Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

‘Ook als moeder kun je prima op niveau fluiten of vlaggen’

Ruud Scheper
KNVB Media
8 oktober 2017, 14:00

Natascha Krijt, hier rechts op de foto, voorafgaand aan het Eredivisie Vrouwen-duel tussen ADO Den Haag en Excelsior Barendrecht. - Foto: KNVB Media

Nog maar drie jaar geleden vlagde Natascha Krijt (30) haar eerste wedstrijd. Op een voetbalveld had ze nog nooit gestaan. Niet als speler tenminste en ook niet als scheidsrechter of assistent-scheidsrechter. Maar na haar debuut was Krijt direct verkocht. In drie jaar tijd knokte ze zich naar de Eredivisie Vrouwen en de Derde divisie. “Ik wil graag uitstralen dat je prima op niveau kunt vlaggen of fluiten, ook als je moeder bent.”

Nu, bijna drie jaar terug, begon haar carrière op een koude novemberavond met de wedstrijd tussen Rijsoord en Bolnes. “Een derby die in dertig jaar niet meer was gespeeld”, herinnert Krijt zich. Drie cursusavonden had ze achter de rug voor ze in het diepe werd gegooid. Of ze last had van spanning? Krijt lacht en knikt. “Ja, dat kun je wel zeggen. Alles was nieuw voor me. Ik was superzenuwachtig.”

Nationale top

Ik had geen zin om te beginnen als scheidsrechter in de vierde klasse

Tot dat moment had ze namelijk nog nooit op een voetbalveld gestaan. Jarenlang behoorde de nu dertigjarige inwoner van Rosmalen tot de nationale top in het atletiek en het honkbal. Drie keer werd ze Nederlands kampioen kogelslingeren en ook in het honkbal bereikte Krijt het Nederlands team. Tot een slepende rugblessure roet in het eten gooide.

“Ik moest stoppen”, vertelt Krijt. “Eerst met atletiek en een jaar of twee later ook met honkbal.” Ja, daar had ze het wel even lastig mee gehad. Maar Krijt besloot niet om bij de pakken neer te gaan zitten en begon na een tip van haar fysiotherapeut aan een cursus als assistent-scheidsrechter. “Daar heb je wat minder te maken met roterend bewegingen.”

Direct enthousiast

Thuis werd die keuze eerst uitgebreid besproken. Haar man Thomas, zelf ook al jaren actief in het scheidsrechtersvak, was direct enthousiast. “Maar ik had geen zin om te beginnen als scheidsrechter in de vierde klasse. Dat je op de zondagochtend een uur van tevoren op een sportpark aankomt en dat er dan nog niemand is van beide teams. Dat zag ik echt niet zitten. De spelers moeten wel over een bepaalde sportmentaliteit beschikken, want als ik iets doe, dan wil ik het ook goed doen.”

Nog maar drie jaar geleden vlagde Natascha Krijt (links) haar eerste wedstrijd.

En dus viel de keuze op het assistent-scheidsrechtersschap. Het bleek haar te passen als een Italiaans maatpak. Binnen drie jaar knokte Krijt zich van de eerste klasse naar de hoofdklasse, Derde divisie en de Eredivisie Vrouwen. Een van de mooiste ervaringen was het duel tussen Rijnvogels en Quick Boys. “Stonden er 3500 man langs de lijn.” Krijts ogen schitteren. “Wat mij betreft zou dat elke week wel mogen. Ik vind het prettiger vlaggen met veel publiek, dan wanneer er vijf man aan de lijn staat.”

Cruciale beslissing

Wat mij betreft zou dat elke week wel mogen, 3500 man langs de lijn

Pas vijf minuten stonden er op de klok toen Krijt een cruciale beslissing nam. Geen buitenspel, oordeelde ze, op het moment dat Quick Boys de stand op 0-1 bracht. Woedende spelers van de thuisclub vlogen naar haar toe. “Tijdens een wedstrijd twijfel ik niet”, vertelt ze. “Ik weet wat ik had gezien. Hij kwam achter de bal weg.”

Na het laatste fluitsignaal veranderde dat. Ineens sloeg de twijfel toe, zeker toen haar man vertelde dat het wél buitenspel was geweest. “Ik heb de hele weg naar huis gehuild”, herinnert ze zich. “Het was niet alleen een wedstrijd die ik had beslist met een foute beslissing, maar een hele competitie. Dat kwam hard aan. Tot het moment dat de beelden online kwamen. De speler kwam toch achter de bal weg. Ik had gelijk. Het was géén buitenspel. Ik kon m’n geluk niet op.”

‘Yes-moment’

Het zijn die momenten waar ze intens van kan genieten. Van ‘een lekkere buitenspelbeslissing’. “Ik moet dan wel oppassen dat ik niet met een glimlach terug naar de middellijn loop. Het ‘yes-moment’ mag later, ’s avonds als je op de bank zit.”

Natascha Krijt: 'Als assistent-scheidsrechter actief zijn op een EK of WK lijkt me geweldig'.

Het is soms flink passen en meten, bekent Krijt. Zeker met haar twee kinderen. Naast haar carrière in de arbitrage is ze namelijk ook nog eens fulltime aan het werk bij de KNVB. “We hebben twee kinderen, Rowen van acht en Nathan van vijf jaar.” Een belemmering om toch op niveau actief te zijn, vormt dat volgens haar niet. “Ik wil graag uitstralen dat je prima op niveau kunt vlaggen of fluiten, ook als je moeder bent. Je moet alleen naar oplossingen zoeken. Er zijn genoeg mensen die je willen helpen.”

Hoger plan

Ik wil graag uitstralen dat je prima op niveau kunt vlaggen of fluiten, ook als je moeder bent

Het is sowieso iets wat haar na aan het hart gaat; de vrouwelijke arbitrage op een hoger plan brengen. Krijt knikt. “Ik hoop dat moeders niet meer automatisch achter de bar gaan staan of de kleren van het team gaan wassen als er vrijwilligerswerk voor een club moet worden gedaan, maar dat ze ook eens een wedstrijdje gaan fluiten. Bij hun dochters of bij hun zonen. Er zijn genoeg moeders die hardlopen of bootcampen, waarom zouden ze dan niet op een veld kunnen staan als scheidsrechter.”

Haar eigen doelen? “Steeds meer wedstrijden in de Derde divisie vlaggen”, klinkt het gedecideerd. “En een eindtoernooi meemaken. Als assistent-scheidsrechter actief zijn op een EK of WK lijkt me geweldig. En als ik er aan zou kunnen bijdragen dat er meer meisjes en vrouwen gaan fluiten dan ben ik daar erg blij mee. Het vrouwenvoetbal zit enorm in de lift. Het zou geweldig zijn als de vrouwelijke arbitrage daar ook van kan meeprofiteren.”

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen