Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB tevreden met aanscherping Voetbalwet

KNVB Media
KNVB Media
30 juni 2015, 14:49

“De verbeteringen in de Voetbalwet vormen een startpunt voor meer toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal - Foto: KNVB Media

De Eerste Kamer heeft vanmiddag met overgrote meerderheid de aanscherping op de Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast (Voetbalwet) aanvaard. De KNVB juicht de veranderingen in de Voetbalwet toe, omdat de impact van deze maatregelen vele malen groter is dan het effect van de straffen die een voetbalbond op kan leggen.

De aanscherping is dan ook een welkom instrument om notoire relschoppers structureel uit het voetbal te sluiten en het voetbal toegankelijker te maken voor het voetbalpubliek. De KNVB hoopt dat de aanscherping voorafgaand het nieuwe voetbalseizoen in werking kan treden.

"“De verbeteringen in de Voetbalwet vormen een startpunt voor meer toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal", aldus Gijs de Jong, directeur operationele zaken van de KNVB. "“Nu de wet beter kan worden toegepast, moeten we de komende jaren met alle betrokken partijen de schouders eronder zetten om de rotte appels uit het voetbal te weren en meer ruimte te creëren voor de échte voetbalfans. Dat betekent hard en structureel optreden tegen degene die het voetbal verpesten, zodat veiligheidsmaatregelen als combiregelingen, hoge hekken en ingrijpende fouilleeracties voor de normale supporters in de toekomst niet meer nodig zijn.”"

Aanscherping: rotte appels weren

De aanscherping maakt het mogelijk de wet eenvoudiger en op een juiste manier toe te passen. Burgemeesters krijgen meer mogelijkheden om maatregelen te nemen tegen relschoppers die voor het eerst over de schreef gaan. Ook kan een burgemeestersbevel, zoals een meldplicht of een gebiedsverbod, nu worden opgelegd in een andere gemeente, bijvoorbeeld bij uitwedstrijden. Een andere verandering is dat als iemand een burgemeestersbevel krijgt van negentig dagen, die dagen niet aaneengesloten hoeven te zijn, maar verspreid kunnen worden over negentig verschillende dagen binnen twee jaar. Hierdoor kunnen relschoppers gerichter en voor een langere periode uit voetbalstadions worden verbannen.

Daarnaast wordt de toepassing van een digitale meldplicht mogelijk gemaakt. Dit leidt ertoe dat een meldplicht niet alleen op een bepaalde plaats kan worden toegepast, maar dat dit nu ook vanaf een bepaalde plek kan. Groot voordeel is de kleinere inbreuk op het beperken van de bewegingsvrijheid, waardoor de kans groot is dat rechters de meldplicht vaker opleggen. De KNVB heeft vorig jaar in samenwerking met beveiligingsorganisatie G4S een pilot gedraaid om een digitale meldplicht, via een geavanceerd instrument, in te stellen. De KNVB heeft de resultaten van de pilot overgedragen aan het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Ambitie

Gijs de Jong: "“Voetbal heeft de kracht om miljoenen mensen te verenigen. Hoewel slechts een fractie van de bezoekers het voetbal misbruikt om zich te misdragen, nemen we in Nederland maatregelen die alle voetballiefhebbers treffen. Dat moet anders. Vandaar dat de KNVB samen met voetbalclubs, gemeenten, politie, het OM, de regering en supporters de ambitie heeft de ingrijpende veiligheidsmaatregelen terug te schroeven en van het voetbalstadion weer een plek te maken waar iedereen met veel plezier en zonder veel gedoe van het voetbal kan genieten. De samenwerking met deze partijen is daarin de sleutel naar succes. We hebben er alle vertrouwen in dat dit de komende jaren gaat lukken.”"

Bekijk hier het overzicht van de veranderingen


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen