Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Dankzij Dugout is het contact directer en intensiever geworden'

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
28 mei 2020, 16:34

Gerrie van Essen feliciteert Robin Timmermans met het afronden van de cursus Verenigingsscheidsrechter. - Foto: VV UNA

Dugout is de digitale leeromgeving van de KNVB Academie. De KNVB biedt zijn leden hiermee de juiste hulp, ondersteuning en middelen om zich te ontwikkelen op voetbalgebied. Bij VV UNA werken ze actief met dit systeem. Docent Gerrie van Essen, co-docent en praktijkbegeleider van de scheidsrechters Dick Bijkerk en voormalig cursist Verenigingsscheidsrechter Robin Timmermans zijn zeer tevreden.

Alle drie geven zij aan dat Dugout een gemakkelijk programma is. "Wanneer je eenmaal je inlog hebt, kun je bij alle documenten en instructies. De uitleg is overal heel helder. Ik kon hier heel gemakkelijk mee werken", herinnert Timmermans zich. "De filmpjes in het systeem met uitleg en spelsituaties zijn ook prettig. Ik heb daar veel van opgestoken. Ook kun je eenvoudig werken met de oefenvragen waardoor ik goed voorbereid het examen heb gemaakt."

Inspelen op onderwerpen

Bijkerk vindt het vooral heel handig om te zien wat er speelt bij de cursisten. "In de oude situatie bepaalde de docent de inhoud van de contactavonden. Maar omdat je nu de voortgang en de scores kunt bijhouden van alle onderdelen van de cursus, kun je als docent inspelen op een onderwerp dat extra aandacht nodig heeft. Ook is het daardoor mogelijk om onderwerpen in een kleine groep te bespreken."

Dick Bijkerk (rechts) ontvangt van scheidsrechter Pol van Boekel het KNVB ARAG Fairplay certificaat voor VV UNA.

Timmermans bevestigt dit. "De docent kan niet alleen zien welke onderwerpen meer aandacht nodig hebben, wij konden dit via Dugout ook zelf aangeven. Voor elke bijeenkomst gaf je drie thema’s door waar je graag extra uitleg over wilde. Dit kwam vervolgens tijdens de avonden aan bod. Je kon hierdoor heel gericht werken aan je zwakke plekken."

Ook Van Essen noemt dit een pluspunt. "Je merkt dat de lesstof beter aan komt. Vooral voor jongeren is digitaal leren erg fijn en vanzelfsprekend. Het mooie is dat zij de ouderen op sleeptouw nemen. Als docent kost het je minder tijd en je krijgt er uiteindelijk beter opgeleide scheidsrechters van."

Contact onderhouden

De stagewedstrijden hebben in de pilot een hele nieuwe dimensie gekregen

Dat het aantal contactmomenten minder is geworden, is geen nadeel vindt Bijkerk. "Vroeger had je alleen contact tijdens deze avonden. Via Dugout kun je echter voortdurend het contact onderhouden. Wanneer er bijvoorbeeld een discutabele situatie is in de Eredivisie kunnen we de beelden hiervan met elkaar delen en het er vervolgens over hebben via de chat. Het kan ook voorkomen dat iemand een andere vraagt heeft, die we via de chat met elkaar bespreken."

Hier zit nog wel een verbeterpunt, vindt Van Essen. "Soms hoop je op wat meer reactie wanneer iemand wat plaatst. Maar in de pilotversie konden wij Dugout alleen via de laptop gebruiken. Wanneer het programma ook werkt voor een tablet of telefoon, ontstaan er vast nog meer mooie discussies."

VV UNA was één van de clubs die tijdens de pilotfase al met Dugout werkte. Bijkerk: "Ik kon uitgebreid aangeven waar we behoefte aan hadden. Ook is tijdens deze gesprekken besproken om het aantal contactmomenten terug te brengen. Het was prettig om daar zelf inspraak over te hebben. Het is mooi om te zien dat dit goed heeft uitgepakt. Het contact is door Dugout veel directer en intensiever geworden."

Praktijkmomenten

Bijkerk hielp de KNVB ook door de opzet van de stagewedstrijden te verbeteren. "De stagewedstrijden hebben in de pilot een hele nieuwe dimensie gekregen. Nu zijn er per wedstrijd twee scheidsrechters die ieder een helft de leiding hebben. Tijdens de pilot staat hij of zij met een headset direct in contact met de begeleider. De andere scheidsrechter luistert mee. Door tijdens de wedstrijd kort aanwijzingen te geven, kun je na afloop gemakkelijk met elkaar de situaties terughalen en bespreken. Ook leer je veel door te kijken en luisteren naar de andere cursist. De KNVB onderzoekt of coaching via een headset ook buiten de pilot mogelijk is. Het is in elk geval een onderwerp tijdens de evaluatie."

Van Essen hoopt dat de nieuwe opzet van de stagewedstrijden in Dugout kan worden verwerkt.

"Deze nieuwe opzet van de stagewedstrijden werkt heel fijn", benadrukt Van Essen. "In Dugout kan dit wellicht in de toekomst verder worden uitgediept. Je zou hierin dan een schema kunnen maken wie wanneer fluit met welke praktijkbegeleider."

Goed op weg geholpen

Timmermans beaamt dat deze manier van begeleiden erg prettig is. "Wanneer je één helft van de wedstrijd fluit, krijgt een begeleider een veel beter beeld van je. Bovendien leer je er zelf veel van, direct door de aanwijzingen maar ook door de discussies na afloop. Het heeft mij goed op weg geholpen om de cursus succesvol af te ronden."

Lees via onderstaande link hoe het opleidingsmodel voor arbitrage is aangepast van frontaal leren naar een meer interactieve werkvorm. 

Leerbehoefte deelnemers staat centraal bij nieuwe arbitrageopleidingen Leerbehoefte deelnemers staat centraal bij nieuwe arbitrageopleidingen De visie op leren is in de afgelopen jaren flink veranderd binnen de arbitrageopleidingen van de KNVB. Daarbij staat veel meer dan voorheen de deelnemer en zijn of haar leerbehoefte centraal.

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen