Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Licentiecommissie bestraft FC Twente

KNVB Media
KNVB Media
15 december 2015, 17:06

Foto: KNVB Media

FC Twente heeft bepaalde toevoegingen in het contract met investeringsmaatschappij Doyen Sports verzwegen en daarmee doelbewust de licentiecommissie misleid. Dat is het oordeel van de licentiecommissie naar aanleiding van het onderzoek naar de samenwerking tussen Doyen Sports en de club.

Dit is in strijd met het Licentiereglement. Als gevolg hiervan wordt de licentie van FC Twente ingetrokken, tenzij de club volledig meewerkt aan een onafhankelijk onderzoek naar de huidige structuur van de club. Ook mag FC Twente de komende drie seizoenen niet deelnemen aan Europese competities en is er een geldboete van € 45.250,- opgelegd. FC Twente laat weten de straf te accepteren.

Onderzoek naar goed sportbestuur

De licentiecommissie is van mening dat de huidige misstanden mede zijn veroorzaakt door de bestuursstructuur en bestuurlijke organisatie van FC Twente. Een extern onderzoeksbureau moet in kaart brengen welke personen een bestuurlijke of toezichthoudende rol vertolkten in de samenwerking met Doyen Sports, zodat deze personen in de verdere toekomst niet meer een dergelijke verantwoordelijke rol bij FC Twente kunnen vervullen. Het onderzoek moet ook aanbevelingen doen die de bestuurlijke inrichting van de club verbeteren. De precieze invulling van het onderzoek stemt de licentiecommissie met de Gemeente Enschede af. Het streven is dat het onderzoek begin 2016 van start gaat. FC Twente behoudt de licentie als zij de aanbevelingen van het onderzoek tot tevredenheid van de licentiecommissie uiterlijk 1 mei 2016 doorvoeren.

De licentiecommissie besloot ook dat FC Twente de komende drie seizoenen niet kan deelnemen aan Europese competities. De reden voor dit besluit is dat FC Twente, naar nu is gebleken, in het seizoen 2014/’15 ten onrechte een UEFA-licentie ontving en deelnam aan de Europa League. Zij verkregen deze licentie op basis van onvolledige en onjuiste informatie. De club heeft hier sportief en financieel voordeel van gehad, waarvoor de club nu wordt bestraft.

Reactie KNVB

De KNVB heeft kennis genomen van de uitspraak van de licentiecommissie. Het is al langer bekend dat de situatie van FC Twente zorgelijk is. In die zin juicht de voetbalbond het toe dat een onafhankelijke partij de bestuurlijke inrichting van de club tegen het licht houdt. Voor het Nederlandse voetbal en met name de supporters van de club hoopt de KNVB dat FC Twente voor het voetbal behouden blijft en zich houdt aan de voorwaarden die de licentiecommissie heeft gesteld.

Het licentiesysteem van de KNVB is gericht op het waarborgen van eerlijke, continue competities. Voor een goede werking van dit systeem is het van belang dat clubs de licentiecommissie juist en volledig informeren. Uit het oordeel van de licentiecommissie blijkt dat FC Twente de licentiecommissie onvolledig informeerde en doelbewust misleidde. De licentiecommissie toetste het handelen van FC Twente uitsluitend op het licentiesysteem. De KNVB legt het handelen van FC Twente met Doyen Sports daarnaast voor aan de aanklager betaald voetbal en de FIFA. Zij moeten oordelen of de contracten tussen FC Twente en Doyen Sports inhoudelijk in strijd zijn met overige nationale of internationale regelgeving in het voetbal.

Achtergrond

In januari 2014 maakte FC Twente bekend een samenwerkingsverband te zijn aangegaan met investeringsmaatschappij Doyen Sports. De licentiecommissie vroeg toentertijd de contracten tussen beide partijen op en toetste die aan de reglementen. De contracten die FC Twente destijds aan de licentiecommissie overhandigden, moesten door FC Twente worden aangepast. De aangepaste documenten toetste de licentiecommissie nogmaals, waarna die ze goedkeurden.

In november 2015 kwamen er bepaalde toevoegingen in het contract tussen FC Twente en Doyen Sports aan het licht, die niet bekend waren bij de licentiecommissie. Aan de hand van die documenten startte de commissie een onderzoek en vroeg de commissie FC Twente om opheldering. Op basis van de informatie van FC Twente en overige informatie oordeelde de licentiecommissie dat de club bepaalde toevoegingen in het contract met investeringsmaatschappij Doyen Sports heeft verzwegen en daarmee doelbewust de licentiecommissie misleidde.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen