Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Frame-voetbal vindt zijn plek bij De Merino’s: 'Warm bad'

Francis Grondhuis
KNVB Media
28 februari 2023, 11:45

De frame-voetballers zijn in korte tijd helemaal door De Merino’s uit Veenendaal omarmd. - Foto: KNVB Media

Frame-voetbal? Daar had niemand bij De Merino’s ooit van gehoord. Toch zei de Veenendaalse vereniging meteen ja toen ze de vraag kreeg of ze deze voetbalvorm op haar velden wilde gaan organiseren. “Laten we het gewoon proberen, dachten we. We zijn een kleine vereniging, maar hebben maatschappelijke betrokkenheid hoog in het vaandel staan.”

Hier kan hij met gelijkgestemden meedoen bij een echte club en ook zeggen: 'ik zit op voetbal'.

Het is zaterdagmiddag en in de kantine van de Merino’s zit een aantal kinderen met hun ouders aan een lange tafel. Ze drinken limonade, eten een banaan of een mandarijn en ook een bakje patat. Een gebruikelijk beeld in een voetbalkantine. Met als enige verschil dat er een paar kleurrijke kleine rollators in de buurt staat.

Hier zitten dus de frame-voetballers gezellig bij elkaar. Jonge kinderen die in het dagelijks leven zijn aangewezen op een rollator, rolstoel of krukken. Ze zijn gek van voetbal, maar kunnen door hun loopbeperking niet meedraaien in het reguliere voetbal. Frame-voetbal, waarbij ze gebruik maken van een looprekje of rollator, is voor hen de uitkomst maar wordt nog op een beperkt aantal locaties (negen in totaal) in Nederland aangeboden.

Frame-voetbal Frame-voetbal Frame-voetbal is een aangepaste voetbalvorm, waarbij kinderen die gebruik maken van een rollator/looprekje ook kunnen genieten van het voetbalspel.

‘Gewoon beginnen’

Zo konden frame-voetballers voorheen nergens in Midden-Nederland terecht, maar dat gat is dit jaar door De Merino’s opgevuld. De tweedeklasser (540 leden) kreeg in de zomer van 2022 via Sportservice Veenendaal de vraag of ze iets konden betekenen. Een Veenendaalse moeder was op zoektocht gegaan, nadat haar zoon met veel plezier een clinic op de KNVB Campus had beleefd. “We hebben het in het bestuur besproken. Willen we dit? Ja, we zijn maatschappelijk betrokken, hebben ervaring met Voetbal op Maat en gunnen iedereen het voetbalplezier. Kunnen we dit? Geen idee, maar laten we gewoon beginnen”, vertelt jeugdsecretaris en initiator Mascha Versteeg.

Na een eerste succesvolle clinic met acht dolenthousiaste voetballers biedt De Merino’s dit jaar van januari tot en met juni een vast trainingstijdstip aan. Zaterdagochtend, van 11.00 tot 12.00 uur, één keer in de maand. Versteeg: “We hebben onder de ouders geïnventariseerd wat ze graag wilden. Eén training in de maand is genoeg. Deze kinderen moeten al zoveel. We gaan ze ook niet betuttelen. Het belangrijkste is dat ze zich hier prettig voelen en plezier beleven, net als onze andere jeugdleden. We maken er geen poppenkast van.”

De frame-voetballers trainen bij De Merino's op het hoofdveld.

Eigenwaarde

Deze zaterdag is het hoofdveld het domein van de frame-voetballers. Op het kunstgras oogt het tafereel als georganiseerde chaos. Opvallend is het grote aantal begeleiders dat meehelpt met de training. Onder hen ook voorzitter Jan Achterberg. Een oproep in de vrijwilligers groepsapp leverde meteen een hoop positieve reacties op. Zoals die van Kenny van den Dikkenberg die 17 jaar jeugdteams trainde en geraakt is door het enthousiasme van deze groep. “Het is natuurlijk even zoeken welke oefenvormen je toepast. De eerste keer hadden we een partijvorm bedacht, maar we merkten al snel dat dat een brug te ver was. De één kan al aardig passen en schieten, voor de ander is dat qua motoriek lastig. Dan moet je ter plekke improviseren en zo’n jongen lekker laten dribbelen. We geven dus iedereen een bal en gaan individueel aan de slag. Die partij komt misschien later wel.”

De club regelt alles voor ons. We hoeven alleen te komen.

De waardering van de aanwezige ouders is groot. Langs de lijn kijken ze ontspannen naar de verrichtingen van hun kinderen. Meegekomen broertjes en zusjes trappen verderop tegen een balletje. “Voor alles wordt gezorgd. Echt fantastisch”, zegt Olav Schipper, vader van de 8-jarige Lucas. Al jaren voetbalt Lucas met broer, zus en vriendjes op straat, maar bij een vereniging voetballen was voor hem niet mogelijk. Nu wel. “Dat zorgt voor een stuk eigenwaarde. Hier kan hij met gelijkgestemden meedoen bij een echte club en ook zeggen: ik zit op voetbal.” Schipper prijst de inzet van De Merino’s. “Iedereen is enorm gemotiveerd en energiek. Met Mascha als drijvende kracht.  Zoals zij dit hebben opgepakt, is er voor ons geen enkele twijfel. Tot op heden regelt de club alles voor ons. We hoeven alleen te komen.”

Diverse vrijwilligers van De Merino's verzorgen de training.

Competitief zijn

Hoe prettig dat laatste is, legt ook Jaël Verheij even later uit. Zij is de moeder van Ezechiël die de aandoening spina bifida heeft. “Daardoor is ons leven heel erg druk. Vooral met allerlei medische afspraken en school. Ter illustratie: we hebben met 16 verschillende instanties te dealen. Dit maandelijkse voetbaluurtje bij De Merino’s is voor ons een warm bad. Zwemmen, fysiotherapie en gym zijn fysiek goed voor Ezechiël, voetballen geeft hem juist vooral plezier. En hij kan hier competitief zijn met kinderen die hetzelfde zijn als hij. Ook eens de beste zijn. Ook eens scoren. In het dagelijkse leven – op regulier onderwijs of zwemles – moet hij altijd opboksen tegen kinderen die harder kunnen rennen.”

Dat de frame-voetballers in korte tijd helemaal door De Merino’s zijn omarmd blijkt na afloop in de kantine. Daar krijgen ze allemaal een tenue, trainingspak en voetbaltas van de club. Een geste van een gulle sponsor met een verenigingshart. ‘Als jij dit voor elkaar krijgt, dan sponsor ik alles’, drukte hij initiator Mascha Versteeg op het hart. Hij hield woord, waardoor ook acht trotse frame-voetballers voortaan in clubtenue met hun rekjes over sportpark De Groene Velden razen.

Frame-voetballer Ezechiël is blij met zijn nieuwe voetbalshirt van De Merino's, geschonken door een clubsponsor.

‘Maak het niet groter dan het is’

Heeft Versteeg nog een tip voor andere verenigingen? Ga gewoon van start en maak het niet groter dan het is, zegt ze. “Toen we hier begonnen hebben we eerlijk tegen de ouders gezegd: wij weten ook niet alles, maar we zullen het gaandeweg ontdekken. Je kan er wel eerst een complete beleidsvisie op willen losgooien, maar dat kan je ook belemmeren om te starten omdat je alleen maar beren op de weg ziet. Zo zitten wij hier bij De Merino’s niet in elkaar. We zijn een familiaire vereniging en iedereen helpt elkaar. Jeugd en plezier staan voorop. Dat komt hier samen.”

Jan, Demi, Kenny, Mascha, Jan en Stijn maken frame-voetbal bij De Merino's in Veenendaal mogelijk. — Eigen foto.

Meer informatie

De volgende trainingen van de groep frame-voetballers bij De Merino’s zijn op de zaterdagen 18 maart, 15 april en 20 mei. Voor aanmelding of meer informatie kan contact worden opgenomen met jeugdvoorzitter@demerinos.nl.

VIDEO: Dit is frame-voetbal

Wat is frame-voetbal? We leggen het uit in deze video.

Passend Voetbal

Naast het G-voetbal hebben we ook Passend Voetbal. Passend voetbal is de verzamelnaam van de verschillende vormen van aangepast voetballen voor mensen met een beperking. We kennen een aantal specifieke doelgroepen die soms aangepast voetballen en soms regulier voetballen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen