Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Verenigingen en KNVB versterken vrouwenvoetballandschap

KNVB Media
KNVB Media
24 mei 2017, 16:45

Het aantal spelende meiden en vrouwen neemt elk jaar toe en steeds meer vrouwen zijn werkzaam als coach, scheidsrechter, vrijwilliger en bestuurder. - Foto: KNVB Media

Het gaat goed met het vrouwenvoetbal. Het aantal spelende meiden en vrouwen neemt elk jaar toe en steeds meer vrouwen zijn werkzaam als coach, scheidsrechter, vrijwilliger en bestuurder. Een ontwikkeling waar de KNVB trots op is.

Met het EK voetbal voor vrouwen, van 16 juli tot en met 6 augustus verdeeld over zeven speelsteden (Utrecht, Rotterdam, Breda, Tilburg, Doetinchem, Deventer en Enschede) in Nederland, zal de sport wederom een impuls krijgen. Om het meiden- en vrouwenvoetbal verder te laten groeien, slaat de KNVB graag de handen ineen met die clubs die zich de zich afgelopen jaren al zo enorm ingezet hebben om het landschap voor voetballende meiden en vrouwen te versterken.

Dit moet ertoe leiden dat op termijn overal in Nederland clubs ontstaan waar meiden en vrouwen zich met plezier kunnen ontwikkelen, of ze nu een talentvolle of een recreatieve voetbalster zijn. De KNVB heeft als doel dat meiden- en vrouwenvoetbal volledig geïntegreerd is in het landschap en als vol- en gelijkwaardig onderdeel wordt gezien binnen bestaande voetbalclubs

Nieuw ontwikkelingsprogramma

De verenigingen versterken zichzelf, maar inspireren óók zoveel mogelijk andere clubs door het delen van kennis en inzichten

Hoe slaan we de handen ineen? De KNVB vraagt aan circa 30 clubs die zich op het gebied van meiden- en vrouwenvoetbal sterk hebben ontwikkeld een voortrekkersrol op zich te nemen richting de clubs in de regio. Deze clubs hebben de potentie zich snel te ontwikkelen. En kunnen dus direct iets betekenen voor het voetballandschap en deze doelgroep.

Vanaf komend seizoen krijgen zij begeleiding van de KNVB binnen een nieuw ontwikkelingsprogramma. De verenigingen versterken zichzelf, maar inspireren óók zoveel mogelijk andere clubs door het delen van kennis en inzichten. De KNVB op zijn beurt gebruikt de komende ervaringen bij het optimaliseren van de vaste clubondersteuning. Deze bestaat onder andere uit de inzet van verenigingsadviseurs, technisch jeugdcoördinatoren, het online kennisplatform KNVB Assist en diverse bijeenkomsten zoals de KNVB Kennisavonden.

De verenigingen versterken zichzelf, maar inspireren óók zoveel mogelijk andere clubs door het delen van kennis en inzichten.

Samen aan de slag

Met het ontwikkelingsprogramma staan drie zaken centraal. Als eerste de positionering van het vrouwenvoetbal binnen de club. Vervolgens op een verenigingsorganisatie die ook is afgestemd op vrouwenvoetbal. En tot slot op de kwaliteit van het meiden- en vrouwenvoetbal. Altijd met als uitgangspunt de eigen clubidentiteit en -filosofie. Van daaruit én door te functioneren als ‘open netwerk’ gaan deze verenigingen, met al hun kennis en kunde, samen met de KNVB aan de slag!

Van dit programma profiteert het hele voetballandschap voor meiden en vrouwen

Van dit programma profiteert als gezegd het hele voetballandschap voor meiden en vrouwen. Daarbij hebben we aandacht voor zowel topsport, breedtesport als talentontwikkeling voor deze enthousiaste, snel groeiende groep voetballers.

In het seizoen 2017/’18 begint het ontwikkelingsprogramma heel gericht met (zo’n) dertig clubs. Zij ontwikkelen zichzelf, maar de kennis en inzichten die zij tijdens de ontwikkeling opdoen worden gedeeld ten gunste van de volledige breedte van het meiden- en vrouwenvoetbal. Vanaf het seizoen daarop is er ruimte voor meer clubs om deel te nemen aan het ontwikkelingsprogramma. Wil je daar meer over weten? Neem dan contact op met Roos Brouwer, medewerker voetbalontwikkeling.

Roos Brouwer

Medewerker voetbalontwikkeling

 

Welke clubs ziet de KNVB als regionale voortrekkers?

Potentiele voortrekkers zijn in eerste instantie verenigingen die meiden die voetballen vanuit de verschillende perspectieven (recreatief, prestatief/ambitieus en toptalent) een goede plek kan en wil bieden. Voor het toptalent betekend dat de teams JO.9-1, JO.11-1, JO.13-1, JO.15-1, JO.17-1 minimaal 1e klasse of hoger spelen. Voor prestatief/ambitieuze en recreatieve meiden betekend dit dat er i.i.g. massa aanwezig moet zijn om indeling- en selectiebeleid te kunnen voeren, daarnaast is het perspectief voor een prestatieve voetbalster i.i.g. dat er een vrouwenteam is dat op landelijk niveau speelt. 

Daarnaast vind de KNVB onderstaande zaken belangrijk:

  • Zelfsturende en nieuwsgierige vereniging; de vereniging neemt deel met de intentie om de vereniging en het meiden- en vrouwenvoetbal te ontwikkelen. Zelf verantwoordelijkheid te nemen voor dit proces, dit proces op gang te brengen en opgang te houden. Waarbij de vereniging zich open stelt voor advies van binnen en buiten de vereniging;
  • Bestuurlijke betrokkenheid; het bestuur wil en kan een verenigingsproces op gang brengen en willen hier ook verantwoordelijkheid voor nemen;
  • ‘Open netwerk’: de vereniging wil kennisdelen, inspireren en verbinden met andere verenigingen en de KNVB om het totale voetballandschap voor meiden en vrouwen te versterken;
  • Inclusief denken en werken; de vereniging denkt en handelt vanuit het perspectief van ‘de voetballer’. Waarbij er geen onderscheid wordt gemaakt tussen jongens en meiden, mannen en vrouwen. Het voetballandschap is van oorsprong ingericht op de doelgroepen jongens en mannen en vooral ook ontwikkeld door mannen, daarom vraagt de ontwikkeling van het meiden- en vrouwenvoetbal soms toch om een andere aanpak. Streven is: inclusief werken waar mogelijk, specifieke aandacht wanneer nodig.

Om een landdekkend netwerk te creëren kan de KNVB op lokaal niveau van bovenstaande zaken afwijken.

 

Hoe zijn de verenigingen gekozen?

Het afgelopen jaar zijn veel cijfers verzameld. Hoeveel voetbalsters spelen bij welke clubs, wat is het groeipotentieel, op welk niveau wordt er gespeeld, spelen meiden ook tussen de jongens en op welk niveau gebeurt dat? De komende maanden volgen gesprekken met de clubs waarvan de cijfers ons zeggen dat zij een goede voortrekkersrol zouden kunnen vervullen. Dan bespreken we bijvoorbeeld: hoe is het vrouwenvoetbal gepositioneerd en hoeveel aandacht krijgt het. Zit die aandacht in mensen of in clubbeleid? Heeft de club een ideeën over hoe zij kunnen helpen om het volledige meiden- en vrouwenvoetbal verder te ontwikkelen.

 

Mag ik ook meedoen als ik niet wordt gezien als voortrekker?

Ja, het doel is dat het hele landschap ontwikkeld wordt, dus dat iedere club in de regio mee profiteert. Bijvoorbeeld door te leren van de succesverhalen en positieve ervaringen van voorbeeldclubs. We starten met de clubs die voor zowel prestatief als recreatief passende plekken kunnen bieden. Daarna gaan we deze horizon verbreden en wordt het aantal clubs dat we ondersteunen uitgebreid. 

 

Gaan nu alle meisjes bij de dertig voortrekkersclubs spelen? 

Een speelster bepaalt altijd zelf waar zij speelt en als zij gelukkig is bij haar eigen club, moet ze daar vooral lekker blijven! Alleen op het moment dat een speelster het gevoel heeft dat de club haar niet langer kan faciliteren of zij nu een talent is of een recreant, is het goed dat zij weet waar zij die passende plek zou kunnen vinden, waar dan ook. 

Er zijn voor clubs vele mogelijkheden om samen te werken als het gaat om het inrichten van meidenteams. Juist door de clubs in een bepaalde regio meer samen te laten werken en van elkaar te laten leren, kunnen er teams ingericht worden met speelsters van hetzelfde niveau en met dezelfde motivatie. De KNVB verenigingsadviseurs en Technische Jeugd Coördinatoren blijven voor alle clubs beschikbaar en benaderbaar.

Voor de ontwikkeling van het meiden- en vrouwenvoetbal is het van belang dat meiden die willen voetballen ook echt gaan voetballen en dat meiden die voetballen blijven voetballen. We zijn er als voetballandschap met z’n allen verantwoordelijk voor dat meiden en vrouwen een prettige en passende plek kunnen vinden in ons voetballandschap bij voorkeur in de eigen omgeving.

Ontwikkelingsprogramma slaat aan bij vv Bavel Ontwikkelingsprogramma slaat aan bij vv Bavel Lees hier over de ervaringen van vv Bavel.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen