Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Allard Lindhout wist met hard werken zijn droom te verwezenlijken

KNVB Media
KNVB Media
4 mei, 15:02

Ruim twintig jaar nadat Allard Lindhout zijn allereerste wedstrijd floot, is hij zowel in de Eredivisie als op het internationale podium actief. - Foto: KNVB Media

Scheidsrechters maken het mede mogelijk dat voetballers wekelijks van het voetbal kunnen genieten. Of het nu gaat om de pupillen op zaterdagochtend of de Eredivisie op zondagmiddag. De KNVB ondersteunt scheidsrechters zo goed mogelijk, onder meer door arbitrageopleidingen aan te bieden. Voor ieder persoon en voor elk niveau. In een vierdelige serie portretteren we bekende en onbekende scheidsrechters over hun dromen, doelen en de weg die ze hebben afgelegd. In aflevering 2: Allard Lindhout.

Zijn eerste wedstrijd als 11-jarige scheidsrechter was een duel van sv Warmunda F2. Ruim twintig jaar later leidt Allard Lindhout vrijwel wekelijks wedstrijden in de Eredivisie en is hij ook op het internationale podium actief. Met de FIFA-official kijken we terug op de weg die hij heeft afgelegd.

“Hoe ik begonnen ben als scheidsrechter? Dat is het klassieke verhaal van een brutaal jongetje dat commentaar had op de goedwillende ouders die zijn wedstrijden floten en het toen zelf is gaan doen”, begint Lindhout het gesprek. De arbiter uit de Bollenstreek floot dus op zijn elfde al de F’jes bij zijn eigen club sv Warmunda uit Warmond. Hij was meteen verkocht. “Ik voelde mij een soort piloot, die als het ware de wedstrijd bestuurde. Sturing geven en leidinggeven, dat wilde ik vaker doen. Later besefte ik dat het als scheidsrechter helemaal niet om mij ging, maar als jonge jongen vond ik dat gevoel wel gaaf.”

Allard Lindhout was meteen verkocht toen hij op jonge leeftijd wedstrijden mocht leiden.

Na een paar jaar wedstrijden te hebben gefloten bij sv Warmunda vindt Lindhout het tijd voor de volgende stap. Hij wil een arbitrageopleiding bij de KNVB volgen, maar bij zijn eigen vereniging is er dan nog geen coördinator waar hij terecht kan met zijn wens. “Toen heb ik zelf op internet een telefoonnummer van de KNVB opgezocht en op de kamer van mijn ouders met een vaste telefoon naar een KNVB-kantoor gebeld. Ik vond het enorm spannend, maar dat telefoontje leidde er wel toe dat ik de BOS-opleiding (tegenwoordig SO III, red.) ben gaan doen.”

Zelfvertrouwen nam toe dankzij fluiten

Na de BOS-opleiding besloot ik voor mezelf dat ik het betaalde voetbal wilde halen en er alles aan ging doen om dat doel te realiseren

Als 15-jarige volgt Lindhout de opleiding. Het veranderde in veel opzichten zijn leven. “Destijds heb ik al de keuze gemaakt om een carrière als professioneel scheidsrechter te ambiëren. Ik wilde het betaald voetbal halen en daar ging ik alles aan doen, zo besloot ik na afloop van de BOS-opleiding. Daarnaast heeft dat jaar ook wel mijn persoonlijkheid gevormd en ben ik volwassen geworden. Als jonge jongen ging ik voor het eerst naar andere verenigingen en moest ik mij voorstellen aan het bestuur en instructies geven aan de grensrechters. Spannend, maar ook heel leerzaam. Ik kreeg ook veel zelfvertrouwen door wedstrijden te leiden. Toen ik begon aan de BOS-opleiding had ik overgewicht en was ik onzeker. Gedurende die periode van bijna een jaar viel ik heel veel af en werd ik zelfverzekerder. Het fluiten heeft mij zelfvertrouwen gegeven en een sportiever persoon gemaakt.”

Met zijn doel om het betaalde voetbal te halen voor ogen, liep de ontwikkeling van Lindhout lange tijd in een rechte lijn omhoog. Drie jaar na het voltooien van de BOS floot hij al op het hoogste niveau bij de jeugd. Dat was voor Pieter Vink, voormalig scheidsrechter en de mentor van Lindhout, het moment om Lindhout als 19-jarige voor de leeuwen te gooien bij de senioren. “Wederom een spannend moment. Ik gaf in mijn eerste wedstrijd acht gele kaarten en merkte meteen dat het leiden van wedstrijden bij de senioren anders was dan bij de jeugd”, zegt Lindhout lachend.

Als spons feedback opzuigen

Lindhout: 'Ik gaf in mijn eerste wedstrijd bij de senioren acht gele kaarten.'

Maar ook tussen volwassen mannen hield de jonge scheidsrechter zich staande. Lindhout werd zodoende uitgenodigd voor de SO II. Hij volgde de opleiding in het seizoen 2007/’08 en herinnert zich nog dat er veel aan zelfreflectie werd gedaan. “Er werd veel teruggekeken op je eigen prestaties, om daar weer van te leren. Daarnaast ging je samen met collega’s in gesprek over je optredens, waar ik heel veel aan had. Verder leerde je tijdens de opleiding veel over hoe je kunt omgaan met weerstand en hoe je tot het maken van beslissingen komt.”

Het logische vervolg na de SO II was voor Lindhout de SO I. Daarmee kwam zijn droom om het betaald voetbal te halen weer een stap dichterbij.  “Deze opleiding was een stuk intensiever met meer bijeenkomsten. Onderdeel van de SO I was collega-scheidsrechters die op een hoger niveau floten observeren om te kijken wat er nodig was om daar ook te komen. Ik heb als een spons alle feedback opgezogen en ben daarmee aan de slag gegaan. Daarbij schroomde ik niet in de spiegel te kijken en kritisch naar mijzelf te zijn.”

Uiteindelijk belandt Lindhout in de Masterclass Betaald Voetbal. Op 18 april 2015 debuteert hij in de Eredivisie. Inmiddels is de FIFA-official al vijf jaar actief in de Eredivisie en heeft hij zijn droom verwezenlijkt. “Maar ik blijf continu 100% van mezelf eisen. Ik wil achteraf nooit denken; ik heb er niet alles aan gedaan deze wedstrijd in goede banen te leiden. Scheidsrechter is mijn beroep geworden en ik ben er constant mee bezig. Je traint veel, kijkt heel veel voetbal, spart met collega’s. Ik wil nog jaren actief zijn op het hoogste niveau en doe daar alles voor”, aldus Lindhout.

Katwijk-Quick Boys

Als je eenmaal het gevoel hebt gehad van leidinggeven en via sport met andere mensen omgaan, wil je nooit meer terug

Hoewel Lindhout wedstrijden in de Johan Cruijff ArenA, De Kuip, Celtic Park en nog vele andere stadions heeft geleid, is er één wedstrijd die er voor hem bovenuit springt. “Als iemand die is geboren en getogen in de Bollenstreek zijn de derby’s tussen Katwijk en Quick Boys voor mij de mooiste wedstrijden die er zijn. Ik mocht het duel als 22-jarige leiden, dat was een enorme kick. Het was zo mooi die entourage mee te maken. Als je eenmaal dat gevoel hebt gehad, hoe gaaf het is om leiding te geven en via sport met andere mensen om te gaan, wil je nooit meer terug. Het leiden van wedstrijden heeft mij gevormd en zelfverzekerder gemaakt. De opleidingen van de KNVB zijn daarbij heel nuttig om te helpen je droom te verwezenlijken.”

Lees hieronder ook de portretten van scheidsrechters Allard Lindhout, Shona Shukrula en Sezgin Degirmenci.

Lucas Boelé: 'Arbitrageopleidingen helpen bij ontwikkeling' Lucas Boelé: 'Arbitrageopleidingen helpen bij ontwikkeling' Lees hier het interview met Lucas Boelé over zijn ontwikkeling en ambities.

Shona Shukrula: 'Scheidsrechter zijn is een verrijking van mijn leven' Shona Shukrula: 'Scheidsrechter zijn is een verrijking van mijn leven' Lees het interview met Shona Shukrula, die met haar prestaties jonge meiden hoopt te kunnen inspireren.

Sezgin Degirmenci: 'Spijt dat ik niet eerder ben begonnen met fluiten' Sezgin Degirmenci: 'Spijt dat ik niet eerder ben begonnen met fluiten' Lees het interview met Sezgin Degirmenci, die zoveel plezier had in het fluiten van wedstrijden dat hij elke gelegenheid om zich verder te ontwikkelen met beide handen aanpakte.

Arbitrageopleidingen

Wil jij jezelf verder ontwikkelen als (assistent-)scheidsrechter? Dan kun je bij de KNVB terecht voor verschillende scheidsrechtersopleidingen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen