Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

G-voetbal moet gewoon worden bij de voetbalclubs

KNVB Media
KNVB Media
29 november 2018, 13:34

Ieder kind met een beperking moet in zijn eigen buurt kunnen voetballen bij een club. - Foto: KNVB Media

De dansende Mike voor Frenkie de Jong. Tijmen aan de hand van Memphis Depay en Virgil van Dijk die zijn jasje gaf aan de rillende Fieke. De beelden van de ING Oranjevriendjes voor Nederland - Frankrijk ontroerden voetbalminnend Nederland en ver daarbuiten. Deze kinderen willen het liefst elke week op het veld staan. Omdat ze een beperking hebben, kan dat nog niet altijd in de buurt. Daarom organiseerde de KNVB samen met ING en Fonds Gehandicaptensport voor de Nations League wedstrijd een themabijeenkomst G-voetbal bij FC IJsselmonde. "G-voetbal moet gewoon worden voor een voetbalclub."

"Ik stond tussen de ouders op het veld, toen de spelers met de kinderen aan de hand uit de tunnel in De Kuip kwamen", zegt Marcel Geestman, coördinator Passend Voetbal bij de KNVB. "Dat laat je niet onberoerd. Je ziet de tranen in hun ogen, omdat ze zo blij zijn dat hun kind dit ook mee kan maken en het gevoel krijgt dat het erbij hoort."

De ING voetbalvriendjes genoten van hun helden, maar andersom misschien nog wel meer.

Elke week

Nederland - Frankrijk was in vele opzichten een bijzondere avond. Oranje versloeg de wereldkampioen, maar de beelden van de kinderen met een beperking die aan de hand van hun helden het veld betraden, gingen via social media ook de wereld over. Toch is dit initiatief van KNVB, ING en Fonds Gehandicaptensport slechts het begin. "Deze kinderen willen niet alleen een keer in De Kuip op het veld staan", zegt Geestman.  "Maar elke week bij de voetbalclub in hun buurt."

Mike zoekt een voetbalclub in de buurt Mike zoekt een voetbalclub in de buurt Het verhaal van Mike die dolgraag op dezelfde club wil spelen als zijn broer.

Wie op de G-voetbalkaart van Nederland kijkt, ziet volgens Geestman nog teveel witte vlekken. Die wil de KNVB samen met haar partners inkleuren. Voor de interland Nederland - Frankrijk organiseerde de KNVB daarom ook een themabijeenkomst G-voetbal bij FC IJsselmonde, een club onder de rook van Stadion Feijenoord in Rotterdam-Zuid. Geestman: "Voor deze bijeenkomst hebben we ons op clubs gericht waar voetballers met een beperking al terecht kunnen. Maar de een heeft het georganiseerd voor senioren. De ander weer juist alleen voor de jeugd. De expertise is dan al in huis en dat maakt het voor deze clubs eenvoudiger om het aanbod van G-voetbal uit te breiden." 

Marcel Geestman interviewt een van de bevlogen deelnemers aan de themabijeenkomst bij FC IJsselmonde. 

Bevlogen

Uit het hele land waren betrokkenen van 35 clubs naar Rotterdam gekomen. Geestman genoot van de interactie en de bevlogenheid van de deelnemers. "De clubs kunnen elkaar versterken door hun kennis te delen. De een heeft ervaring hoe je het vervoer het beste kunt organiseren. Een ander is weer meer op de hoogte van fondsenwerving." Het moet uiteindelijk resulteren in clubs waar G-voetbal volledig is geïntegreerd. "Een aantal verenigingen doet dat al heel goed. Die betrekken de G-voetballers bij alle sociale activiteiten op de club en hebben een afgevaardigde in het bestuur." 

Wat is G-voetbal eigenlijk?

Ondersteuning

Tegelijkertijd wil Geestman nieuwe clubs enthousiast maken voor G-voetbal. Hij snapt dat clubs daar een drempel voor over moeten. "Als het al moeite kost om trainers voor alle elftallen te vinden, dan overzie je het als bestuurder misschien niet om een G-voetbal-tak op te starten." Maar volgens Geestman is die drempel minder hoog dan iedereen denkt. "Natuurlijk zul je meer moeite moeten doen om de leden. Je zult langs moeten gaan bij speciale scholen of zorginstellingen. Maar voetbal is een afspiegeling van de maatschappij. Overal zitten mensen die daarbij kunnen helpen. En ook de KNVB, ING en Fonds Gehandicaptensport stellen expertise en financiën beschikbaar om clubs te ondersteunen." 

 

Ook een G-voetbal team starten? Ook een G-voetbal team starten? Kijk hier wat jij kan doen voor jouw club.

Geestman wil het vuurtje dat nu is aangewakkerd vol laten branden. "Om de aandacht en urgentie vast te houden, zullen we hard moeten knokken. Dat is niet makkelijk, maar het doel is helder. De witte vlekken moeten langzaam maar zeker verdwijnen. G-voetbal moet gewoon worden. Voor iedereen. Want voetbal is van iedereen."

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen