Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Be Quick 1887: ‘Voortgangsgesprekken belangrijk voor groei trainers en spelers’

Redactie
KNVB Media
12 februari 2020, 10:09

Be Quick 1887 uit Haren houdt regelmatig voortgangsgesprekken met zijn trainers en spelers en is enthousiast over de voordelen ervan. - Foto: KNVB Media

Om spelers met veel plezier te kunnen laten voetballen, is het als trainer goed om, naast de trainingen en wedstrijden, ook geregeld in gesprek te gaan met spelers. Voetballers voelen zich gewaardeerd wanneer er naar hen geluisterd wordt, terwijl de trainer interessante inzichten kan opdoen over wat er speelt op persoonlijk vlak en in teamverband. Maar ook het coachen van de coach helpt om het technisch kader van de club goed te kunnen te laten functioneren. Be Quick 1887 uit Haren houdt regelmatig voortgangsgesprekken met zijn trainers en spelers en is enthousiast over de voordelen ervan. “We kunnen zo nog beter de ambities van de trainers en de spelers verwezenlijken”, benoemt Hoofd Opleiding Benjamin Sietsma.

Gesprekken met trainers

Benjamin Sietsma, Hoofd Opleiding van Be Quick 1887.

Be Quick 1887 onderneemt veel om zijn trainers met zoveel mogelijk kennis het werkveld in te sturen en zichzelf te ontwikkelen. Want naast de persoonlijke voorgangsgesprekken, die voor de start van het seizoen en rond de winterstop gehouden worden, hebben de trainers de mogelijkheid om te werken met een spelervolgsysteem, kunnen zij beelden raadplegen en houden gastsprekers geregeld inspirerende colleges. “De voortgangsgesprekken voeren we met alle trainers”, vertelt Sietsma. “Want elke trainer heeft zijn eigen ambitie. We vinden het belangrijk dat trainers zich kunnen ontwikkelen op de manier zoals zij dat zelf willen. Elke trainer heeft een andere aanpak nodig, maar de basis voor de gesprekken is hetzelfde. Zo zal het gesprek met de trainer van de Onder 12-5, over andere thema’s gaan dan met de trainer van de Onder 19-1.”

Elke trainer heeft een andere aanpak nodig, maar de basis voor de gesprekken is hetzelfde

In het eerste gesprek staat centraal wat de vereniging en de trainers van elkaar kunnen verwachten. Sietsma: “Het gesprek wordt gehouden door de drie coördinatoren van de opleiding, samen met de Hoofd Opleiding. Zij gaan het gesprek aan met de trainer die binnen hun leeftijdscategorie valt. We vertellen hen wat wij doen om trainers zo goed mogelijk te kunnen begeleiden bij de club en vragen hoe wij nog meer kunnen voorzien in de ambities van de trainer.”

Vervolggesprek

Rond de winterstop wordt het vervolggesprek gehouden. Vanuit de kernwaarden van de club formuleerde de technische leiding van Be Quick 1887 een aantal vragen waarmee de voortgangsgesprekken vormgegeven wordt. “Het zijn zeven vragen waarmee wij een beeld krijgen hoe de trainer functioneert, wat de groei- en knelpunten zijn en welke weg we voor de langere termijn met de trainer kunnen bewandelen”, belicht de HO van de club. “Het gesprek wordt gehouden in een mooie ruimte, waarbij we via digiborden, whiteboards en videobeelden de bevindingen van de gesprekvoerders (coordinator/HO) kunnen onderbouwen. Maar het gesprek moet niet te strak zijn, er is genoeg ruimte om af te wijken en in te gaan op specifieke onderwerpen.”

 

Vragen voortgangsgesprek Be Quick 1887

  • Wat is de stand van zaken in het huidige seizoen?
  • Waar ben je trots op?
  • Wat had er beter gekund?
  • Wat had je anders gedaan?
  • Hoe gaat de samenwerking met de coördinatoren, teammanager en de ouders?
  • In hoeverre gebruik je de hulpmiddelen die de club beschikbaar heeft?
  • Welke ambitie heb je voor het komende jaar?

Voortgangsgesprekken met trainers Voortgangsgesprekken met trainers Het is daarbij van belang dat het technisch kader van de club bekend is me de doelstellingen en middelen om dit te bereiken. Een van de middelen is het voeren van voortgangsgesprekken met trainers.

Gesprekken met spelers

Behalve de gesprekken waarbij de trainer zelf het leidend voorwerp is, gaan zij ook de dialoog aan met spelers. Drie keer per seizoen bespreekt de trainer de voortgang van de spelers van het team dat hij of zij onder de hoede heeft. “Ook hierin staan de kernwaarden van de club centraal. De onderwerpen die behandeld worden zijn de voetbalhandelingen, het voetbalontwikkelingsprofiel, de kwaliteiten en uiteraard de zogenaamde oefendoelen. Voor spelers in basisteams is de absolute wil om te winnen minder van doorslaggevend belang dan voor voetballers uit selectieteams.

Be Quick 1887 hecht er veel belang aan dat spelers in een veilige omgeving de ruimte hebben om aan te geven hoe ze zich voelen.

Bovenal is het van belang dat spelers in een veilige omgeving de ruimte hebben om aan te geven hoe ze zich voelen. In het team, in de omgang met de staf en binnen de club. De trainers koppelen de inhoud van deze gesprekken vervolgens weer terug aan de coördinatoren.”

Start met gesprekken voeren

Ook voor kleine clubs werken voortgangs-gesprekken positief

Volgens Sietsma kan voor elke club, ongeacht grootte, voortgangsgesprekken een meerwaarde zijn voor trainers en spelers. “Wij zijn met ruim vijfhonderd jeugdleden een redelijk grote club. Ondanks dat we over veel mogelijkheden beschikken, draagt het veel verantwoording met zich mee om de spelers en het kader goed te begeleiden. Maar ook voor kleine clubs, met minder mogelijkheden, werken voortgangsgesprekken positief. Het begint met goed kaderen. Wie ben je als club en wat wil je? Vervolgens vertaal je die kernwaarden naar een aantal standaardvragen die je stelt tijdens de gesprekken. Maar laat het gesprek ook zeker z’n beloop. Tot slot moeten punten uit het gesprek goed gedocumenteerd worden en houvast bieden voor de periode daarna. Het levert ons in elk geval veel inzichten op waarmee wij de opleiding van onze vereniging nog beter kunnen structureren.”

Voortgangsgesprekken met spelers Voortgangsgesprekken met spelers Het voeren van voortgangsgesprekken met spelers (en hun ouders) helpt bij het creëren van een gewenst voetballeerklimaat. Ga er als trainer mee aan de slag.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen