Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Het succes van De Groene Club: sv 't Harde 1000ste lid

KNVB Media
KNVB Media
19 februari, 10:00
1:07

sv 't Harde is de 1000ste sportvereniging die zich heeft aangesloten bij De Groene Club. - Foto: KNVB Media

De KNVB is in 2017 gestart met De Groene Club (DGC). Het doel is verenigingen te helpen energie te besparen en te verduurzamen. Dat is goed voor de clubkas én voor het klimaat. Met succes, want DGC groeit als kool. Deze week is met sv 't Harde het 1000ste lid verwelkomd.

"Ik kom net uit een zoom-meeting met de gemeente Rotterdam. We hebben zojuist besproken dat zij bovenop de bestaande landelijke regeling 33 procent extra subsidie verstrekken aan groene investeringen bij sportverenigingen." Aan het woord is Micha Rots, projectleider van De Groene Club (DGC) bij de KNVB.

Corona

DGC is een groot succes. Eind 2019 volgden 500 verenigingen ons begeleidingstraject om energie te besparen. Van zonnepanelen op het dak en LED verlichting langs de velden tot lichtsensoren in de kantine en een tijdklok voor de koeling. Een jaar later is dat aantal verdubbeld. DGC verwelkomt sv 't Harde deze week als duizendste lid. Een derde van alle voetbalverenigingen gaat nu profiteren van lagere energiekosten – de gemiddelde potentie is 7.000 euro per jaar - en helpt mee aan een beter klimaat.

SV 't Harde is de 1000ste Groene Club

"De coronacrisis heeft daar een belangrijke rol in gespeeld", zegt Rots. "Bestuurders konden zich - noodgedwongen - even onttrekken aan de waan van de dag en moesten bovendien alle zeilen bijzetten om de begroting op orde te krijgen. En misschien dat ook het besef is toegenomen dat we duurzamer moeten leven om de aarde voor toekomstige generaties bewoonbaar te houden." 

Snel terugverdiend

Je bent gek als je hier geen gebruik van maakt als club

Energiekosten nemen een flinke hap uit de verenigingsbegroting, zo'n tien tot vijftien procent. Investeringen in besparingen zijn dan ook snel terugverdiend, vooral omdat overheden de investeringen stimuleren met subsidies. Vanaf dag één gaat de teller lopen. Niet alleen voor de club, maar ook voor het klimaat. "Neem bijvoorbeeld de subsidie van de gemeente Rotterdam", zegt Rots. "Deze komt bovenop de BOSA, de subsidieregeling 'Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties', die dertig procent vergoedt. En dan doet de provincie Zuid-Holland er ook nog tien procent bovenop. Dat is bijna driekwart van de investering." 

DGC helpt clubs met het aanvragen van subsidies op duurzame investeringen.

Rots kan zich voorstellen dat bestuurders verstrikt raken in het woud van regelingen en mogelijkheden. "Het zijn vaak vrijwilligers bij wie het aan tijd en kennis ontbreekt. Wij nemen hen die zorg uit handen. Na een energiescan bespreken we de mogelijkheden, maken een plan van aanpak en ondersteunen de club vervolgens bij de aanvraag van subsidies en offertes, het afsluiten van een mogelijke lening en het implementeren van de energiebesparende maatregelen." De kosten van het begeleidingstraject worden vergoed door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Rots: "Je bent gek als je hier geen gebruik van maakt als club." 

Scoreboard

De cijfers spreken voor zich. Duizend clubs zijn inmiddels aangehaakt bij DGC. Daarbij zitten ook 110 verenigingen van andere sportbonden. Rots: "Alle sportverenigingen zijn welkom bij De Groene Club. Veel sportbonden ondersteunen ons initiatief en wijzen hun verenigingen op deze mogelijkheid. Alle Groene Clubs besparen momenteel al ruim € 850.000 per jaar, wat gelijk staat aan 4,5 miljoen kWh elektriciteit en 60.000 m3 gas. 

Duizend clubs besparen jaarlijks ruim 850.000 euro wat gelijk staat aan 4,5 miljoen kWh elektriciteit en 60.000 m3 gas

De duizend clubs zijn DGC niet zomaar komen aanwaaien. "We benaderen de verenigingen actief", zegt Rots. "Op vrijdag sturen we voor een bepaalde regio een mailing uit. Na het weekend bellen we dan om te vragen of ze ons bericht hebben ontvangen en open staan voor het begeleidingstraject. Dat hoeven niet meteen zonnepanelen of LED veldverlichting te zijn. Clubs kunnen klein beginnen met LED binnenverlichting, lichtsensoren in de kleedkamers of een tijdklok voor de koelkasten." 

Alle Groene Clubs besparen momenteel al ruim € 850.000 per jaar

Mond-op-mond reclame werkt vaak nog het best. Rots: "Daarom publiceren we op KNVB.nl en Assist ook verhalen van clubs die de stap al hebben gemaakt. Zij kunnen andere bestuurders inspireren en over de drempel trekken." Via ons bestuurdersplatform 'Een-Tweetje' hebben we hierover onlangs een digitale bijeenkomst georganiseerd. 

Praktijkverhaal RKSV Boxtel Praktijkverhaal RKSV Boxtel RKSV Boxtel pakt door en is in 2023 energieneutraal.

Niet te lang wachten

Het Ministerie van VWS vergoedt nu nog het begeleidingstraject van DGC, maar dat zal op een zeker moment stoppen. Rots: "Voor dit seizoen zijn er nog 200 trajecten beschikbaar. Alle sportverenigingen kunnen hier aanspraak op maken, dus die pot is zo op. Als clubs willen starten met vergroenen dan zou ik niet te lang wachten."

DGC oriënteert zich momenteel op de mogelijkheden voor volledig energieneutrale sportaccommodaties. Hoe krijgen we sportparken aardgasvrij? Kunnen we de elektriciteit die we overdag opwekken via zonnepanelen opslaan om 's avonds te gebruiken voor de lichtmasten. "Dan is de cirkel rond", zegt Rots. "En hoeft de elektriciteit niet eerst te worden teruggeleverd aan het net." Ook zijn er in Nederland 2.200 kunstgrasvelden met een totale oppervlakte van 14 miljoen m2. Ongeveer 80% van de tijd worden deze niet gebruikt, dus uitrolbare zonnepanelen zijn een hele interessante optie voor de toekomst. 

Slim afval inzamelen levert geld op voor de club.

 Statiegeld

Afval is een ander nieuw duurzaamheidsdomein binnen DGC. Per 1 juli zal vijftien cent statiegeld komen op PET-flesjes. "Daarvan gaan er aardig wat om bij sportverenigingen, zegt Rots. Hij geeft een rekenvoorbeeld. "Een gemiddelde vereniging verkoopt 200 flesjes per week. Als je die slim inzamelt dan verdien je die week 30 euro. Maal veertig weken is 1200 euro per jaar. Bovendien heb je minder afval, zo kun je flink besparen op het contract met de afvalverwerker. En eind 2022 komt daar het statiegeld op blikjes bij." 

Het uiteindelijke doel van DGC is zichzelf op te heffen. Maar voorlopig valt er nog genoeg te winnen: voor de clubkas én het klimaat.

De Groene Club De Groene Club Wil je meer weten over de mogelijkheden die de De Groene Club biedt? Neem dan geheel vrijblijvend contact op.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen