Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB start samenwerking met Eurofins voor coronatesten voor veiliger voetbal

KNVB Media
KNVB Media
25 augustus 2020, 13:00

Het testen op het coronavirus is een onderdeel van het protocol Veilige Opstart Betaald Voetbal. - Foto: KNVB Media

De KNVB en het laboratoriumnetwerk Eurofins zijn een samenwerking gestart voor het testen op corona van alle spelers, scheidsrechters en staf in het betaald voetbal. Het testen op het coronavirus is een onderdeel van het protocol Veilige Opstart Betaald Voetbal om zo de veiligst mogelijke omgeving te creëren voor spelers, scheidsrechters en stafleden.

Tenminste één keer per week én minimaal 24 uur voor aanvang van een Eredivisie- of Keuken Kampioen Divisiewedstrijd worden alle spelers en stafleden op de clublocatie getest. De club faciliteert het testen op hun eigen locatie tijdens de hele competitie of totdat er een vaccin is. De uitslag van de testen worden binnen 24 uur naar de clubarts gestuurd. Bij besmetting wordt de GGD ingelicht. Spelers die positief testen, zijn niet gerechtigd om mee te doen aan de wedstrijd en gaan in quarantaine.

'Geen tekorten'

Jacob Olie, algemeen directeur Eurofins Clinical Diagnostics: “Vanuit verschillende industrieën waaronder vliegtuigmaatschappijen, voedselproductiebedrijven, retail, consultancy, sportorganisaties en opleidingsinstituten merken we dat er steeds meer behoefte is aan het aantoonbaar maken dat de juiste coronamaatregelen zijn genomen. Voorkomen is immers beter dan genezen. Preventief testen is hierbij een essentieel hulpmiddel.”

Met Eurofins hebben we een betrouwbare partner gekozen, die de capaciteit heeft om op landelijke schaal wekelijks te testen.

Eric Gudde, directeur betaald voetbal KNVB: “We hebben er heel veel aan gedaan om het betaald voetbal coronaproof te maken. Vanwege de gezondheid van alle betrokkenen, maar ook om de competities uit te kunnen spelen. De coronatesten sluiten besmettingen niet uit, maar verkleinen wel de risico’s aanzienlijk. Met Eurofins hebben we een betrouwbare partner gekozen, die de capaciteit heeft om op landelijke schaal wekelijks te testen. Door bij een private instelling de coronatesten in te kopen, kunnen er geen tekorten ontstaan in de gezondheidszorg. Ook dat vinden wij erg belangrijk.”

Overige maatregelen

De coronatesten dienen als hulpmiddel om besmetting zoveel mogelijk uit te sluiten. Daarnaast is het van groot belang de maatregelen van het RIVM strikt in acht te nemen, net als de aanvullende maatregelen uit het protocol Veilige Opstart Betaald Voetbal:

  • 1,5 meter afstand in de bus, kleedkamers, spelerstunnel en dug-outs
  • Alleen fysiek contact op het veld
  • Geen player escorts en handen schudden
  • Kleedruimtes, dug-outs en materialen waar nodig gedesinfecteerd

De Eredivisie gaat op 12 september van start. De Keuken Kampioen Divisie begint komend weekend aan het seizoen 2020/'21.

Over Eurofins

Eurofins is een gerenommeerd laboratoriumnetwerk en biedt in 50 landen met meer dan 48.000 medewerkers in 800 laboratoria ruim 200.000 analysemethodes aan. In Nederland werkt Eurofins onder andere samen met het RIVM, NVWA en de GGD GHOR. Eurofins Scientific is samen met haar dochterondernemingen een wereldleider op het gebied van het testen van voedingsmiddelen, milieu-, farmaceutische en cosmetische producten en in agroscience CRO-diensten. Eurofins is tevens één van de wereldwijde onafhankelijke marktleiders in bepaalde test- en laboratoriumdiensten voor genomica, ontdekkingsfarmacologie, forensisch onderzoek, CDMO, geavanceerde materiaalwetenschappen ter ondersteuning van klinische studies. Bovendien is Eurofins één van de leidende spelers in esoterische en moleculair klinische diagnostische tests. Preventief testen op het coronavirus is onderdeel van het SAFER@WORK™-programma met diverse COVID-19-testen en audits ten behoeve van de continuïteit van organisaties.

SAFER@WORK™-programma SAFER@WORK™-programma Lees meer over het SAFER@WORK™-programma van Eurofins.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen