Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Sezgin Degirmenci: 'Spijt dat ik niet eerder ben begonnen met fluiten'

KNVB Media
KNVB Media
10 juni 2021, 10:30

Degirmenci begon pas op zijn 50e als scheidsrechter en had zoveel plezier in het fluiten van wedstrijden dat hij elke gelegenheid om zich verder te ontwikkelen met beide handen aanpakte. - Foto: KNVB Media

Scheidsrechters maken het mede mogelijk dat voetballers wekelijks van het voetbal kunnen genieten. Of het nu gaat om de pupillen op zaterdagochtend of de Eredivisie op zondagmiddag. De KNVB ondersteunt scheidsrechters zo goed mogelijk, onder meer door arbitrageopleidingen aan te bieden. Voor ieder persoon en voor elk niveau. In een vierdelige serie portretteren we bekende en onbekende scheidsrechters over hun dromen, doelen en de weg die ze hebben afgelegd. In aflevering 4: Sezgin Degirmenci.

Sezgin Degirmenci was al 50 jaar toen hij begon als scheidsrechter. Hij had vanaf het eerste moment zoveel plezier in het fluiten van wedstrijden dat hij elke gelegenheid om zich verder te ontwikkelen met beide handen aanpakte. Inmiddels is Degirmenci (57) op hoog (amateur)niveau actief als scheidsrechter én assistent-scheidsrechter in het amateurvoetbal, leidt hij wedstrijden Eerste Divisie heren en Eredivisie dames in de zaal én is hij docent arbitrageopleidingen bij de KNVB.

Tot zijn 50e was Degirmenci een amateurvoetballer zoals zovelen; hij was actief in een vriendenteam en speelde op een lager niveau zijn wedstrijdjes. Op een gegeven moment besloot de werknemer van uitgeverij Wolters Kluwer het eens als scheidsrechter te proberen. Al snel was Degirmenci verkocht. “Ik ben de SO III gaan volgen en ik heb voor de vereniging een paar duels gefloten. Ik vond het meteen zo leuk om te doen. Ik heb een leeftijd bereikt waarop je veel hebt meegemaakt. Mijn kennis en levenslessen wil ik als het ware delen op het voetbalveld. Je bijdragen leveren aan sportieve wedstrijden en ervoor zorgen dat duels eerlijk verlopen, dat zijn mijn drijfveren om als scheidsrechter aan de slag te gaan.”

Degirmenci is ook in de zaal actief als scheidsrechter.

Baat bij brede ontwikkeling

Ik dacht dat ik de spelregels goed kende, totdat ik de SO III ging volgen

Degirmenci bleek talent te hebben als arbiter. Hij ging al snel wedstrijden fluiten voor de KNVB en werd ingedeeld in groep H bij de bond. De afgelopen jaren maakte hij telkens promotie en inmiddels is de Deventenaar actief in groep E en leidt hij – als het weer kan – wedstrijden in de Tweede Klasse op zondag. “Ik leg de lat voor mezelf altijd heel hoog en wil het maximale eruit halen. Daarom ben ik de afgelopen jaren ook begonnen met fluiten in de zaal en heb ik de cursus voor assistent-scheidrechter gevolgd. Van al die opleidingen leer je dingen die je weer helpen in je ontwikkeling als scheidsrechter en als mens. Ik heb absoluut baat bij mijn brede ontwikkeling.”

Het begon voor Degirmenci allemaal bij de SO III, waar hij de basis van het scheidsrechtersvak leerde. “Ik dacht dat ik de spelregels goed kende, totdat ik de SO III ging volgen. Toen viel het kwartje: als voetballer ken je de regels eigenlijk helemaal niet goed. De hoofdlijnen wel, maar de details totaal niet. Pas toen ik ging fluiten ontdekte ik hoe de regels precies in elkaar zitten.”

In 2020 rondde Degirmenci ook de SO II veldvoetbal af. Daar deed hij een belangrijk inzicht op. “Ik heb op de opleiding heel veel geleerd over levensstijl en eetgedrag. De instructies die je kreeg over wat je een dag voor de wedstrijd of training het beste kunt eten en drinken zijn enorm waardevol. Ik eet en drink nu bewuster voor een wedstrijd en daar heb ik profijt van. Ik voel mij fitter.”

Degirmenci (rechtsvoor op de foto) volgde ook de opleiding tot assistent-scheidsrechter en heeft baat bij zijn brede ontwikkeling.

‘Scheidsrechtervirus’

Met zijn enthousiasme heeft Degirmenci de afgelopen jaren al veel anderen aangestoken met het ‘scheidsrechtervirus’. “Ik probeer zowel binnen mijn eigen vereniging als bij andere clubs mensen er altijd op te attenderen hoe leuk het leiden van wedstrijden is. Er zijn in de regio Deventer al een hoop nieuwe scheidsrechters dankzij mij”, zegt Degirmenci lachend. “Ik vind het wel heel belangrijk dat nieuwelingen eerst een opleiding volgen voordat ze wedstrijden gaan fluiten. Tijdens de opleiding doe je basiskennis op, waardoor je zelfverzekerder op het veld staat en overtuigender overkomt.”

Scheidsrechtersvereniging

Degirmenci maakte de afgelopen zeven jaar al flinke stappen, maar hij heeft zichzelf nog één doel gesteld. “Mijn droom is nog een keer te promoveren en dan wedstrijden met neutrale assistenten te mogen fluiten. Ik ga er alles aan doen, maar ben tegelijkertijd al heel blij dat ik het vak van scheidsrechter heb ontdekt. Het is zo leuk om met verschillende mensen bij allerlei clubs in contact te komen. Zelf ben ik ook lid van de Deventer Scheidsrechtersvereniging. Daar heb ik ontzettend veel geleerd. Ik kan het iedereen aanraden lid te worden van een scheidsrechtersvereniging in zijn of haar buurt. Het heeft mij geholpen te komen waar ik nu ben.”

Als je stopt met voetbal, raad ik iedereen aan te gaan fluiten

Tot slot heeft Degirmenci nog één oproep: “Als je stopt met voetbal, raad ik iedereen aan te gaan fluiten. Probeer het eens en kijk hoe het gaat. Ik heb het zelf pas op latere leeftijd ontdekt en ik heb spijt dat ik niet eerder ben begonnen als scheidsrechter.”

Lees hieronder ook de portretten van scheidsrechters Lucas Boelé, Allard Lindhout en Shona Shukrula.

Lucas Boelé: 'Arbitrageopleidingen helpen bij ontwikkeling' Lucas Boelé: 'Arbitrageopleidingen helpen bij ontwikkeling' Lees het interview met Lucas Boelé over zijn ontwikkeling en ambities.

Allard Lindhout wist met hard werken zijn droom te verwezenlijken Allard Lindhout wist met hard werken zijn droom te verwezenlijken Lees het interview met Allard Lindhout waarin we terugkijken op de weg die hij heeft afgelegd van de F2 van sv Warmunda naar de (inter)nationale top.

Shona Shukrula: 'Scheidsrechter zijn is een verrijking van mijn leven' Shona Shukrula: 'Scheidsrechter zijn is een verrijking van mijn leven' Lees het interview met Shona Shukrula, die met haar prestaties jonge meiden hoopt te kunnen inspireren.

Arbitrageopleidingen

Wil jij jezelf verder ontwikkelen als (assistent-)scheidsrechter? Dan kun je bij de KNVB terecht voor verschillende scheidsrechtersopleidingen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen