Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Nieuwe spelregel rond doeltrap gaat meeste impact hebben'

Francis Grondhuis
KNVB Media
7 september 2019, 19:15

vv Vianen en vv Brederodes hielden zaterdag allebei een punt over aan hun bekerduel. - Foto: KNVB Media

Nieuwe spelregels? Dat is aan het begin van een seizoen altijd even wennen. Zeker in het amateurvoetbal dat vorig weekend van start ging met de eerste bekerwedstrijden in de districten. Is iedereen na die eerste ronde inmiddels vertrouwd met de veranderingen? Wij namen zaterdag een kijkje in Vianen, bij de broederstrijd tussen vv Vianen en vv Brederodes.

Twee clubs die samen Sportpark Blankensteijn delen. Dat zou reden voor een verhitte strijd kunnen zijn, maar niets is minder waar. Vianen en Brederodes hebben een goede verstandhouding en gaan op respectvolle en vriendelijke wijze met elkaar om. Met de 0-0 eindstand kunnen de meeste toeschouwers leven, al voelt de thuisclub zich als vierdeklasser de morele winnaar ten opzichte van de grote broer die in de 3e klasse uitkomt.

Met beide trainers - Marcel Akkerman (vv Vianen) en Sander Kloos (vv Brederodes) kijken we na afloop terug op de zes meest in het oog springende spelregelwijzigingen van dit seizoen. Wat voor effect hebben ze op de wedstrijd en het spel in het algemeen? De spelers van beide teams zijn - als het goed is - op de hoogte van de veranderde regels. Kloos informeerde zijn spelersgroep voor de eerste wedstrijd van het seizoen, Akkerman bracht het op de eerste trainingsavond op ludieke wijze onder de aandacht via een voetbalquiz. "Op initiatief van onze teammanager Margot Leeman. Je kan de jongens een pdf'je sturen, maar die gaat meteen de digitale prullenbak in. Door het in een quiz te gooien, werden de jongens enthousiast en gingen ze er meteen over praten."

Coaches Marcel Akkerman (vv Vianen) en Sander Kloos (vv Brederodes).

Wat er wel gebeurde tijdens Vianen-Brederodes

Regel 1: Doeltrap

Een doeltrap, of een vrije trap in de eigen zestien meter, hoeft niet meer eerst uit het strafschopgebied voordat een andere speler de bal mag aanraken. Tegenstanders dienen buiten het strafschopgebied (en op 9.15 meter van de bal) te blijven tot de bal in het spel is.

Vianen-Brederodes is een minuut of vijf onderweg of de eerste doeltrap is een feit. Wat gaat er gebeuren? Terwijl de keeper van de thuisclub de bal neerlegt, zoeken de centrale verdedigers haast op de automatische piloot hun gebruikelijke positie buiten de zestien. Gewoon op de oude manier dus. Ook Brederodes maakt niet één keer gebruik van de nieuwe mogelijkheid voor veldspelers om al binnen het strafschopgebied het spel te hervatten.

Toch denkt Kloos dat deze regel het meeste impact gaat hebben. "Omdat je er het spel mee kunt versnellen. Het is een fijne regel voor de opbouw, als je daarin een overtal wilt creëren. Snel de bal meegeven en de aanval in gang zetten. In deze fase van het seizoen zijn we nog met andere zaken bezig, maar over een paar maanden kunnen we daar misschien slimmer mee omgaan en het strategisch inzetten."

Ik denk dat we het regelmatig gaan terugzien in de competitie. Dat beschouw ik dan als kopieergedrag.

Ook vierdeklasser vv Vianen is nog niet zover. De tricolores kiezen er bewust voor om de verdedigers uit 'de zestien' te houden. "Vorig jaar hebben we best veel goals tegen gekregen, dus ligt onze focus nu op de nul houden. Heel snel de bal meegeven, brengt ook meer risico en onrust met zich mee. Daarom kiezen we nu liever voor de lange bal als het moet. Maar het stimuleert zeker de snelheid van het spel en het kan heel bevorderlijk zijn voor ploegen die er gebruik van maken. Ik denk ook dat we het regelmatig gaan terugzien in de competitie. Dat beschouw ik dan als kopieergedrag, iets wat de jongens op tv hebben gezien. Maar dat niveau hebben wij niet hè", lacht Akkerman.

Regel 2: Muurtje

Als de verdedigende partij bij een vrije trap een muurtje neerzet van drie of meer spelers, moeten alle aanvallers minimaal één meter afstand houden van dit muurtje.

Een maatregel om het getrek en gedoe in muurtjes te bestrijden. In de praktijk heeft dat vooral nut bij vrije trappen van het kaliber Cristiano Ronaldo. Op Sportpark Blankensteijn maken beide teams zich geen moment druk om een muurtje. Als Vianen-linksback Danny Stoffelen halverwege de eerste helft vanaf een kansrijke plek net buiten het zestienmetergebied mag aanleggen, is er geen medespeler die zich meldt voor het 'muurtjesgedrang'. "Op dit niveau zijn we daar niet mee bezig", legt coach Akkerman uit. "Misschien later wel. Want als de vrije trap recht voor het doel mag worden genomen, kun je daar wel wat mee." Ook collega Kloos is er kort over. "Dit leeft helemaal niet. We doen gewoon wat we altijd deden bij vrije trappen."

Regel 3: Plek van wisselen

Als een speler gewisseld wordt, kan de scheidsrechter bepalen dat dit bij de dichtstbijzijnde doel- of zijlijn moet gebeuren. De scheidsrechter kan dit bijvoorbeeld beslissen om tijdrekken te voorkomen, of in het geval van een blessure.

Voor ons trainers is hiermee wel een troef uit handen genomen.

Een nieuwe regel die iedereen zal aanspreken. Want wat hebben we een broertje dood aan dat tijdrekken, toch? Tergend langzaam van het veld sjokken, onderweg iedereen een handje geven. Wekt alleen maar ergernis op. "Een prima regel inderdaad, al is hiermee voor ons trainers wel een troef uit handen genomen", zegt Kloos. "Want ja, ook al stond er een speler voor mijn neus, dan stuurde ik hem vlak voor de wissel toch even naar de linksbuitenpositie om tijd te winnen. Nu kan ik daar geen invloed meer op uitoefenen. De scheids beslist, ook al deed hij dat vandaag niet."

Dat klopte. Bij de twee wissels van vv Vianen in de slotfase hadden de betreffende spelers beide keren via de achterlijn sneller van het veld gekund. Nu zochten ze toch de langere weg richting de zijlijn, zonder dat de arbiter ingreep. "En die bepaalt", reageert coach Akkerman. "In dit geval denk ik dat zowel de spelers als de scheidsrechter er niet bij stil stonden. Ik wel trouwens. Met een gelijkspel zouden wij heel blij zijn, dus ik vond het prima dat het wat langer duurde. Ach, dit heeft allemaal te maken met kwaliteit. Op hogere niveaus zullen scheidsrechters zich hier echt wel meteen in verdiept hebben, maar in de 4e klasse duurt het wat langer voordat het gemeengoed is geworden. En dat is helemaal niet erg."

De wissel bij vv Vianen vond niet plaats bij de achterlijn, wat sneller was geweest.

Wat er niet gebeurde tijdens Vianen-Brederodes

Regel 4: Kaarten voor teamofficials

Een scheidsrechter kan voortaan ook een gele of rode kaart geven aan teamofficials die langs het veld zitten, zoals de coach, verzorger of teammanager.

Tijdens Vianen-Brederodes is er voor de arbiter geen enkele aanleiding om een kaart te trekken voor een van de stafleden. De sfeer is gemoedelijk en respectvol en iedereen gedraagt zich voorbeeldig. "Maar het is een logische nieuwe regel", zegt Kloos. "Ook degenen die op de bank zitten nemen deel aan de wedstrijd en horen zich te gedragen." Akkerman kan het daar alleen maar mee eens zijn. "Als staf zijn we leidend in het randgebeuren. Met ons gedrag in de dug-out hebben we simpelweg een voorbeeldfunctie. Geen verkeerde regel dus."

Regel 5: Scheidsrechtersbal

Bij een scheidsrechtersbal mag er voortaan maar één speler in de buurt staan van de scheidsrechter. Dit moet een speler zijn van het team dat de bal als laatste heeft aangeraakt. In het strafschopgebied is de scheidsrechtersbal altijd voor de keeper.

Het Vianense bekerduel eindigt zonder scheidsrechterbal. We hebben het dus niet in de praktijk kunnen zien, maar Kloos kan zich zeker vinden in de wijziging. "Zo'n stuiterbal leverde alleen maar een onnatuurlijke situatie op. Een gekunstelde manier om het spel te hervatten. Nu moet de scheidsrechter kleur bekennen en een beslissing nemen. Dat is goed, want het schept duidelijkheid."

Regel 6: Strafschoppenserie

De aloude manier van om en om een penalty nemen wordt weer gehanteerd. Team A begint, team B neemt daarna een strafschop, daarna weer team A, enzovoort.

Dat de ABBA-procedure, die vorig seizoen bij het nemen van strafschoppen werd gebruikt, overboord is gegooid, merken de spelers pas in de knock-outfase van het bekertoernooi. Vandaag bevinden we ons nog in de groepsfase van de bekerstrijd en dus hebben we nog geen verlenging of strafschoppenserie. Over het schrappen van de ABBA-methode halen beide trainers min of meer hun schouders op. Akkerman: "Om en om penalty's nemen is voor iedereen duidelijker, dus prima dat deze regel weer is teruggedraaid."   

Dit zijn de nieuwe spelregels! Dit zijn de nieuwe spelregels! Lees alles over de nieuwe spelregels in het seizoen 2019/’20. Inclusief animatie.

Alles voor trainers

Opleidingen van beginners tot het betaald voetbal

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen