Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Gouden speld voor Herman Slootweg: ‘Mooi stukje waardering’

Ruud Scheper
KNVB Media
17 mei 2018, 14:00

Herman Slootweg (r): 'Het is toch een stukje waardering voor wat je hebt gedaan de afgelopen jaren'. - Foto: KNVB Media

Herman Slootweg kreeg maandag 14 mei in Schiedam de gouden speld overhandigd voor twintig jaar actieve dienst in de scheidsrechterswereld. De 49-jarige zaalarbiter is er blij mee. “Het is toch een stukje waardering voor wat je hebt gedaan de afgelopen jaren.”

Kennelijk ligt de kleinere ruimte me beter

Zo’n twintig jaar terug begon Slootweg te fluiten voor de KNVB. In de jaren daaraan voorafgaand was hij al actief als clubscheidsrechter. Het zelf voetballen met vrienden was echter nog te belangrijk om een definitieve overstap te maken naar het fluiten. “Dan weet je nog niet hoe leuk het kan zijn om écht scheidsrechter te zijn.”

Beter in de zaal

Daar kwam hij wel achter nadat hij als eind twintiger de overstap had gemaakt. Eerst op het veld en later ook in de zaal. Op het veld was hij tot drie jaar terug actief bij eerste elftallen tot en met de eerste klasse, in de zaal lag dat plafond nog een stukje hoger. Slootweg lacht. “Dat was ook de rode lijn in het verhaal dat werd verteld bij de uitreiking van de gouden speld. Dat ik beter was in de zaal dan op het veld. Kennelijk ligt de kleinere ruimte me beter.”

Herman Slootweg kreeg de gouden speld overhandigd voor zijn verdiensten als scheidsrechter.

Binnen een paar jaar was de scheidsrechter doorgestroomd tot het hoogste niveau in Nederland, waarop hij nog altijd actief is. Mooie wedstrijden die hij zich nog helder voor de geest kan halen? Het zijn er eigenlijk teveel om op te noemen. “De bekerfinales in de sporthallen Zuid met tweeduizend man op de tribune of een wedstrijd in de BeNe League, waarin de Belgische en Nederlandse kampioenen het tegen elkaar opnamen, springen er voor mij wel uit.”

Kampioensduel

Op landelijk niveau valt het mee, maar in de districten is de gemiddelde leeftijd ruim boven de vijftig. Dat is zorgwekkend

Maar net zo goed genoot Slootweg dit jaar van het ‘kampioensduel’ tussen ZVV Eindhoven en PFC uit Apeldoorn in de Eerste divisie. “Niet het hoogte niveau nee, maar de sfeer was geweldig. Het was wel duidelijk dat wie deze wedstrijd zou winnen, kampioen zou worden. De zaal puilde uit, die was helemaal niet berekend op zoveel toeschouwers en de sfeer was geweldig. Niet alleen op de tribune, maar ook op het veld tussen de spelers onderling en naar ons als arbitrage.”

Tot voorkort dacht Slootweg dat hij aan zijn laatste seizoenen bezig was als scheidsrechter. Maar door een interne reorganisatie liep het even anders. 'Nu ben ik van plan om de komende jaren lekker op het hoogste niveau actief te blijven.'

Doordat Slootweg pas op zijn 28e ging fluiten voor de KNVB zat een carrière als international er niet in voor hem. “Jammer? Ach, ik heb er geen spijt van. Je maakt keuzes hè. En ik heb dat nooit als een gemis ervaren. De weg er naar toe was vroeger ook langer dan tegenwoordig. Het was vijftien jaar terug niet zo dat een talent binnen een paar jaar in de top kon fluiten. Wat dat betreft is er veel in positieve zin veranderd.”

Belangrijke taak

Een puntje van zorg is de aanwas van jeugdige arbiters in de zaal, weet ook de ervaren scheidsrechter. “Dat is dramatisch. Op landelijk niveau valt het mee, maar in de districten is de gemiddelde leeftijd ruim boven de vijftig. Dat is zorgwekkend. Ik denk dat daar voor de KNVB een belangrijke taak is weggelegd om jonge scheidsrechters ook kennis te laten maken met het zaalvoetbal. Het kan ze echt helpen in hun carrière, ook op het veld. Je moet veel sneller reageren in de zaal, sneller tot een beslissing komen.”

Als er in de toekomst een plaatsje vrijkomt in de technische staf, dan sta ik daar zeker voor open

Tot voorkort dacht Slootweg dat hij aan zijn laatste seizoenen bezig was als scheidsrechter. Hij zou toetreden tot de landelijke scheidsrechterscommissie waarin hij het talententraject onder zijn hoede zou nemen. Maar door een interne reorganisatie liep het allemaal even anders. “Jammer, want ik had daar goede ideeën over”, baalt hij. Lang treurde hij er echter niet over. “Nu ben ik van plan om de komende jaren lekker op het hoogste niveau actief te blijven, zo lang ik het lichamelijk nog volhoud hè. En als er in de toekomst een plaatsje vrijkomt in de technische staf, dan sta ik daar zeker voor open.”

Scheidsrechters III zaalvoetbal Scheidsrechters III zaalvoetbal Lijkt het je leuk zaalvoetbalwedstrijden in goede banen te leiden? Kijk dan hier voor de opleiding SO III zaalvoetbal.

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen