Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Door brand getroffen VVW dolblij met prachtig nieuw onderkomen

Ruud Scheper
KNVB Media
28 april 2019, 13:00

Twee jaar na dato staat er een prachtig nieuwe kantine bij VVW uit Wervershoof. - Foto: VVW

In april 2017 sloeg het noodlot toe bij VVW uit Wervershoof. In de nacht naar Koningsdag legde een brand de gehele kantine en een deel van de kleedkamers volledig in de as. Het verdriet in de club was groot, maar de veerkracht nog groter. Direct werd begonnen aan de wederopbouw. Twee jaar na dato mag het resultaat er zijn; een prachtig en hypermodern nieuw onderkomen.

Om me heen zag ik vrijwilligers met tranen in de ogen. Er was zo veel weg

Getwijfeld of de club er wel weer bovenop zou komen? John Groot schudt zijn hoofd. Nee, dat heeft de voorzitter van VVW nooit gedaan. Maar toch, hij herinnert het zich nog als de dag van gisteren hoe hij op een afstandje stond toe te kijken terwijl de vlammen uit het dak sloegen. “Op dat moment is het natuurlijk verschrikkelijk. Om me heen zag ik vrijwilligers met tranen in de ogen. Er was zo veel weg. Maar daarna hebben we vrij snel bedacht dat het ons ook een hoop kansen bood. Door de brand uit de brand, zeg maar.”

Handen ineen geslagen

Een van de eerste dingen die de voetbalclub deed na de brand, was de handen ineenslaan met de handbal, die ook in de afgebrande kantine gehuisvest was. “Voorheen zaten we onder hetzelfde dak, maar met verschillende kantines”, vertelt Groot. “Linksom ging je naar de handbal, rechtsom naar de voetbal. We hadden weinig met elkaar te maken.”

John Groot herinnert het zich nog als de dag van gisteren hoe hij in 2017 op een afstandje stond toe te kijken terwijl de vlammen uit het dak sloegen.

Hoe anders is dat nu. “We hebben één gezamenlijke kantine, waar iedereen gebroederlijk door elkaar heen zit. Afgelopen zondag was het hier nog afgeladen vol met handballers, voetballers en een internationale skeelerwedstrijd. Het was één groot feest tot in de avond. De saamhorigheid onderling is geweldig om te zien.”

Jeugd laten sporten

Die samenwerking wordt binnenkort nog verder uitgebreid. Ook de tennisvereniging verhuist dan naar het gloednieuwe complex. Met de bouw van de kantine is daar al rekening mee gehouden. Vanuit het clubhuis heb je namelijk perfect zicht op de voetbal-, handbal- én de nog aan te leggen tennisvelden.

 In de nacht naar Koningsdag legde een brand de gehele kantine en een deel van de kleedkamers volledig in de as.

De saamhorigheid onderling is geweldig om te zien

Het uiteindelijke idee is om ook een sporthal op het complex te bouwen, weet Groot. Zodat de handballers in de winter naar binnen kunnen, maar ook om het zaalvoetbal en de volleybal eveneens naar sportpark De Westrand toe te halen. “Zo kun je alle sporten gecentraliseerd aanbieden én de jeugd naar het sportcomplex lokken. De kunst is om ze hier eenmaal te krijgen en ze aan het sporten te krijgen. Of ze dan gaan voetballen, handballen of tennissen, dat maakt ons dan niet zo heel veel uit.”

Veel complimenten

Over de nieuwe, gezamenlijke kantine is hij zeer tevreden. En ik niet alleen. We krijgen veel complimenten van bezoekende clubs. De meeste voetbalverenigingen hebben echt zo’n typische voetbalkantine. Eigenlijk wat te ruim opgezet met hier en daar een paar tafels. Niks mis mee natuurlijk, maar wij hebben dat door de brand opnieuw kunnen indelen. Er is heel veel hout verwerkt in het interieur, waardoor het heel gezellig en knus is geworden.”

John Groot: 'Er is heel veel hout verwerkt in het interieur, waardoor het heel gezellig en knus is geworden'.

En dat is niet het enige wat is veranderd. Het nieuwe complex is helemaal voorzien van een nieuw elektronisch sleutelsysteem, waarbij iedere vrijwilliger een eigen sleutel (teck) met een specifieke code krijgt. Door die codes kan de club gemakkelijk bepalen tot welke gebouwen de vrijwilliger wel of geen toegang krijgt. Groot is razend enthousiast over het nieuwe systeem. “In het verleden was het soms een heel gedoe om sleutels van vertrekkende trainers terug te krijgen of raakten er gedurende het seizoen sleutels kwijt. Dat kan natuurlijk een keer gebeuren, maar het koste wel steeds vijftig euro om zo’n specifieke sleutel bij te bestellen. Nu kost een nieuwe sleutel ons maar een euro of vier.”

Langetermijnbesparing

Ook wanneer er sprake is van diefstal of wanneer er een deur is open blijven staan, kan die informatie van pas komen

Het is wel even een investering om het systeem aan te schaffen, bekent hij. “Maar op de langere termijn gaan we er dus zeker op besparen.” Daarnaast heeft het systeem nog een aantal voordelen. “We kunnen bijvoorbeeld precies nagaan wie waar is geweest. Als het alarm een keer per ongeluk is afgegaan, kunnen we zien waardoor dat is geweest en diegene er eventueel op wijzen. Maar ook wanneer er sprake is van diefstal of wanneer er een deur is open blijven staan, kan die informatie van pas komen.”

VVW krijgt veel complimenten over de nieuwe kantine.

De gehele accommodatie kan bovendien op een gemakkelijke manier op slot worden gedaan. Om 23 uur gaat de hele accommodatie dicht, ’s ochtends om 7 uur of 8 uur is het weer toegankelijk met de teck. Of hij het andere verenigingen zou aanraden? Groot knikt. “Absoluut. En niet alleen voor voetbalclubs is het interessant. Meerdere van onze sponsoren zijn al op de club geweest om het systeem te bekijken.” En terecht, wat de voorzitter betreft. “Wij zijn er echt heel blij mee.”

Clubgebouw en kleedkamer Clubgebouw en kleedkamer Kijk hier voor meer informatie over accommodaties, clubgebouwen en kleedkamers.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen