Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Galerij, aflevering 53: Het Stadion 25 jaar!

KNVB Media
KNVB Media
28 december 2017, 12:00

In aflevering 53 van de KNVB Galerij aandacht voor de jubileumuitgave Het Stadion Amsterdam 25 jaar! - Foto: KNVB Media

De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In aflevering 53 van de KNVB Galerij aandacht voor de jubileumuitgave Het Stadion Amsterdam 25 jaar!, dat werd uitgegeven ter viering van het 25-jarig bestaan van de N.V. Het Nederlandsche Sportpark, verantwoordelijk voor de bouw en beheer van de eerste echte stadions in Nederland.

Het Nederlands elftal speelt zijn thuiswedstrijden begin twintigste eeuw door heel Nederland. Oranje strijkt onder andere neer bij HFC in Heemstede, ZAC in Zwolle en RAP in Amsterdam. Bij laatstgenoemde club gaat het in 1911 fout. Bij een oefeninterland tegen Engeland komen veel meer toeschouwers dan het stadionnetje aan kan en een deel van de tribune stort in. Er vallen gelukkig geen doden, maar het is duidelijk dat er een echt stadion moet komen, waar Oranje zijn wedstrijden kan spelen. Daarom wordt in 1912 de N.V. Het Nederlandsche Sportpark opgericht.

Zilveren troffel

De gemeente Amsterdam stelt in 1912 een terrein beschikbaar aan de Amstelveenschen Weg voor de realisatie van een stadion. Er wordt een prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerp, die wordt gewonnen door architect Harry Elte. Hij ontwerpt een stadion dat een mix is van de Beurs van Berlage in Amsterdam en het Olympisch Stadion in Stockholm, dat plaats biedt aan ruim 24.000 toeschouwers en waarvan de bouw niet meer zal kosten dan 225.000 gulden.

Luchtopname van Het Stadion.

De eerste steen wordt - met een speciaal voor deze gelegenheid ontworpen zilveren troffel - op 14 juni 1913 gelegd. De bouw verloopt opmerkelijk vlot, want nog geen jaar later, op zondag 5 april 1914, wordt Het Stadion (jawel, dit is de officiële naam) al in gebruik genomen! Voor zo’n 20.000 toeschouwers speelt het Nederlands elftal de openingswedstrijd tegen Duitsland. Hoewel de uitslag (4-4) tegenvalt, is iedereen tevreden over de faciliteiten van het stadion. Een maand later, op 24 mei 1914, volgt de officiële opening met onder meer atletiekwedstrijden en een wedstrijd van De Zwaluwen tegen de Engelse club Reading (uitslag 2-10).

Spelen nekken Stadion

In de daaropvolgende jaren werkt niet alleen het Nederlands elftal zijn wedstrijden af in de nieuwe arena. Zo huisvest Het Stadion in juli 1924 het Internationaal Eucharistisch Congres en vindt in augustus 1925 het WK Wielrennen er plaats. Wanneer Nederland de Olympische Spelen van 1928 toegewezen krijgt, besluit men tot de bouw van een nieuw – door architect Jan Wils ontworpen - stadion. Dit nieuwe ‘Olympisch Stadion’ zal naast het bestaande stadion komen, waarna na afloop van de Spelen het oude stadion plaats zal maken voor woningbouw.

Eén van de vier torens van Het Stadion gaat tegen de vlakte.

Terwijl de voetbalwedstrijden in 1928 worden gespeeld in het nagelnieuwe Olympisch Stadion, is het oude stadion slechts de locatie voor een aantal hockeywedstrijden. In 1929, slechts vijftien jaar na de oplevering, wordt het eerste echte stadion in Nederland alweer gesloopt. Oranje heeft er 25 interlands gespeeld, waarvan het er zestien gewonnen en slechts vier verloren heeft.

Bal-Champêtre

De brief van Prins Bernhard.

In de jaren 1936 en 1937 wordt de capaciteit van het Olympisch Stadion verhoogd van 40.000 naar 60.000 plaatsen. Tegelijkertijd regelt de N.V. dat ook de toegangswegen en parkeergelegenheid meegroeien. Het zorgt voor extra tevredenheid bij de jubileumfestiviteiten van de N.V. Het Nederlandsche Sportpark, die op 3 juli 1937 plaats vinden in - uiteraard - het Olympisch Stadion.

De Amsterdamse burgerij biedt een stadionklok aan, Blauw-Wit speelt een jubileumwedstrijd tegen Haarlem en er is een achtervolgingswedstrijd ‘achter groote motoren’. Na een groot vuurwerk is er een Bal-Champêtre (‘tot 3 uur in den morgen!!’), waar op twee dansvloeren gedanst kan worden op muziek van The Grashoppers en George Pickard en zijn band. Een felicitatiebrief van Prins Bernhard in het jubileummagazine zorgt voor de kers op de slagroom.

KNVB Galerij

In de rubriek KNVB Galerij krijgen ‘verborgen’ memorabilia van de KNVB Campus de aandacht die ze verdienen. Eerder verschenen in deze serie onder meer Het schilderij van Pim Mulier, de bal van Just Göbel uit 1912, de EK-beker van 1988 en een door Louis van Gaal gesigneerde vaan.

KNVB Galerij KNVB Galerij Bekijk hier alle items uit de KNVB Galerij.

Alles voor trainers

Opleidingen van beginners tot het betaald voetbal

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen