichtje, buurjongen of buurmeisje mogen meenemen naar de vereniging. Een Vrienden- & Vriendinnendag is een middag vol voetbalplezier, bedoeld om nieuwe jongens en meiden én hun ouders op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met voetbal op de vereniging. Jongens en meiden in de pupillen- en/of juniorenleeftijd kunnen meedoen. Een vereniging kan zelf kiezen of het een Vriendendag, Vriendinnendag óf een gecombineerde Vrienden- & Vriendinnendag organiseert.

Jaarlijks vinden er door het hele land dit soort dagen plaats. Dit heeft de organiserende voetbalverenigingen inmiddels al flink wat nieuwe leden en betrokken ouders opgeleverd. Dit initiatief is daarmee een uitgelezen mogelijkheid om nieuwe jongens en meiden te bereiken en te laten voetballen in verenigingsverband.

Aanmelden en pakket aanvragen

Om verenigingen te ondersteunen bij de organisatie van een Vriendendag, Vriendinnendag of Vrienden- & Vriendinnendag zijn er speciale pakketten ontwikkeld. Het pakket bestaat uit tien posters, vijftig uitnodigingskaarten en vijftig mini-cadeautjes die verenigingen kunnen gebruiken bij de werving van deelnemers.

Enthousiast geworden? Meld de dag aan en ontvang een gratis 'Vrienden- & Vriendinnendagpakket'. Wees er op tijd bij, want op = op.

Aanmelden Vrienden- & VriendinnendagenMeld hier je Vrienden- & Vriendinnendag aan.

Handleiding

Verenigingen die alvast aan de slag willen, kunnen hieronder de handleiding downloaden voor 'tips en tricks' en concrete oefenvormen. Op deze manier wordt de dag zeker een succes!

Een Vrienden- & Vriendinnendag is een uitgelezen mogelijkheid om nieuwe jongens en meiden te bereiken.

Promotiemateriaal

Wanneer een vereniging een dag heeft aangemeld, ontvang het het materialenpakket met posters en uitnodigingskaarten. Hieronder is dit pakket ook te downloaden.

Succesverhalen

Hoe is een Vrienden- & Vriendinnendag het beste aan te pakken? En wat levert het op? Hieronder zijn vier verhalen te lezen van verenigingen die de afgelopen jaren een Vriendinnendag hebben georganiseerd en graag hun ervaringen delen. 

Met een smile naar huis bij Vrienden- & vriendinnendagen DTS EdeVoor DTS Ede is het organiseren van een Vrienden- & Vriendinnendag een automatisme geworden. De club ziet het als de ideale manier om nieuwe leden te werven én om de vereniging optimaal te promoten.

Vriendinnendag in SchoolvoetbalprojectSC Leovardia organiseerde een Vriendinnendag als onderdeel van het Schoolvoetbalproject. Leerlingen uit groep 7 en 8 werden klaargestoomd voor het schoolvoetbaltoernooi.

BFF-toernooi, een variant op de VriendinnendagSKV Wageningen heeft zijn eigen variant op de Vriendinnendag: het Best Friends Forever-toernooi, kortweg het BFF-toernooi. FC Berghuizen laat meisjes ervaren hoe leuk voetbal isBij FC Berghuizen wordt dit jaar voor de vierde keer een Vriendinnendag georganiseerd. Een dag waarbij vooral de voetballende meiden centraal staan.

Welpenvoetbal

Welpenvoetbal is een speciaal programma van de KNVB en ING om jonge kinderen en hun ouders te laten kennismaken met voetbal binnen de vereniging. De mini-pupillen ervaren spelenderwijs het voetballen, met behulp van passende voetbalvormen. Zo kan de vereniging kinderen en ouders een hartelijk welkom binnen de club geven.

Voor wie?

De mini-pupillen ervaren spelenderwijs het voetballen, met behulp van passende voetbalvormen.

Voor jongens en meisjes van 4, 5 en 6 jaar en hun ouders. Oftewel; de allerkleinsten van de voetbalfamilie. Broertjes, zusjes of kinderen van huidige leden, maar ook kinderen uit gezinnen die (nog) geen binding met de club hebben. Tevens heeft het programma aandacht voor de ouders en hun rol als vrijwilliger binnen de vereniging.

Deze voetbalvorm bij jouw club

Ook jouw vereniging kan Welpenvoetbal inzetten om kinderen een onvergetelijke eerste indruk van voetbal te geven. Een eerste indruk die smaakt naar meer. Meer voetballen, meer plezier. De KNVB heeft – in samenwerking met hoofdsponsor ING – speciale voetbalvormen ontwikkeld. Deze sluiten perfect aan bij de belevingswereld en individuele ontwikkeling van jongens en meisjes van deze leeftijd. De begeleiders van de vereniging kunnen hier snel en eenvoudig mee aan de slag. Tover het voetbalveld om tot een speeltuin waar voetballen centraal staat.

Welpenvoetbal op Voetbal.nlKijk hier voor alle informatie over Welpenvoetbal.

Welpenvoetbal

Voor aanmeldingen of het stellen van vragen.

Meer informatie

De KNVB en ING ondersteunen Welpenvoetbal met:

 • een KNVB-projectmedewerker die de vereniging begeleidt en adviseert; 
 • een maatwerkaanpak op basis van de specifieke wensen en behoeftes van de individuele vereniging;
 • het geven van handvatten op voetbaltechnisch en organisatorisch gebied, zodat de vereniging zelfstandig trainings- en wedstrijdactiviteiten kan organiseren;
 • de ondersteuning in het werven van nieuwe vrijwilligers onder ouders en andere doelgroepen (o.a. junioren) binnen de vereniging;
 • samenwerking met andere vereniging in de regio;
 • Allemaal Uitblinkers mini-pupillen; 
 • Allemaal Uitblinkers, handboek voor startende trainer, coach en begeleider;
 • een informatiepakket voor de verenigingscoördinator.
 
 

Sfeerfilmpje Welpenvoetbal - 'Wat je later ook wordt, het begint met Welpenvoetbal.'

School & voetbal

Kinderen willen voetballes! Dat kan, met het programma School & Voetbal. Hiermee kunnen kinderen kennismaken met voetbal. In eerste instantie gebeurt dit op school, tijdens de gymles. Vervolgens kunnen ze meedoen aan naschoolse voetbalactiviteiten in de wijk.

Voor wie?

Voor leerlingen van groep 3 tot en met 8 van de basisschool. Jongens en meisjes van 6 tot en met 12 jaar die al bekend zijn met voetbal. Maar vooral ook kinderen die nog geen ervaring hebben met de voetbalsport; dus veelal kinderen uit de onderbouw.

Kinderen willen voetballes! Dat kan, met het programma School & Voetbal. 

Deze voetbalvorm bij jouw club

Een School & Voetbal traject duurt gemiddeld zo’n tien weken. Het bestaat over het algemeen uit drie fases.

Fase 1, op school
In de eerste fase geven trainers van de vereniging voetbaltraining op de school. Dit gebeurt tijdens schooltijd, binnen de gymles, op basis van de lesmap ‘Wij krijgen voetballes’.

Fase 2, in de wijk
In deze fase worden de kinderen uitgenodigd om mee te doen aan naschoolse activiteiten. Deze vinden direct na schooltijd plaats in de omgeving van de school. Denk bijvoorbeeld aan het schoolplein, een playground, een KNVB Cruyff Court of een gymzaal/sporthal in de wijk. Ook buurtsportcoaches en het lokale sportservicebureau kunnen bij deze activiteiten een rol spelen.

Fase 3, bij de vereniging
Vinden de jongens en meiden het leuk? Dan kan de vereniging hen uitnodigen voor proeftrainingen op de eigen velden. Het uiteindelijke doel van het traject: een lidmaatschap bij de vereniging, waarbij de kinderen structureel deelnemen aan de trainingen en competitiewedstrijden.

De ondersteuning door de KNVB bestaat onder meer uit:

 • begeleiden bij opzet en uitvoering School & Voetbal;
 • verbinden van lokale partijen, zoals vereniging, onderwijs en gemeente;
 • mogelijkheid tot aanschaffen van de lesmap voetbal voor primair onderwijs ‘Wij krijgen voetballes’;
 • mogelijkheid tot aanschaffen van een materialenpakket, met onder meer zaalballen en foamballen en -blokken;
 • ondersteunende documentatie, zoals voorbeeldbrieven, een activiteitenplan en draaiboeken voor activiteiten;
 • mogelijkheid tot afnemen van deskundigheidsbevordering voor trainers van de vereniging, combinatiefunctionaris en/of buurtsportcoaches.

Hoe werf ik nieuwe jeugdleden?Niet bij alle clubs is een grote toestroom aan jeugdige leden vanzelfsprekend. Wat kun je doen om kinderen enthousiast te maken voor het voetbal en te zorgen dat ze voor jouw club kiezen?

Straatvoetbal

Volgens vele kenners begint voetballen op straat. Kinderen vinden het heerlijk om te spelen op de pleintjes. Hier leren zij hun eerste trucjes en nemen ze het op tegen kinderen uit de buurt. Hier brengen zij dus een groot deel van hun vrije tijd door met hun vriendjes en vriendinnetjes. Ze zijn lekker actief bezig en hebben vooral plezier met elkaar.

 
 

Volgens vele kenners begint voetballen op straat.

Competitie/toernooien

De KNVB helpt al vele jaren lokale partijen bij het organiseren van straatvoetbaltoernooien. De voetbalbond organiseert op haar beurt landelijke straatvoetbalevents voor kinderen. De organisatie van een lokaal straatvoetbaltoernooi is de verantwoordelijkheid van lokale partijen. Denk bijvoorbeeld aan een sportservicebureau, sportbuurtwerk of vereniging. De KNVB faciliteert de organisatoren met onder meer spelregels en een handboek. De opzet van het straatvoetbaltoernooi kan per gemeente verschillen.

Wat kan mijn vereniging doen?

Als vereniging kun je je aansluiten bij een bestaand lokaal straatvoetbaltoernooi. Is er in de gemeente nog geen toernooi? Dan kan de vereniging – samen met andere lokale partijen – een spetterend straatvoetbaltoernooi initiëren. Hierbij kunnen enthousiaste teams in verschillende leeftijdscategorieën strijden om het kampioenschap van de wijk, gemeente of stad. Zo kunnen meer kinderen in de wijk kennismaken met voetbal, wat uiteindelijk kan leiden tot een lidmaatschap. Daarnaast is het voor de vereniging een ultieme kans om de rol en bekendheid in de wijk te vergroten.

Straatvoetbal

Heeft jouw vereniging interesse om aan te sluiten op een bestaand lokaal straatvoetbaltoernooi? Of wil je als club zelf een straatvoetbaltoernooi organiseren? Stuur dan een mail. De KNVB helpt je graag op weg.

Schoolvoetbal

Ieder jaar organiseren wij een schoolvoetbaltoernooi voor leerlingen van groep 5 tot en met groep 8. Ook veel kinderen die niet op voetbal zitten vinden het immers leuk om af en toe een balletje te trappen. Bij sommige deelnemers wordt zelfs een zeldzaam talent ontdekt.

Het is voor kinderen belangrijk dat ze genoeg beweging krijgen. Actief bezig zijn met leeftijdsgenoten is cruciaal voor de gezondheid en de sociale ontwikkeling van het kind. De regering probeert dit zo veel mogelijk te stimuleren. Scholen geven lessen lichamelijke opvoeding. Wij dragen dus ook ons steentje bij.

Actief bezig zijn met leeftijdsgenoten is cruciaal voor de gezondheid en de sociale ontwikkeling van het kind.

Ook veel kinderen die niet op voetbal zitten, vinden het leuk om een balletje te trappen

Dit is dé kans voor alle kinderen om met vriendjes en vriendinnetjes van school een gezellige dag op de voetbalvelden door te brengen. Het samenzijn is een mooie mogelijkheid om de band met de kinderen uit de klas te versterken. Kinderen die geen lid zijn van de KNVB kunnen bovendien op een ongedwongen manier kennismaken met voetbal.


Denk je dat dit iets voor jouw kind is? Vraag na bij je school of zij meedoen aan schoolvoetbal en meld je zoon of dochter aan.


Terug naar boven