Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vernieuwde opleiding HO C: Voetbalkadercoach

KNVB Media
KNVB Media
1 april 2022, 13:00

Vanaf het seizoen 2022/'23 is de opleiding Voetbalkadercoach de vervanger van de opleiding HO C - Foto: KNVB Media

Om aan te blijven sluiten bij de behoeften in het steeds veranderende voetballandschap, zijn de opleidingen van de KNVB continu in ontwikkeling. Zo heet de opleiding HO C vanaf het seizoen 2022/’23 de opleiding Voetbalkadercoach (VKC), waarin de focus nog meer zal liggen op het begeleiden van trainers en coaches tijdens trainingen en wedstrijden. De wijzigingen zijn doorgevoerd op basis van inzichten van deelnemers aan de opleiding HO C en hun verenigingen, ervaringen van docenten en resultaten uit onderzoek van de KNVB.

In principe is de Hoofd Opleiding (HO) (eind)verantwoordelijk voor de gehele jeugdopleiding en heeft hij of zij drie kerntaken: het (door)ontwikkelen van het jeugdvoetbalbeleid, het uitvoeren van dit jeugdvoetbalbeleid en het ontwikkelen van het jeugdkader. In de praktijk blijkt dat de (oud-)deelnemers aan de HO C-opleiding hier bij hun vereniging niet altijd op de juiste manier voor gepositioneerd zijn. Hierdoor zijn zij vaak niet bezig met het ontwikkelen van het jeugdvoetbalbeleid, maar meestal wel met het ontwikkelen van jeugdvoetbalkader als trainers en coaches. Omdat deze derde kerntaak wél naar wens verloopt, vormt de ontwikkeling van het jeugdkader nu de basis voor de nieuwe opleiding tot VKC.

Begeleiden van trainers en coaches

In de opleiding tot VKC staan opnieuw drie kerntaken centraal: het maken van een jaarplanning, het verzorgen van scholingen en het begeleiden van trainers en coaches tijdens trainingen en wedstrijden. Op dit laatste zal de meeste nadruk komen te liggen. De VKC focust zich dus op de uitvoering van het jeugdvoetbalbeleid en wil de trainers nog verder ontwikkelen, zodat alle kinderen met veel plezier en in veilige omgeving kunnen voetballen. De KNVB is ervan overtuigd dat verenigingen zich goed zullen ontwikkelen wanneer er meer aandacht is voor trainersbegeleiding.

Inschrijven

Vindt jouw vereniging het ook belangrijk om trainers en coaches te begeleiden en draag jij daar graag je steentje aan bij? En ben je HO van een kleine vereniging of ben jij actief als onder-, midden- of bovenbouwcoördinator? Dan is de opleiding VKC wellicht iets voor jou! Middels een aantal bijeenkomsten én een praktisch ervaringsgedeelte zorgt de opleiding ervoor dat jij jouw taken zo succesvol mogelijk uit kunt voeren. De inschrijving opent op donderdag 14 april 2022.

Voetbalkadercoach Voetbalkadercoach Wil jij trainers verder helpen, uitvoering geven aan het jeugdvoetbalbeleid en ervoor zorgen dat spelers en speelsters zich met plezier en binnen een veilige omgeving kunnen ontwikkelen? Als je op deze manier je steentje wil bijdragen aan jouw vereniging, is Voetbalkadercoach (VKC) de rol die bij jou past. Een opleiding tot VKC kan je hier goed bij helpen!

Ik heb een HO C-diploma. Wat nu?

De opleiding HO C richtte zich, naast het ontwikkelen van het jeugdvoetbalkader, meer op het (door)ontwikkelen van jeugdvoetbalbeleid dan de opleiding tot VKC. Dat de opleiding HO C vanaf volgend seizoen niet meer bestaat, betekent niet dat het behaalde HO C-diploma niet meer geldig is. Het vertegenwoordigt nog steeds waarde vanwege de opgedane kennis en de competenties die de HO heeft ontwikkeld, waarmee hij of zij het jeugdkader en indirect de spelers van de vereniging verder kan helpen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen