Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

‘Het scheiden van afval levert onze club geld op’

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
4 januari, 11:45

In de kantine van FC Delta Sports’95 staat dankzij de pilot nu een grote afvalbak waarin plastic flesjes, blikjes en het restafval apart kunnen worden weggegooid. - Foto: KNVB Media

De KNVB is samen met afvalstart-up Seenons op 19 september een pilot gestart in de metropoolregio Utrecht om plastic flesjes en blikjes te scheiden. De tien deelnemende clubs bereiden zich op deze manier voor op het statiegeldsysteem op PET-flesjes, dat ingaat vanaf juli 2021. Statiegeld op blikjes volgt eind 2022.

FC Delta Sports’95 en DESTO zijn twee clubs die meedoen. Allebei zijn ze optimistisch over de kansen die de pilot van De Groene Club biedt. Helaas heeft de pilot slechts twee weekenden gedraaid door het stilleggen van de competities. Maar als de sportkantines weer open mogen, gaan we door met leren hoe je efficiënt afval kunt scheiden op een vereniging en daarmee geld verdient voor de clubkas.

Statiegeld

FC Delta Sports’95 heeft duurzaamheid al langer prominent op de agenda staan. De club uit Houten is onlangs volledig overgestapt naar LED-verlichting en houdt voortdurend het energieverbruik van onder andere de keuken in de gaten. Het scheiden van afval stond ook op de planning. “De pilot van de KNVB kwam precies op het juiste moment. Hierdoor kunnen we gericht werken om het afval op de club beter te scheiden”, geeft penningmeester Wilfried Hess namens de club aan.

In de kantine van FC Delta Sports’95 staat dankzij de pilot nu een grote afvalbak waarin plastic flesjes, blikjes en het restafval apart kunnen worden weggegooid. De KNVB heeft stickers, posters en online uitingen aangeleverd waarmee de bezoekers geattendeerd worden op het scheiden van afval. “Wij verkopen veel plastic flesjes. Het is zonde wanneer deze allemaal tussen het restafval belanden. Dankzij de pilot kunnen we het komende seizoen gebruiken om onze leden en de gasten van de tegenstander te wijzen op het scheiden van afval. Hier plukken we straks de vruchten van wanneer we statiegeld krijgen voor de flesjes.”

De GroeneClub is gestart met afvalscheiding.

Dit systeem gaat in vanaf juli 2021. Clubs krijgen voor elk PET-flesje (zoals AA Drink, Aquarius en Spa Rood) 15 cent terug. Clubs kunnen het zich dan niet veroorloven om deze in het restafval te laten verdwijnen. Met honderden flesjes per weekend gaat dit al snel om duizenden euro’s per seizoen. Sterker nog, verenigingen kunnen een mooi bedrag verdienen, omdat bezoekers de extra kosten betalen aan de bar. Net als bij de bierflesjes komt waarschijnlijk niemand terug om het statiegeld terug te vragen.

“Dit kan ons veel geld opleveren”, denkt Hess, die verwacht dat het statiegeldsysteem jongeren zal bewegen om de plastic flesjes op het complex op te ruimen. “Ook onze jeugdleden kunnen een extra zakcentje verdienen wanneer ze de flesjes langs de velden opruimen. Dat ze deze zelf inleveren, vind ik geen probleem. Ik gun ze dat extraatje wel. Bovendien scheelt het ons weer een aantal uur opruimen van het zwerfafval. Op deze manier biedt het scheiden van afval ons veel voordelen.”

DESTO

Bij DESTO in Utrecht staan al langer bakken om het afval te scheiden, zowel binnen als buiten. “In 2017 zijn wij met dit project begonnen. De gemeente nam hiervoor het initiatief. De zakken met blik en overig plastic afval kunnen wij inleveren. Wij krijgen daarvoor 2,50 euro per stuk. Het levert ons per jaar zo’n 500 euro op”, zegt Berend Doornewaard namens de paviljoencommissie van de club.

Op de bakken bij DESTO is duidelijk te zien hoe je het afval kunt scheiden.

Doornewaard benadrukt dat het project niet vanzelf gaat. “Je moet als club er voortdurend tijd in steken. Je moet minstens één iemand er de verantwoordelijkheid over geven om het te laten slagen. In drukke weekenden moeten we bijvoorbeeld de tien bakken met het plastic afval zo’n drie keer per dag vervangen. Ook moet elke keer het afval dat verkeerd weggegooid is worden gefilterd, anders neemt de gemeente het niet in.”

De overgang naar afvalscheiding ging gemakkelijk, herinnert Doornewaard zich. “We hebben grote stickers op de afvalbakken gehangen. Mensen gingen vervolgens automatisch het afval scheiden. De mensen van DESTO gooien alles gemakkelijk in de goede afvalbak. Alleen de tegenstanders moeten eerst even goed kijken in welke bak ze hun afval gooien.” Nu moeten leden en bezoekers gaan wennen aan het feit dat alleen plastic flesjes en blikjes apart worden ingezameld, dus niet al het plastic afval. Wat dat betreft is het gemakkelijker voor veel andere clubs die nog niet zijn gestart met afvalscheiding.

Besparing op afvalkosten

Naast de inkomsten van het statiegeld, denkt Hess dat FC Delta Sports’95 door de nieuwe afvalbak bespaart op de afvalkosten. “De containers met restafval zullen minder snel vol raken. Dit kan ons zomaar 2.500 euro per jaar opleveren.”

Clubs kunnen geld verdienen door afval op de juiste manier te scheiden.

FC Delta Sports’95 heeft in de eerste twee weekenden van de pilot 443 flesjes verkocht, waarvan slechts 60 in de juiste bak zijn weggegooid. Werk aan de winkel, want bij pilotclub IJFC is maar liefst 89 procent van de 600 verkochte flesjes gescheiden ingezameld. Toch is Hess hoopvol op een goed resultaat. “Het zal een kwestie zijn van goed communiceren. Bovendien moeten de mensen elkaar erop wijzen dat ze het afval kunnen scheiden. Vermoedelijk duurt het even voordat wij zo’n gedragsverandering realiseren, maar dat gaat elke week beter. Het geld dat wij uiteindelijk verdienen aan het scheiden van het afval, gaan wij inzetten om de club nog duurzamer te maken. Want hoewel we al een aantal goede stappen hebben gezet, valt er op dit vlak altijd meer winst te behalen.”

Afvaldienstverlener Seenons

Dit project past volledig binnen de visie van circulair afvalverwerker Seenons. Tot het statiegeldsysteem er is, halen zij de gescheiden afvalstromen op bij de clubs en brengen deze naar het telcentrum in Utrecht. Hierdoor ontstaat inzicht in de zuiverheid van de stromen en de aantallen ten opzichte van de verkooplijsten. Seenons maakt  gebruik van lege retourlogistiek en elektrische bakfietsen om zo duurzaam en efficiënt mogelijk in te zamelen. Zij hebben de ambitie om 100.000 bedrijven in 2025 restafvalvrij te maken.

De KNVB juicht deze ambitie van harte toe, maar start nu laagdrempelig met het scheiden van plastic flesjes door verenigingen voor te bereiden op het statiegeldsysteem. De volgende stap is het bekijken van de afvalstromen zoals koffiedrab en verpakkingen, waarbij ook de inkoop van cruciaal belang is.

De Groene Club De Groene Club Meer informatie over De Groene Club.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen