Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Scheidsrechterscursus voor vrouwen, door vrouwen

KNVB Media
KNVB Media
13 juli 2017, 13:20

Marije Deuring. - Foto: KNVB Media

Jennet van Dijk is sinds haar veertiende actief in het voetbal. Eerst als trainer/leider en later ook in de arbitrage. Voor haar is het heel normaal om als vrouw in de mannenwereld die het voetbal is, rond te lopen. Ze is inmiddels druk bezig om een opleiding verenigingsscheidsrechter te organiseren speciaal voor meiden en vrouwen.

"Ik ben in 1988 begonnen als trainer van toen nog de F-jes", begint ze haar verhaal. "In die tijd was het heel gewoon om als leider ook jouw team te fluiten op de zaterdag. Dat was mijn eerste, leuke kennismaking met arbitrage. Na enkele jaren ben ik ook andere activiteiten gaan oppakken binnen mijn eigen club, waaronder wedstrijdsecretariaat. Toen de club nog niet zo groot was, regelde de wedstrijdsecretaris ook de scheidsrechters. De club was groeiende, dus de behoefte aan meer scheidsrechters werd groter." 

Samenwerking

"Hoe je dat gaat regelen? Door de samenwerking met de KNVB te zoeken", vervolgt Van Dijk. "We zijn pupillencursussen gaan organiseren voor de C-junioren. In de winterperiode was het een mooie gelegenheid om die jongeren op een positieve manier actief te betrekken bij de club." 

Velen hebben heel veel wedstrijden gefloten en zijn doorgestroomd naar de elftallen

"Op een zaterdag kwam een docent van de KNVB de cursus geven. In de ochtend deden we de theorie. Na een heerlijke lunch - je moet ze wel verwennen - gingen we naar buiten waar oefenwedstrijden tussen pupillen waren geregeld, zodat iedereen meteen de theorie in de praktijk kon laten zien. Aan het eind van de dag werd het examen afgelegd en iedereen ging met een diploma en een goed gevoel naar huis. Zo hebben we vele jaren succesvol heel veel jonge scheidsrechters opgeleid. Velen hebben heel veel wedstrijden gefloten en zijn doorgestroomd naar de elftallen. Sommigen hebben zelfs de BOS-cursus gevolgd en behaald."

Nieuwe uitdaging

Enkele cursussen verder was het contact met de KNVB zo goed, dat de toenmalige docent, lid district college Noord, portefeuillehouder arbitrage, haar benaderde met de vraag of ze het zag zitten om zich in te gaan zetten voor vrouwen- en meidenarbitrage in de regio Noord. 'Wat een mooie nieuwe uitdaging', dacht Van Dijk en na er goed over nagedacht te hebben, werd de vraag beantwoord met een volmondig ja.

Assistent-scheidsrechter Nicolet Bakker.

"Ik ben begonnen om in mijn eigen regio de scheidsrechterscoördinatoren te gaan benaderen om de behoefte te inventariseren en te creëren. In de regio Meppel hebben we dan ook voor het eerst in Nederland een BOS-cursus voor vrouwen door vrouwen opgezet. In totaal zijn we met zeventien dames van diverse clubs uit de regio begonnen aan de cursus onder de bezielende leiding van onze vrouwelijke scheidsrechter/docent Sjouke de Jong, een scheidsrechter met heel nationale en internationale ervaring welke zij leerzaam deelde met de cursisten. Het mooie is dat iedereen de cursus succesvol heeft afgesloten, waarbij de laatste dame bij mij thuis nog een herexamen succesvol heeft kunnen afleggen. Het succes waar we nu op voortborduren." 

Voor vrouwen door vrouwen

"In de regio Groningen zijn we nu gestart met de volgende campagne om een cursus verenigingsscheidsrechter voor vrouwen door vrouwen op te zetten. Veel clubs in de regio zijn inmiddels benaderd en enthousiast over het idee. Daar waar nodig zal onze vrouwelijke scheidsrechter uit het Noorden, Marije Deuring, de clubs bezoeken om samen de vrouwen en meiden over de streep te gaan halen om de cursus te gaan volgen." 

Veel clubs in de regio zijn inmiddels benaderd en enthousiast over het idee

Inmiddels hebben de eerste zeven meiden zich aangemeld voor de cursus. "Ik ben benieuwd wie er gaat volgen. Hoe dan ook gaan we in september de clubs die interesse hebben getoond nogmaals benaderen om meer deelneemsters te werven, zodat we eind september, begin oktober, mits voldoende deelname, kunnen starten met de tweede cursus voor vrouwen door vrouwen."

Uitbreiden

"Als ook de regio Groningen een succes gaat worden, gaan we zeker uitbreiden in meerdere regio’s in Noord/Oost Nederland. Heb je interesse, meldt het vooral bij de KNVB-contactpersoon van jouw club, zodat we met jou in gesprek kunnen raken."

"Het kan heel raar lopen. Begonnen als scheidsrechter van de F-jes en uitgegroeid, daarna in samenwerking met de KNVB-cursussen opgezet, tot nu het verder opzetten van vrouwen- en meidenarbitrage voor de KNVB in de regio Noord/Oost. Het vrouwen- en meidenvoetbal zit enorm in de lift, maar het arbitragedeel blijft daarbij achter. Door er gezamenlijk tijd en energie in te steken, ben ik ervan overtuigd dat we meer en meer vrouwelijke topscheidsrechters in Noord, Oost en uiteindelijk in heel Nederland gaan krijgen."

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen