Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Voorbeeldclub' FC Zoetermeer maakt gezonde sportomgeving belangrijk

KNVB Media
KNVB Media
6 oktober, 16:34

FC Zoetermeer is een gecertificeerde KNVB FC Vers-vereniging en de club schittert in een nieuwe campagne van NIX18. Leden laten sporten in een gezonde sportomgeving is belangrijk voor de vierdeklasser. - Foto: KNVB Media

FC Zoetermeer is een gecertificeerde KNVB FC Vers-vereniging en de club schittert in een nieuwe campagne van NIX18. Leden laten sporten in een gezonde sportomgeving is belangrijk voor de vierdeklasser. Voorzitter Jacob de Boer over normen en waarden, modern besturen en een gezonde sportomgeving.

Hoog bezoek maandag 6 september op het sportpark van FC Zoetermeer. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en diverse sportbestuurders, onder wie NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zaanen-Nieberg, waren aanwezig om de landelijke campagne 'NIX18, Wel zo Sportief’ af te trappen. Eerder had FC Zoetermeer al gefungeerd als filmset voor de opnames van de campagnevideo. Vier jeugdspelers van de club spelen de hoofdrol in het filmpje, waarin ze hun kantine transformeren tot een ‘club van NIX’. Overal, van tap tot bierviltje, is na hun snelle actie het NIX18-logo te vinden. “De KNVB heeft ons gevraagd mee te werken aan de campagne. Dat is natuurlijk een mooi compliment. Blijkbaar doen we hier iets goed”, zegt voorzitter Jacob de Boer.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zaanen-Nieberg bij FC Zoetmeer om de landelijke campagne 'NIX18, Wel zo Sportief’ af te trappen.

Hij kwam ruim twee jaar geleden aan het roer bij FC Zoetermeer en zorgde met een vrijwel geheel nieuw bestuur voor een frisse wind bij de club. Voor De Boer geen lijvige beleidsplannen en lange vergaderingen. Binnen de club is er een aantal doelstellingen - nieuwbouw van het sportcomplex, het ledenaantal weer richting de 1.000 krijgen en hogerop komen met het eerste mannenelftal - en een jaaragenda. Dat zijn de richtlijnen voor vrijwel alle activiteiten en initiatieven, die veelal door verschillende commissies worden uitgevoerd.

“We hebben een aantal grote doelen en daar werken we langzaam, stapje voor stapje, naartoe. Wij zijn een voetbalvereniging, dus staat voetbal bij ons centraal. Het bestuur hebben we minder belangrijk gemaakt. Commissies hebben onderling veel overleg met elkaar en zijn constant in gesprek. Als bestuur denken wij vooral na over de ontwikkeling van de club en zetten we dingen in gang. Maar voor de uitvoering zijn andere mensen veel geschikter.”

De reclame van NIX18 die is opgenomen bij FC Zoetermeer.

FC Vers-vereniging

Volgens De Boer komt de aandacht voor een gezonde sportomgeving voort uit de normen en waarden die gelden bij FC Zoetermeer. “Wij staan voor een veilig sportklimaat, daar vallen bijvoorbeeld ook alcoholgebruik, het aanbod van eten en drinken in de kantine en een rookvrije sportclub onder. We hebben bepaalde dingen met elkaar afgesproken en proberen deze afspraken ook na te leven. Het gaat om bewustwording. We communiceren duidelijk dat er aan minderjarigen geen alcohol wordt geschonken en daar houden we ons aan. Net zoals dat we rookplekken hebben gecreëerd en mensen die willen roken daarop wijzen.”

FC Zoetermeer is ook één van de drie FC Vers-verenigingen, wat betekent dat samen met de KNVB wordt gewerkt aan een gezonde sportomgeving. Zo is er in de kantine onder meer fruit beschikbaar, staan de light-producten vooraan in de vitrines, is er Heineken 0.0 op de tap en kan er een broodje gezond worden besteld. De Boer: “Stap voor stap zijn we bezig een alternatief te bieden voor ongezonde producten, zodat bezoekers zelf een keuze kunnen maken. Een goed voorbeeld vind ik dat we alcoholvrij bier op de tap hebben. Als je het niet aanbiedt, wordt het nauwelijks gedronken. Door het zichtbaar te maken, haal je een drempel weg en zie je dat het veel makkelijker is een 0.0 biertje te bestellen.”

Back2Basics

Het is belangrijk, al helemaal bij een vereniging, dat je niet constant dingen van bovenaf oplegt, maar dat initiatieven juist vanuit de leden en vrijwilligers komen

FC Zoetermeer zit momenteel midden in een traject voor de bouw van een nieuw clubgebouw. Daarbij is er ook veel aandacht voor het aanbod van eten en drinken in de kantine. “De kantinecommissie kijkt kritisch naar ons assortiment en daarin maken ze keuzes. Als bestuur geven we feedback op hun ideeën en daarna gaan we door. Het is belangrijk, al helemaal bij een vereniging, dat je niet constant dingen van bovenaf oplegt, maar dat initiatieven juist vanuit de leden en vrijwilligers komen. Dan is iedereen gemotiveerd er iets van te maken.”

De Boer is een voorzitter die de commissies en vrijwilligers bij FC Zoetermeer veel vrijheid geeft. Er is veel mogelijk bij de club, die mede dankzij de ideeën van Back2Basics de laatste jaren stappen heeft gezet. “Ik raad iedere bestuurder aan de video’s van Back2Basics te kijken. Daarin komt duidelijk naar voren dat het belangrijk is als vereniging te kijken naar je wie je bent en wat de cultuur is van je club. Bij ons DNA past een gezonde sportkantine goed, maar voor andere verenigingen kan het zijn dat je eerst aandacht besteedt aan andere thema’s. Daarnaast is Pieter Zwart van Coolblue een voorbeeld voor mij. Hij zegt: leef in het nu, stel je doel en maak kleine stappen daar naartoe. Als je het op deze manier doet, is de kans groot dat je het doel behaald. Wij zijn ook op kleine schaal begonnen met ons aanbod in de kantine gezonder te maken. Door telkens kleine stappen te zetten, hebben we nu al veel bewerkstelligd. Sommige zaken hebben ook wat tijd nodig. Wees geduldig, enthousiasmeer mensen en doe het stap voor stap. Dan komt het uiteindelijk goed.”

Praktijkverhalen Praktijkverhalen Bekijk meer praktijkverhalen met verenigingen.

BESTUURDERS­OPLEIDINGEN

De opleiding 'Besturen met Impact' geeft bestuurders de mogelijkheid geven zich te ontwikkelen en biedt hen het juiste gereedschap aan om de club nog beter te organiseren.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen