Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Achilles 1894 voor even weer in de ban van Oranje

KNVB Media
KNVB Media
9 november 2019, 12:00

Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar was afgelopen week te gast op het sportpark van Achilles 1894. - Foto: KNVB Media

Achilles 1894 kleurde afgelopen week oranje. De Drentse voetbalclub was gastheer tijdens twee interlands van het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar. Maar wat komt er voor de amateurclub allemaal bij kijken om een nationaal jeugdelftal te ontvangen? Voorzitter Ronald Keen en bestuurslid wedstrijdzaken Dick Kolhoop geven een kijkje in de keuken.

Op de deur van de bestuurskamer hangt een oranje bordje met het logo van de voetbalbond. ‘KNVB Bestuurskamer’ staat erop. Eronder hangt een bordje ‘Pers’. Ook op andere plekken in het clubgebouw zijn de oranje bordjes terug te vinden. Het mag duidelijk zijn. Achilles 1894 is even geen alleenheerser op het eigen sportcomplex. Het deelt de accommodatie een aantal dagen met de KNVB. Op het veld staan deze week niet alleen de eigen lokale helden, maar zijn ook de grootste talenten onder 16 jaar van Nederland en Hongarije te bewonderen. Ze trainen er en spelen er hun wedstrijden.

Bij Achilles 1894, de oudste club van Drenthe, is er eigenlijk niemand meer die ervan opkijkt. De vereniging uit Assen is met enige regelmaat een speellocatie voor de nationale jeugdteams. Sinds dit seizoen heeft de club zelfs een samenwerking gesloten met de KNVB, waardoor Achilles – samen met zeven andere verenigingen – een vaste speellocatie is voor kwalificatie- en oefeninterlands. “Sinds de jaren zeventig, tachtig worden er al interlands bij ons gespeeld”, zegt bestuurslid wedstrijdzaken Dick Kolhoop. “Eerst alleen bij bijzondere gelegenheden of jubilea, maar de laatste jaren worden er hier steeds vaker jeugdinterlands gespeeld. In 2011 waren we zelfs een van de speellocaties tijdens het WK CP-voetbal.”

Op de deur van de bestuurskamer hangen oranje bordjes.

Mooie namen

Hoe bijzonder het is om nationale jeugdelftallen te mogen ontvangen, blijkt wel uit de lange lijst van (jeugd)internationals die het gras van sportpark Marsdijk hebben betreden. Nathan Aké en Tonny Vilhena speelden er in 2010 als jeugdinternationals van Onder 15 tegen Ierland, Donny van de Beek en Justin Kluivert lieten op het Assense gras hun kwaliteiten zien en vorig seizoen streek Onder 19 er met spelers als Sepp van den Berg, Ludovit Reis, Mohamed Ihattaren en Daishawn Redan neer voor de EK-kwalificatie. “Geweldig natuurlijk voor de jeugd uit Assen en omstreken dat dit soort spelers op ons sportpark te zien zijn”, zei voorzitter Ronald Keen eerder al eens op OnsOranje.

Geweldig natuurlijk voor de jeugd uit Assen en omstreken dat dit soort spelers op ons sportpark te zien zijn

Het organiseren van interlands levert niet alleen mooie namen op voor de clubarchieven, maar zorgt ook voor de nodige exposure. Niet in de laatste plaats door de activiteiten van de vereniging zelf. “We zorgen geregeld voor PR-acties”, zegt Keen. Hij laat een lijst zien met activiteiten die de club heeft ondernomen. Zo gaf de club in het verleden vrijkaarten weg aan G-voetballers, werd er rond een EK-kwalificatietoernooi een persmoment georganiseerd met de staf van een vertegenwoordigend elftal en was er een meet en greet voor een fan met Justin Kluivert. Met dank aan de PR-activiteit haalt Achilles 1894 geregeld de regionale media.

Faciliteiten

Wat de accommodatie van Achilles 1894 een geliefd decor maakt voor jeugdinterlands, zijn onder meer de faciliteiten die de vereniging biedt. “Een belangrijke voorwaarde is dat we natuurgras hebben”, zegt Keen. “Dat is een van de vereisten van de UEFA voor het organiseren van kwalificatiewedstrijden. Daarnaast beschikken we over ruime kleedkamers, is er een dopingruimte en een ruime bestuurskamer die kan dienen als ontvangstruimte. De faciliteiten zijn goed. We hebben onze accommodatie ook een upgrade gegeven om aan de voorwaarden van de UEFA te voldoen. Zo hebben we onder meer een lichtinstallatie met LED-verlichting en een sterkte van 500 lux. Daardoor hebben we voldoende licht voor bijvoorbeeld tv-registratie van een wedstrijd.”

In de bestuurskamer hangen meerdere Oranjeshirts met handtekeningen van de jeugdinternationals.

Om de accommodatie in optimale conditie te houden is een goede band met de gemeente van belang. Ook kan Achilles 1894 rond de jeugdinterland terugvallen op een grote groep vrijwilligers. “In totaal helpen er rond interlands zo’n vijftig vrijwilligers mee”, zegt Kolhoop. “Daarnaast schakelen we leerlingen van het Drenthe College in om tijdens wedstrijden toezicht te houden.” Keen vult hem aan: “Voor het werk dat de leerlingen hier verrichten krijgen ze ook stagepunten. Het is dus een win-winsituatie voor de club en voor de leerlingen.”

Ballenjongens

Al die vrijwilligers hebben allemaal hun eigen taak. Of het nu gaat om de ontvangst van gasten of het helpen in de kantine, iedereen steekt de handen uit de mouwen. “Verder hebben we ballenjongens en -meisjes en vlaggendragers. Daar vragen we onze jeugdleden dan weer voor. Zo worden ook die betrokken bij interlands”, zegt Keen.

Een gespecialiseerd bedrijf zorgt ervoor dat de boarding rondom het veld wordt vervangen door de KNVB boarding. Zij zorgen ook voor de oranje bordjes die her en der verspreid zijn over de accommodatie van Achilles 1894. “Ook zorgen wij dat er EHBO aanwezig is bij wedstrijden en bij kwalificatiewedstrijden moet er ook een arts zijn”, legt Kolhoop uit. “Verder krijgen we vaak een lijst met verzoeken van de verschillende teams. Zo zorgen we er bijvoorbeeld voor dat er broodjes zijn voor de spelers. Maar er moeten ook simpele dingen worden geregeld, bijvoorbeeld dat er vijf vlaggenmasten staan.”

Jeugdleden van Achilles houden de vlaggen vast bij de volksliederen.

IJsblokjes

Bijzondere verzoeken zijn er ook weleens. Kolhoop: “Hongarije wilde deze week een container vol met ijs, omdat de spelers na een wedstrijd een ijsbad krijgen. Dan zorgen wij ervoor dat er 25 kilo aan ijsblokjes in de kleedkamer staat.” 

Ja, beamen Keen en Kolhoop. Er komt wel het nodige kijken bij het organiseren van jeugdinterlands. Maar in Assen draaien ze de hand daar niet meer voor om. Alles is er prima geregeld. Het veld ligt er doorgaans piekfijn bij en de nationale elftallen én de bezoekers van interlands worden er keer op keer met een glimlach ontvangen. “Als vereniging zijn we er ook trots op dat we dit mogen doen”, besluit Keen.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen