Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Een plek waar iedereen zich thuis kan voelen

KNVB Media
KNVB Media
25 april 2015, 20:01

Een plek waar alle kinderen kunnen sporten, ook wanneer ze een beperking hebben. Dat is wat voetbalvereniging Cluzona uit het Brabantse Wouw wil zijn. - Foto: KNVB Media

Een plek waar alle kinderen kunnen sporten, ook wanneer ze een beperking hebben. Een plek ook, waar iedereen zich thuis kan voelen. Dat is wat voetbalvereniging Cluzona uit het Brabantse Wouw wil zijn. “Wat is er nou mooier dan dat kinderen met een beperking gewoon met hun klasgenootjes kunnen voetballen?”

Het idee dat de club beter toegankelijk zou moeten zijn voor kinderen met een beperking, ontstond vorig jaar zomer. De nieuwe jeugdcoördinator van Cluzona, Jaap Weststrate,  constateerde dat de toeloop onder deze doelgroep steeds groter werd en kwam via een trainer van de club in contact met Gert de Jonge, voetbalouder en eigenaar van Proxus, een bedrijf in talentontwikkeling in de topsport. Hoe Cluzona deze kinderen het beste kon bedienen, zo luidde zijn vraag. De Jonge ging er graag op in, schreef namens de club een subsidieaanvraag naar de Zwaluwen Jeugd Actie en zag die met zeer positieve reacties vanuit de Zwaluwen Jeugd Actie gehonoreerd worden.

Voetballen met klasgenootjes

Voetbalclubs krijgen steeds meer kinderen met een rugzakje, weet De Jonge. “Door de invoering van het passend onderwijs krijgen steeds minder kinderen een verwijzing naar het speciaal onderwijs en gaan ze naar het reguliere onderwijs”, vertelt de verenigingsmanager. “En na schooltijd willen ook zij een balletje kunnen trappen. Wat is er nou mooier dan dat deze kinderen kunnen voetballen met hun klasgenootjes in plaats van tien kilometer te moeten rijden om in een G-team te worden ingedeeld?”
 
Het integreren van kinderen met een beperking in de reguliere teams is niet alleen goed voor de ontwikkeling van die kinderen, zo betoogt De Jonge. Er zijn veel meer voordelen. Allereerst krijgen de kinderen meer zelfvertrouwen en zorgt het ervoor dat ze zich meer met hun klasgenoten verbonden blijven voelen. “Ze hebben het immers op maandag over dezelfde wedstrijd. Dat is niet het geval wanneer ze naar de stad moeten om daar in een aangepast team te spelen. En dan geldt ook nog; áls ze al gaan…”   

Wederzijds begrip

Maar ook de andere spelers leren er een hoop van. Er ontstaat wederzijds begrip onder de kinderen en ze leren rekening te houden met de ander. “Zij zien echt wel dat een kind anders is, maar ze hebben daar geen enkele moeite mee”, vervolgt De Jonge. “En het mooie is; hoe jonger ze dat leren, hoe vanzelfsprekender het wordt. En daarnaast richten we ons ook op de ouders. Zij worden zich meer bewust van hun eigen invloed op het gedrag en het zelfvertrouwen van hun kinderen.” 
 
Het initiatief kan op veel enthousiasme rekenen, zo merkt De Jonge. “We horen van de ouders dat hun kinderen meer plezier hebben en dat de vriendschappen hechter worden.” Met het initiatief hoopt De Jonge daarnaast niet alleen iets voor zijn eigen vereniging op te zetten, maar iets waar ook andere verenigingen wat aan kunnen hebben. En dat lijkt al aardig te lukken. “We worden niet alleen door ouders benaderd vanuit de buurt, maar ook door verschillende verenigingen die willen weten wat we precies doen. En door sponsoren. We merken dat die niet allemaal meer zo nodig op een shirt of een reclamebord hoeven te staan met hun logo. Die zijn liever verbonden aan een dergelijk project.”

Gekleurde ballen

Met de cheque van de Zwaluwen Jeugd Actie, die op 21 maart tijdens een officiële bijeenkomst aan Cluzona zal worden overhandigd  , kan de club verschillende zaken bekostigen. Het geld wordt gebruikt voor begeleiding van de trainers op het voetbaltechnische vlak door Soccer Upgrade en voor cursussen, over hoe om te gaan met kinderen met een beperking. Op het sociale vlak dragen MEE West Brabant en Sportservice Noord-Brabant hun steentje bij door workshops te geven. Tevens stellen ze een bewegingsagoog beschikbaar, die aanwezig is tijdens de training. 
 
Maar het geld kan ook worden gebruikt voor zoiets triviaals als een gekleurde bal of gekleurde pionnetjes. “Het zijn zaken waar je niet meteen bij stil staat”, reageert De Jonge. “Maar door in gesprek te gaan met de ouders hoor je daar over. Er voetbalt bijvoorbeeld een jongetje bij ons met een gezichtsbeperking van 60%. Een felgekleurde bal zou voor hem al een enorme verbetering zijn.” 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen