Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voormalig jeugdinternational leeft op bij Rijnsburgse Boys

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
25 februari 2020, 14:51

Dani van der Moot heeft het plezier hervonden bij Rijnsburgse Boys. - Foto: Rijnsburgse Boys / KNVB Media

Oranje onder 17 stond zes jaar geleden in de finale van het EK. Waar uit dit team onder andere Steven Bergwijn en Donny van de Beek momenteel de voetbalwereld aan hun voeten hebben liggen, is Dani van der Moot uit beeld verdwenen. Via Rijnburgse Boys hoopt hij zich weer terug te knokken naar het betaalde voetbal.

Wat als, spookt nog regelmatig door zijn hoofd. Op vijftienjarige leeftijd was hij als speler van AZ een dag op bezoek bij Liverpool. Hij sprak met mensen van de club, Dirk Kuyt leidde hem rond op Anfield Road en na afloop kreeg hij een contract onder zijn neus gedrukt. Ondanks de geweldige ervaring zei hij ‘nee’. Een beslissing waarvoor hij zich nog wel eens achter de oren krabt.

“Ik vond Liverpool natuurlijk een geweldige kans, maar samen met mijn ouders heb ik besloten dat het beter was om in Nederland te blijven”, blikt de nu 22-jarige aanvaller terug. “Ik had hier nog veel te leren en maakte liever een paar jaar later als grote meneer de stap naar het buitenland. Uiteindelijk ben ik naar PSV gegaan."

Oranje onder 16 in 2013. Staand met nummer 9: Van der Moot.

Enkelblessure

Ik ontken niet dat het even slikken was om naar de amateurs te gaan

De uitgestippelde route leek logisch, maar het liep anders. Van der Moot sukkelde tot vier keer toe met enkelblessures en stond lang aan de kant. “Zoiets komt natuurlijk nooit goed uit, maar omdat ik niet speelde verdween ik langzaam uit beeld. Er zijn ook zeker andere dingen gebeurd die invloed hebben gehad. Maar daar wil ik verder niet op ingaan. Het heeft ook geen zin om achteraf met modder te gooien. Als ik gewoon net zoveel had gescoord als ik dat ik nu doe, was het echt wel goed gekomen met me. Ik zoek de schuld vooral bij mezelf.”

In Eindhoven woonde hij op zichzelf. Maar waar zijn huisgenootje Bergwijn kansen kreeg in het eerste elftal, speelde Van der Moot zijn wedstrijden in de A1 en bij Jong PSV. Uiteindelijk verlengde de club zijn contract niet. De aanvaller ging weer bij zijn ouders wonen in Zaandam en hoopte bij FC Volendam de draad weer op te pakken. Toen hij aan het einde van het vorige seizoen hier geen contract kreeg aangeboden, was hij clubloos. Lang bleef Van der Moot hopen op een nieuwe werkgever, maar uiteindelijk koos hij eieren voor zijn geld bij Rijnsburgse Boys in de Tweede Divisie. “Ik ontken niet dat het even slikken was dat ik de stap moest maken naar de amateurs. Maar uiteindelijk heb ik de knop omgezet en ben ik er vol voor gegaan.”

Relaxter leven

Op Sportpark Middelbors bloeit Van der Moot helemaal op. “Ik heb jarenlang geleefd voor mijn droom om profvoetballer te worden. Je zit dan heel erg in een keurslijf. Ik heb mijn ambities nog steeds niet overboord gegooid, maar ben wel wat relaxter gaan leven. En dat zie je in positieve zin terug op het veld. Ik denk niet meer zo na en heb het naar mijn zin.” Dat blijkt ook wel uit zijn cijfers. Inmiddels heeft hij al dertien keer gescoord voor ‘de Uien’.

Van der Moot als spits van Oranje onder 17 in 2014.

“Wanneer ik nu iets lekkers op tafel zie staan, dan pak ik het gewoon. Maar vergis je niet. Ik train nog steeds veel extra in de sportschool en ben dus gewoon afgetraind”, zegt Van der Moot met een lach. “De beleving van het voetbal hier vind ik prachtig. Wanneer wij bijvoorbeeld tegen Quick Boys spelen, staan er 6000 tot 7000 mensen langs de kant. Noem maar eens een club in de Keuken Kampioen Divisie die dat ook heeft.”

Knotsgekke competitie

Rijnsburgse Boys staat op de zesde plaats. Het verschil met koploper HHC Hardenberg is slechts zes punten. “Het is een knotsgekke competitie. Dat maakt het ook zo leuk. Maar dat betekent ook dat wanneer wij een goede serie neerzetten, we goed bovenin meedraaien. Wij hebben hier zeker de kwaliteiten voor.”

Van der Moot geniet van de voetbalbeleving in de Bollenstreek.

De goede prestaties van Van der Moot vallen op. Volgens lokale media zitten er wekelijks scouts vanuit het betaalde voetbal voor hem op de tribune. “Dat heb ik ook gehoord, ja. Meer weet ik er  niet van. Het is heel gemakkelijk om als voetballer zulke dingen te ontkennen, maar ik weet oprecht niets meer dan de geruchten.” Het streelt het ego van de aanvaller wel. “Ik heb het betaald voetbal zeker nog niet uit mijn hoofd gezet, maar ik ga mij er niet meer druk om maken. Het belangrijkste vind ik nu dat ik het goede gevoel vasthoud. Want dat heb ik veel te lang gemist.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen