Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Joey Kooij - 'Je bent na een wedstrijd nooit tevreden over jezelf'

KNVB Media
KNVB Media
1 oktober, 17:11
13:50

Joey Kooij in Extra Tijd - Foto: KNVB Media

In het voetbalseizoen 2021/'22 portretteren we net als vorig jaar tien verschillende scheidsrechters uit de Eredivisie. Aan de hand van diverse VAR-momenten vraagt presentator Milan van Dongen naar bepaalde beslissingen en verschillende regels. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan het leven van een scheidsrechter buiten het veld. In de eerste aflevering van het tweede seizoen van 'Extra Tijd': Joey Kooij.

Joey Kooij hoort bij de jongere generatie scheidsrechters. Hij maakte 3,5 jaar geleden zijn debuut in de Eredivisie. Over de stappen die hij heeft gemaakt via de Tweede Divisie en de Keuken Kampioen Divisie is hij best trots. Maar na een wedstrijd blijft hij kritisch. "Je bent nooit helemaal tevreden. Er zijn altijd dingen die beter kunnen." 

Mannelijk duel

Wat in zijn ogen wel goed ging was het VAR-moment in de slotfase van Feyenoord - NEC. Guus Til scoorde voor Feyenoord de 4-3, maar VAR van dienst Siemen Mulder wilde dat Kooij op het scherm ging kijken naar het duel van Bryan Linssen en een NEC-verdediger.

Druk

"Het is bijna niet te oefenen om bij dat scherm te staan. Met die druk om gaan moet je gewoon een aantal keer meemaken." Kooij blijft bij zijn standpunt dat het geen overtreding is. "Ik zie een mannelijk duel, zo beoordeel ik het. Maar ik kan me goed voorstellen dat het voer voor discussie is. Dit moment is uitgebreid in Zeist besproken. Ook daar waren de meningen verdeeld."

Padel

Scheidsrechter in het betaald voetbal is in Nederland geen fulltime baan. Kooij is in het dagelijkse leven verantwoordelijk voor het beheer bij een vastgoedonderneming. Om fit te blijven, speelt hij regelmatig een potje Padel, een soort mix tussen tennis en squash, die steeds populairder wordt. Zijn schoonvader Frank de Boer is ook een fanatieke beoefenaar. "Ik heb nog niet van Ronald en hem kunnen winnen. Maar ze spelen het ook al veel langer", lacht Kooij.

Pareltjes 

Dat hij de schoonzoon is van Frank de Boer, laat hem koud. Ik ben scheidsrechter Kooij. En daarin wil ik me ontwikkelen tot een scheidsrechter die veel wil laten voetballen. En uiteindelijk met een pakket aan wedstrijden in mijn rugzak, net als onze voorbeelden Björn, Danny en Bas. Stap voor stap. Ik vond het al fantastisch dat ik de eerste keer in De Kuip mocht fluiten. Dat zijn de pareltjes. En zo kijken we de komende weken waar we weer naar toe mogen.

Extra Tijd ⏱️ | Joey Kooij 

Extra Tijd in seizoen 2020/'21

#1 met Björn Kuipers #1 met Björn Kuipers "Scheidsrechter zijn is topsport."

#2 met Dennis Higler #2 met Dennis Higler "Het geeft een kick om onderdeel van het spelletje te zijn."

#3 met Bas Nijhuis #3 met Bas Nijhuis "Fluiten is echt supergaaf om te doen."

#4 met Allard Lindhout #4 met Allard Lindhout "Als scheidsrechter wil je onzichtbaar zijn."

#5 met Martin van den Kerkhof #5 met Martin van den Kerkhof "Ik voel me bevoorrecht."

#6 met Jochem Kamphuis #6 met Jochem Kamphuis "De VAR is een parachute om de juiste beslissing te nemen."

#7 met Jeroen Manschot #7 met Jeroen Manschot "De VAR heeft ons vak eerlijker gemaakt."

#8 met Edwin van de Graaf #8 met Edwin van de Graaf 'Ik heb het altijd lastig op verjaardagen.'

#9 met Danny Makkelie #9 met Danny Makkelie 'Fluiten op het EK is een jongensdroom'

#10 met Dick van Egmond #10 met Dick van Egmond 'Heel blij met twee scheidsrechters op het EK'

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen