Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Tips om een legionellabesmetting op de vereniging te voorkomen

KNVB Media
KNVB Media
4 juni, 16:15

Kleed- doucheruimtes mogen weer open. In veel gevallen zullen de douches op het sportcomplex een tijd niet zijn gebruikt. Legionella ligt daarmee op de loer. - Foto: KNVB Media

Sinds zaterdag 5 juni kunnen de jeugdteams in de categorieën t/m O18 jaar eindelijk weer wedstrijden spelen in de Regiocup. Ook de kleed- en doucheruimtes zijn vanaf die datum weer open. In veel gevallen zullen de douches op het sportcomplex een tijd niet zijn gebruikt. Legionella ligt daarmee op de loer. Het is voor verenigingen belangrijk een aantal zaken in acht te nemen voordat er weer veilig gedoucht kan worden.

Legionella is een bacterie die zich onder de juiste omstandigheden snel kan vermenigvuldigen in water. Bij te hoge concentraties legionella in de waterleiding kan legionella (ernstige) longontsteking veroorzaken bij mensen, door het inademen van besmette kleine waterdruppeltjes.

Legionella ontstaat onder meer als koud water opwarmt en als water stilstaat. We raden verenigingen daarom aan voorzorgsmaatregelen te nemen, zodat de leden weer veilig kunnen douchen. Zorg dat het water voordat de kleed- en doucheruimtes opengaan, goed ververst wordt door alle tappunten gedurende enige tijd open te zetten.

Komt het warme water op het sportcomplex uit een grote warmwaterinstallatie zoals een boiler, dan moet de temperatuur boven de 60 graden Celsius zijn om vermeerdering van de legionellabacterie tegen te gaan. Spoel om dezelfde reden de leidingen door met water op een temperatuur van minimaal 60 graden als er een lange periode niet is gedoucht op de accommodatie. Daarnaast is het raadzaam zogenaamde dode einden van de leidingen te voorkomen.

Meer tips om vermenigvuldiging van legionella te voorkomen:

  • Zorg dat het water in de leidingen onder de 20 graden of boven de 60 graden is.
  • Voorkom dat water lang in een systeem blijft, zoals via een automatische spuivoorziening, of handmatig doorspoelen.
  • Voorkom (langdurige) stagnatie van water in een systeem.

Bekijk onderstaande PDF voor meer informatie over legionella.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen