Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Acht vragen over de start van de competities in het betaald voetbal

KNVB Media
KNVB Media
11 september 2020, 11:36

De Eredivisie gaat komend weekend van start. - Foto: KNVB Media

De Eredivisie gaat komend weekend van start en in de Keuken Kampioen Divisie zijn de eerste wedstrijden al gespeeld. Vanwege corona is het seizoen 2020/’21 anders dan anders. Er zijn veel regels en voorzorgsmaatregelen, maar – mede op basis van alle ervaringen tijdens de oefenwedstrijden – hebben wij er alle vertrouwen in. Hieronder de acht meest gestelde vragen.

 

Is het uitspelen van de competities onzeker vanwege mogelijke corona-incidenten?

Zeker niet. Mochten ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch coronabesmettingen voorkomen bij de spelers, dan kunnen wedstrijden op een ander moment of op een andere plaats worden gespeeld. Die flexibiliteit hebben we ingebouwd in het speelschema. Bovendien kunnen we uitwijken naar stadions in andere regio’s. Als laatste hebben we protocollen klaarliggen voor het voetballen zonder publiek en voor het voetballen in volle stadions, we kunnen dus op- en afschalen. We kunnen dus altijd kiezen uit meerdere oplossingen. Hierdoor hebben we er veel vertrouwen in dat we de competities kunnen uitspelen.

Tussenstop op weg naar volle stadions… Tussenstop op weg naar volle stadions… Kijk hier voor alle voorzorgsmaatregelen.

 

Wanneer kunnen er wedstrijden worden ingehaald?

De eerste mogelijkheid hiervoor is op 27 en 28 december. In de tweede helft van het seizoen zijn hier nog meer plekken voor ingeruimd. Daarnaast kunnen er nog extra inhaalmomenten worden gecreëerd door bijvoorbeeld op dagen dat er in de Champions League of Europa League wordt gespeeld, wedstrijden in de Eredivisie of Keuken Kampioen Divisie eind van de middag af te trappen. Dit zodat deze wedstrijden klaar zijn voordat de Europese competities aanvangen. We begrijpen dat dit niet de voorkeur van velen geniet, deze mogelijkheden worden alleen benut als het uitspelen van de competities in de knel komt. Daarnaast kunnen we inhalen in het weekend van de TOTO KNVB Bekerfinale of wellicht als de halve finales of kwartfinales worden gespeeld.

 

Bij hoeveel spelers van één team die besmet zijn met het coronavirus wordt de wedstrijd afgelast?

Volgens de UEFA is voor een team het minimum aantal spelers om te kunnen voetballen dertien spelers waarvan minimaal één keeper. Maar daarbuiten zullen wij ook per situatie kijken. Zo kunnen spelers besmet zijn met het virus maar men kan ook vanwege de quarantaineregels niet mogen voetballen. We leveren dus per geval maatwerk. Wel is het doel dat als een wedstrijd even gespeeld kan worden, deze ook doorgaat. De continuïteit van de competitie mag niet in gevaar komen door het onnodig uitstellen van wedstrijden.

 

Kunnen wedstrijden niet doorgaan als de spelers niet op tijd zijn getest op corona?

Alle spelers worden één of twee dagen voor de wedstrijd op corona getest. De uitslag van deze test is cruciaal om te mogen spelen. Dat betekent dat een wedstrijd later begint als de testresultaten van een team nog niet binnen zijn. In het uiterste geval moet een wedstrijd worden verplaatst. Wij snappen dat dit niet gewenst is, maar in een overmachtssituatie kan dit voorkomen want zonder testresultaten mag er niet worden gevoetbald.

KNVB start samenwerking met Eurofins voor coronatesten voor veiliger voetbal KNVB start samenwerking met Eurofins voor coronatesten voor veiliger voetbal Kijk hier voor meer informatie over de tests.

 

Worden wedstrijden ook nog steeds uitgesteld zodat clubs zich kunnen voorbereiden op Europees voetbal?

Prioriteit nummer één is dat we de competities in Nederland uitspelen. Daarnaast hebben alle clubs twee jaar geleden in het kader van de veranderagenda gezamenlijk besloten om Europees spelende clubs zoveel mogelijk voorrang te geven. Het hele Nederlandse voetbal profiteert namelijk van successen in de Champions League en Europa League. Het levert meerdere clubs een financiële bijdrage op én vergroot via de coëfficiëntenranglijst het aantal startplaatsen in deze toernooien. Vandaar dat we deze twee uitgangspunten proberen te combineren. Overigens zit de onvoorspelbaarheid van het spelen in de Europese toernooien alleen in de kwalificatierondes en de knock out-fase. Voor de poulefase (september-december) staan alle wedstrijd vroegtijdig vast en kunnen we hier prima omheen plannen.

 

Waarom mag men wel naast elkaar zitten in het vliegtuig maar niet in het stadion?

Niet wij maar het kabinet bepaalt wat mag en wat niet mag om zo besmetting met het coronavirus te voorkomen. Net als iedereen moeten wij het kabinet hierin volgen. Wij zijn geen deskundigen als het gaat om viruspandemieën, wij vertalen wat het kabinet heeft besloten naar de praktijk in de stadions.

 

Krijgen stadionbezoekers die juichen een stadionverbod?

Het kabinet heeft besloten dat er in stadions geen spreekkoren zijn toegestaan. Als het gaat om handhaving hiervan: straffen is nooit de eerste stap. Men zal op overtredingen worden aangesproken. De straffen zijn hooguit een stok achter de deur. De manier waarop iedereen de coronaregels heeft opgevolgd bij de oefenwedstrijden geeft in elk geval veel vertrouwen. Uiteindelijk moeten we gezamenlijk toewerken naar volle(re) stadions en dat gaat gewoon een stuk sneller als iedereen gedisciplineerd met de regels omgaat. Dus luister goed naar de stewards. Vergeet daarbij niet dat we ook naar elkaar een verantwoordelijkheid hebben, het gaat nog steeds om een zeer besmettelijk en gevaarlijk virus.

 

Zijn met voetballen voor beperkt publiek de financiële problemen van de clubs opgelost?

Nee, voetballen voor enkele duizenden toeschouwers is voor een club niet kostendekkend. Een club heeft niet alleen te maken met de kosten om een stadion open te gooien, maar ook met doorlopende kosten voor bijvoorbeeld de selectie en medewerkers en huur van locaties. Alle kosten gezamenlijk zijn afgestemd op alle inkomsten die een club heeft. Stadionbezoeken dragen voor een heel groot deel bij aan deze inkomsten dus nu niet de volledige capaciteit gebruikt kan worden, zijn ook niet alle kosten van een club gedekt.

Wij werken momenteel aan plannen om meer supporters in de stadions toe kunnen laten en hopen dit binnenkort met de overheid te kunnen bespreken. Want ook uit de oefenwedstrijden blijkt dat alles zeer veilig is georganiseerd, dus wellicht kunnen – eventueel met extra maatregelen – al meer mensen in de stadions.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen