Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Beregen de velden tijdens periode van droogte

KNVB Media
KNVB Media
22 juni, 14:57

Het niet of onvoldoende beregenen van velden kan ervoor zorgen dat de onderhoudskosten hoger uitvallen. - Foto: KNVB Media

De extreme droogte van de afgelopen tijd en de voorspelde droogte van de komende tijd stelt extra eisen aan het beheer van de sportvelden. Met de aanhoudende hitte en droogte is het beregenen van sportvelden in veel gevallen een must om blijvende schade aan de grasmat tegen te gaan.

Om intensief bespeelde grasvelden in optimale staat te houden is beregening in tijden van droogte noodzakelijk. Het niet of onvoldoende beregenen van velden kan ervoor zorgen dat de onderhoudskosten hoger uitvallen. Ook het teveel sproeien van het veld kan schadelijk zijn. Bovendien is het van belang zuinig om te gaan met water.

De KNVB heeft een beregeningswijzer opgesteld waarin tips en handvatten staan vermeld waarom, wanneer en hoe er beregend moet worden. Ook gaat de beregeningswijzer in hoe je zuinig kunt omgaan met water in tijden van hitte en droogte. Als algeheel advies kan het sportveld het beste in de avond, in de nachtelijke uren of 's ochtends beregend worden vanwege de verminderde kans op verdamping en verbranding.

In deze tijden van droogte kan het zijn dat een beregeningsverbod (verbod voor onttrekking van oppervlaktewater / verbod voor onttrekking van grondwater) ingesteld wordt. Houd hiervoor de website van het waterschap in jouw gebied in de gaten. 

Waterschappen Waterschappen Bekijk de website van de waterschappen.

Velden ontzien

Er wordt bij veel clubs deze zomer door getraind. Probeer hierbij de natuurgras(trainings)velden zoveel mogelijk te ontzien door gebruik te maken van de kunstgrasvelden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen