Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

55 geslaagden voor opleiding UEFA A (Youth): 'Dit smaakt naar meer'

Ruud Scheper
KNVB Media
6 september 2018, 8:00

De geslaagde cursisten uit de groep van Jan Kromkamp, met als derde van links Kromkamp zelf en helemaal rechts cursusleider Maarten Stekelenburg. - Foto: KNVB Media

Helemaal gerust was hij er niet op toen hij een jaar geleden begon aan de opleiding UEFA A. Jan Kromkamp lacht. “Ik hoorde van alle kanten dat de opleiding ongelofelijk zwaar zou zijn.” Een intensief, maar zeer leerzaam jaar verder stond hij vorige week trots met het diploma in handen. “Ik ben ontzettend blij dat ik het gedaan heb.”

Of het zo zwaar als hem was voorgespiegeld? Kromkamp haalt zijn schouders op. “Het was soms wel twee, drie dagen in de week ja. En het was intensief, zeker. Maar ik heb het nooit als vervelend ervaren. Het was juist een heel leuk en leerzaam jaar. Het smaakt naar meer.”

Diverse oud-profs

De oud-speler van onder meer AZ, Liverpool en PSV was een van de 24 deelnemers aan de opleiding UEFA A. Op twee na behaalde van die groep, met onder andere ook oud-profs als Dirk Kuyt, Patrick Pothuizen en Cedric van der Gun in de gelederen, iedereen zijn diploma. Bij de groep die een jaar geleden begon met de opleiding UEFA A Youth lag het slagingspercentage eveneens hoog. Van de 35 deelnemers behaalden er 33 hun diploma.

  • Met de licentie UEFA A is het toegestaan als trainer-coach werkzaam te zijn in het gehele amateurvoetbal of de beloften competitie betaald voetbal en/of als assistent-trainer in het betaalde voetbal

Kromkamp is zeer te spreken over de opleiding. “Ik heb heel erg veel geleerd van de cursusleiders Maarten Stekelenburg, Gert Aandewiel en Peter van Dort. Dat zijn toch mannen die hun sporen wel hebben verdiend in de voetballerij. Maarten zei op een gegeven moment; ‘Ik heb het voetbal ook niet uitgevonden’. Dat is me wel bijgebleven, die nederigheid. En dat terwijl wij als cursisten toch een hele hoop van hem hebben opgestoken.”

Met elkaar in gesprek

Maar niet alleen van de docenten, ook van de gesprekken met medecursisten had hij een hoop geleerd. “Dat was ook de kracht van deze opleiding. Er werd niet met het vingertje gewezen van zo en zo moet het. We gingen juist met elkaar in gesprek over voetbal. Natuurlijk heb je een bepaalde manier hoe je over voetbal nadenkt, maar in ieder gesprek leer je weer bij. En dat is ook nodig om vernieuwend te blijven.”

Een gedeelte van de andere geslaagde cursisten, met in de midden Dirk Kuyt.

Een ander sterk punt van de opleiding? De aandacht die er was voor het individu, stelt de elfvoudig international van Oranje. “De opleiding was in groepsverband, maar toch was het op maat gemaakt. Hoe Maarten met ons omging, geduldig was en eenieder persoonlijk aandacht gaf, verschilt niet veel van hoe je als coach met je team als groep en je spelers individueel omgaat. Alleen daar heb ik al veel van geleerd.”

Ontwikkeld als trainer

Afgelopen week kreeg hij het diploma uit handen van diezelfde Maarten Stekelenburg. Kromkamp was er maar wat blij mee. “Ik ben hiermee gestart omdat ik me verder wilde ontwikkelen als trainer. Dat is gelukt. De opleiding UEFA A kun je overal volgen, maar de Nederlandse opleiding staat wel bekend als een van de beste opleidingen ter wereld. Ik ben er best trots op dat ik hier mijn diploma heb gehaald.”

  • Met de licentie UEFA A Youth is het toegestaan als trainer-coach werkzaam te zijn bij jeugdelftallen in de landelijke divisies en clubs in het gehele amateurvoetbal of als assistent-trainer in het betaalde voetbal

Dit seizoen is Kromkamp trainer van Go Ahead Eagles onder 19, dat uitkomt in de Eerste divisie. Zijn plannen voor de komende jaren? “Als ik iets van mijn vader heb geleerd dan is het om niet te veel te plannen. Het loopt toch altijd anders dan je gedacht had. Maar deze opleiding heeft me niet afgeschrikt om verder te kijken. Integendeel. Het heeft me juist de ogen geopend dat ik me nog graag verder ontwikkelen wil. En waar dat eindigt? Geen idee. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Als je maar hard blijft werken en er plezier in hebt. Dat is het belangrijkste.”

UEFA A (Youth)

Met de licentie UEFA A is het toegestaan als trainer-coach werkzaam te zijn in het gehele amateurvoetbal of de beloften competitie betaald voetbal en/of als assistent-trainer in het betaalde voetbal. Met de licentie UEFA A Youth is het toegestaan als trainer-coach werkzaam te zijn bij jeugdelftallen in de landelijke divisies en clubs in het gehele amateurvoetbal of als assistent-trainer in het betaalde voetbal. Dit jaar haalden 55 cursisten hun UEFA A (Youth)-diploma.

Meer informatie

UEFA A UEFA A Klik hier voor meer informatie over de opleiding UEFA A. Ook kun je je hier inschrijven. UEFA A Youth UEFA A Youth Klik hier voor meer informatie over de opleiding UEFA A Youth. Ook kun je je hier inschrijven.

Alles voor trainers

Opleidingen van beginners tot het betaald voetbal

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen