Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Buddysysteem zorgt voor verbinding tussen jeugd en senioren bij DZC‘68

KNVB Media
KNVB Media
11 februari 2019, 12:40

Het buddysysteem zorgt ervoor dat talent bij DZC'68 in kaart wordt gebracht. - Foto: KNVB Media

Bij DZC’68 uit Doetinchem zit het meiden- en vrouwenvoetbal al tijden in de lift. Het in kaart brengen en houden van de ontwikkelingen van alle 180 voetballende meiden en vrouwen is voor DZC’68 daarom erg belangrijk. De oplossing hiervoor werd gevonden in het buddysysteem, waarin speelsters van de hoofdmacht buddy zijn van een jeugdspeelster.

We zochten naar een manier om jonge meiden te bereiken en te betrekken, ook om de doorstroom naar de senioren laagdrempelig te maken

“Waar wij als coördinatoren vijf jaar geleden alle voetballende meiden bij nog bij naam kenden, werd het door gigantische groei steeds moeilijker om het overzicht te bewaren”, lichtte Marco Rijks,lid van de werkgroep vrouwenvoetbal, toe. “Vooral van de meiden die in gemengde teams spelen, zijn de ontwikkelingen soms lastig te volgen, omdat zij niet direct onder de coördinator meidenvoetbal vallen.”

Inmiddels spelen er bij DZC’68 37 meiden verdeeld over negentien verschillende gemengde teams. Rijks legt uit: “We zijn groot voorstander van gemengd voetbal in de jeugdopleiding en zien er veel voordelen in. Echter zochten we wel naar een manier om ook deze meiden te bereiken en betrekken, om ook de doorstroom naar de senioren in de toekomst laagdrempelig te maken."

Oplossing

Dus ging de vereniging aan de slag met het zoeken naar een oplossing. Deelname aan het ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal heeft DZC’68 hierbij geholpen. “De KNVB heeft ons met het ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal geholpen om de huidige situatie bij de club in kaart te brengen. Wat doen we goed en wat kan er beter? We zijn bewuster doelen gaan stellen en hebben met meerdere mensen onze speerpunten in kaart gebracht.” 

Eén van die speerpunten was het signaleren van ontwikkelingen van de jeugd en verbinding leggen met de senioren. Om hier invulling aan te geven bedacht Rijks samen met coördinator meidenvoetbal Wim Hoopman en hoofd opleiding Ralf Timmer het buddysysteem.

Vrouwen 1 als rolmodel

Jeugdspeelsters kunnen bij hun buddy terecht met vragen over hun ontwikkeling of andere onderwerpen waar zij over willen praten.

Rijks: “In ons buddysysteem zijn elf speelsters van ons eerste vrouwenelftal buddy van een jeugdspeelster die in een gemengd team speelt. Op basis van karakters en posities hebben we deze koppels samengesteld. Zo is de keepster van de Vrouwen 1 bijvoorbeeld gekoppeld aan een keepster uit de jeugd."

DZC’68 merkte al snel dat alle betrokkenen blij zijn met het initiatief. “Voor de vrouwen uit ons seniorenteam is het een mooie manier om betrokken te zijn bij de jeugdopleiding. Ze reageerden dan ook heel enthousiast op hun nieuwe voorbeeldrol”. Ook de jeugdspeelsters en hun ouders zijn positief. “Die meiden zien de vrouwen toch als rolmodel en het is mooi dat ze nu met die meiden zelf in contact staan."

Speedsoccer

De invulling van het buddysysteem laat DZC’68 aan de koppels zelf over. “We hebben als club geen eisen gesteld aan het buddysysteem, maar laten het aan de speelsters zelf om hier invulling aan te geven. De jeugdspeelsters kunnen bijvoorbeeld terecht met vragen over hun ontwikkeling of andere onderwerpen waar zij over willen praten. Maar de seniorenspeelsters komen ook wel eens op zaterdagochtend kijken bij hun pupil."

In januari ging het buddysysteem van start met een introductie op het voetbalveld, waarbij de koppels in een ontspannen sfeer met elkaar kennismaakten. Kersverse buddy en keepster van het eerste vrouwenelftal Veronique van der Velden zag dat er tijdens het toernooi al gelijk veel contact ontstonden: “Tussen de wedstrijdjes door heb ik lekker met m’n buddy, een keepster uit de jeugd, gepraat. In welk team speel je? Wanneer train je? Dat soort zaken. Ons volgende plan is dat we binnenkort bij elkaars wedstrijd gaan kijken."

Succes

In de toekomst willen we ook een buddy toewijzen aan nieuwe leden, zodat zij iemand hebben die hen wegwijs maakt binnen de club

Het buddysysteem moet uiteidenlijk bijdragen in het monitoren van de ontwikkeling van jeugdspeelsters. Daarnaast hoopt Rijks dat het zorgt voor meer verbinding tussen jeugd en senioren. “Maar voor ons is het eigenlijk al een succes als elke deelneemster, hoe klein ook, haar bijdrage levert aan de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal."

Hoewel het buddysysteem nu al als een groot succes wordt ervaren door verschillende betrokkenen, kijkt DZC’68 ook naar de toekomst: “Vanuit de vereniging kregen we bijvoorbeeld de feedback om in de toekomst ook buddy’s aan te stellen voor nieuwe leden. Zo hebben zij iemand die hen wegwijs maakt binnen de club. We zijn dus zeker van plan het initiatief volgend seizoen uit te breiden”, sluit Rijks af.

Ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal Ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal Het ontwikkelingsprogramma moet ertoe leiden dat op termijn overal in Nederland clubs ontstaan waar meiden en vrouwen zich met plezier kunnen ontwikkelen, of ze nu een talentvolle of een recreatieve voetbalster zijn.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen