Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Leerdam Sport’55 gaat de strijd aan met de uitstroom van pupillen

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
20 juli 2020, 15:09

Na een bestuursgesprek is leerdam Sport'55 begonnen om de uitstroom van pupillen tegen te houden. - Foto: Leerdam Sport

De KNVB is vorig seizoen gestart met het bestuursgesprek ‘Laat de jeugd niet lopen’. In deze pilot ging de voetbalbond in gesprek met zeventien clubs waar de uitstroom van pupillen relatief groot is. Eén van deze verenigingen was Leerdam Sport’55. Zij gaan het komende seizoen in met nieuwe energie om het tij te keren.

Het aantal leden bij Leerdam Sport’55 loopt al jaren terug. De uitstroom van de pupillen is gemiddeld 23 procent, beduidend hoger dan bij clubs in de regio. Voorzitter John Boekelman zit met zijn bestuur al lange tijd in de ‘overleefstand’. Een verklaring voor de slechte cijfers kan hij eenvoudig geven. “We hebben de wens om onze accommodatie flink te vernieuwen. De gemeente vond echter steeds nieuwe redenen om de verbouwing uit te stellen. Heel jammer, want bij LRC Leerdam is de accommodatie wel helemaal vernieuwd. Voor potentiële nieuwe leden is de keuze voor een club dan ook snel gemaakt.”

Visie voor de lange termijn

Alle hens aan dek dus voor de vereniging om de leden die het wel heeft te behouden. Maar dat valt niet mee, erkent Boekelman. “Het liefst werk je met een visie voor de lange termijn. Op dit moment zijn we echter alleen maar gaten aan het dichten. Zulke zaken schieten er dan bij in.”

De conclusie van het bestuursgesprek was dat het alle hens aan dek is voor Leerdam Sport'55.

De avond met gespreksleider Gersom Smit was verhelderend. “Het was flink schrikken om geconfronteerd te worden met de cijfers. Natuurlijk kunnen we wel verklaringen geven, maar we weten nu dat het hard nodig is om deze cijfers weer de goede kant op te keren. Anders is er straks helemaal geen club meer.”

Heldere indeling
 

Geen enkele trainer moet het werk alleen doen

Smit ontdekte tijdens het duidingsgesprek dat er meer speelde dan alleen een accommodatievraagstuk. Zo kwam het voor dat jonge voetballers voor niets naar de training kwamen. De trainer was dan verhinderd en er was geen vervanger. De uitdaging tijdens de avond was om het bestuur positieve energie en houvast te geven om het tij te keren. “Ik ben begonnen met het bestuur te laten vertellen wat voor club het is en waar ze trots op zijn. Daarna heb ik de cijfers en conclusies op tafel gelegd en ben met het bestuur gaan zoeken naar oplossingen. Het belangrijkste hierbij is dat we kijken wat de club zelf al in huis heeft om tot een oplossing te komen. Wat gaat er wel goed en hoe kunnen we dit verder uitbouwen?”

De sleutel tot het succes lijkt bij Leerdam Sport’55 bij de JO-12 te liggen. Hier staan drie trainers op de groep die elkaar regelmatig afwisselen. De uitstroom is bij dit team het laagst. Smit: “Geen enkele trainer moet het werk alleen doen, concludeerden de aanwezigen. Ze moeten meer samenwerken zodat ze elkaars training kunnen overnemen en kunnen sparren over bepaalde zaken. Dit co-trainerschap zou in elk team toegepast moeten worden. Natuurlijk, je hebt dan meer mensen nodig. Maar omdat ze het werk samen doen, en dus de verantwoordelijkheid kunnen delen, ligt de drempel lager.”

Jeugdcommissie

Boekelman heeft dit advies ter harte genomen en is met zijn bestuur direct in actie gekomen. “We zijn naar aanleiding van deze avond gestart met het opzetten van een nieuwe jeugdcommissie. Hun belangrijkste taak is om dit co-trainerschap, vooral bij de jongste teams, te realiseren. Omdat wij een multiculturele club zijn, hebben wij hiervoor contact gezocht met leden met diverse nationaliteiten. Zij staan dichter bij een aantal ouders die we anders niet goed kunnen bereiken. Via hen hopen wij nieuwe mensen over de streep te trekken. Ook hebben wij een sportopleiding in de omgeving stageplaatsen aangeboden.”

Overzichtsfoto van de accommodatie van Leerdam Sport'55.

Tijdens het project bestuursgesprek ‘Laat de jeugd niet lopen’  kregen de zeventien pilotverenigingen één duidingsgesprek aangeboden. Wanneer zij meer hulp nodig hebben, kunnen zij altijd contact opnemen met de verenigingsadviseur. Boekelman denkt dat één avond voorlopig voldoende is. “We hebben direct stappen gezet en kunnen daar voorlopig mee vooruit. We staan echter altijd open voor een tweede gesprek, later in het proces. Wellicht kunnen we dan evalueren wat het effect is geweest van de acties en eventueel bijsturen waar nodig.” Gelukkig voor Boekelman lijkt de vernieuwing van de accommodatie aan het einde van de zomer eindelijk te beginnen. In combinatie met de acties van de jeugdcommissie kan de club voorzichtig optimistisch naar de toekomst kijken.

Doorpakken

Na de eerste pilotgesprekken met verschillende clubs, wil de KNVB doorpakken met het bestuursgesprek ‘Laat de jeugd niet lopen’. Het doel is om in de tweede fase het aantal clubs op te schalen naar zestig. Wanneer dit succesvol verloopt, hoopt de KNVB uiteindelijk met 200 clubs het gesprek aan te gaan.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen